Advent u našim mistima: U Klisu uskoro 1. sajam tradicije i izvornosti

Malo se koja lokalna zajednica unutar svog prostora može podičiti tolikom količinom kulturnih, tradicijskih, prirodnih i ostalih raznolikosti kao što je slučaj s Općinom Klis. U srcu tog područja susreću se mediteranski i kontinentalni, odnosno zagorski dio srednje Dalmacije. Makar često toga nismo dovoljno svjesni, u današnjemu modernom svijetu takvo što je, u najširem smislu, riznica nevjerojatnog bogatstva. Potencijal blaga kojega je nasušno potrebno što prije otrgnuti zaboravu i nebrizi...

ADVENT U KLISU

Piše: Sreten Mihovilović
Izvor:Dalmacija news

Upravo ta spoznaja i želja da se na jednom mjestu premijerno pokuša objediniti i prezentirati što više elemenata očuvane tradicije, izvornosti, etno-posebnosti i baštinskog naslijeđa idejno je inspirirala skupinu građana Klisa da u ovo predblagdansko vrijeme, u suradnji s Turističkom zajednicom općine Klis, a uz pokroviteljstvo Općine Klis, poduzmu organizacijski napor koji će, kako se nadaju, rezultirati uprizorenjem jedinstvenoga prvog sajma Advent u Klisu.

Sajam 13. i 14. prosinca

Članovi posebnoga Organizacijskog odbora uvjereni su kako je sajam, koji će se održati 13. i 14. prosinca u velikoj dvorani Doma kulture Jozo Buliga na Klis-Megdanu, najučinkovitiji i najslikovitiji način za otpočinjanje procesa osvještavanja i poticanja pojedinačne i opće kreativnosti, poduzetnosti i inovativnosti unutar cjelokupne lokalne zajednice.

Organizacijski slogan – Ostvarimo suživot tradicijskih vrednota s vrijednostima naše suvremenosti – dovoljno sugestivno govori o težnji početka funkcionalnog brandiranja obilja dosad nedostatno iskorištenih komparativnih prednosti i iznalaženja modela njihova uklapanja u cjelinu izgradnje novoga održivog razvoja.

Ozračje dvodnevnog sajmovanja, prema opisanoj zamisli, trebalo bi uroditi pokretanjem revitalizacijskog promicanja vrijednosti zdravog življenja, edukacijom, stvaranjem novih sadržaja turističke ponude i traganjem za uspješnijim oblicima tržišno-marketinškog plasmana, što sve zajedno u konačnici nudi i neslućene mogućnosti ostvarenja novih oblika privređivanja, poduzetnosti, zapošljavanja i legalne egzistencije.

Svi pozvani da se na vrijeme pripreme

Svi poduzetni pojedinci, obrtnici, zanatlije, vlasnici OPG-ova, poljoprivrednici, turistički djelatnici, umjetnici, kolekcionari, udruge, tvrtke te ostali mještani Klisa i svih pripadajućih naselja na području zagorskog dijela Općine Klis pozvani su stoga, da se na vrijeme pripreme, kako bi na sajmu starih obrta i zanata, ekološke hrane i pića, antiknih predmeta i umjetnina, autohtonih suvenira i izvornih rukotvorina, tradicijskih običaja i etno-posebnosti, mogli kvalitetno predstaviti svoje proizvode, znanja i vještine.

Ponuditi ih drugima na ugodu i edukaciju, ponešto dati na degustaciju, a na ponečemu, ako Bog da, i zaraditi. Napokon, red je već jednom i vlastitoj djeci i unucima detaljnije približiti spomenar s miomirisima čarolije sjećanja na život naših baka i djedova. U pripremi je stoga i prateći program ove nesvakidašnje manifestacije u kojemu će, među ostalima, tematskim radionicama i scenskim predstavama nastupiti i djeca iz vrtića te učenici osnovnih škola s područja općine. U istom sklopu organizatori se još uvijek trude osigurati i kvalitetna stručna predavanja o pojedinim aktualnim temama.

Komfornost sajamskog prostora neovisna je od utjecaja mogućih loših meteoroloških uvjeta, sudionicima je zajamčena sloboda prezentacijske kreacije, a s obzirom na promotivni karakter priredbe, za publiku je ulaz slobodan, jednako kao što su bilo kakvih novčanih nameta oslobođeni i svi izlagači, koje, uz uvjet pravodobne rezervacije, čekaju i osigurani štandovi.

Rezervacije se mogu prijaviti pozivom na brojeve: 098/676 277 i 098/286 456.

Povezani članci