Zanimljivosti..

Slavo Kadić uz masline i grožđe bere i medalje!

Obitelj KadićObitelj našeg sumještanina Slave Kadića i dalje se vraća sa odličjima s maslinarskih i vinarskih natjecanja. Ovog je puta srebrna medalja i prigodna plaketa stigla iz Istre, s prestižnog međunarodnog natjecanja "Oleum olivarum" koje se već 14. godinu održava u Krasicama, malom Istarskom selu u blizini Buja. Ovog puta po priznanje je otišla cijela obitelj Kadić. Proputovali su Kadići cijelu Istru uzduž i poprijeko. Koja ljepota! Koja divota! Kuće predivne, okućnice još ljepše. Polja obrađena. Sve odiše čistoćom, ljepotom i urednošću, piše Ana Kadić u kratkom putopisu ...


KRASICA, ISTRA

Koja ljepota! Koja divota!

Tekst i slike: Ana Kadić

Odličje nismo preuzeli na svečanoj dodjeli već nekoliko sati ranije zbog odlaska kući, u Dalmaciju, u Dugi Rat.

Kadići u Istri

Ocijenjeno je 120 uzoraka (43 monosortnih) koji predstavljaju ukupnu količinu od 171.700 litara maslinovih ulja iz Istre, s kvarnerskih otoka, iz Dalmacije i slovenskog Primorja. Od toga je 115 (96 posto) za 169.400 litara ili gotovo 99 posto ušlo u kategoriju ekstradjevičanskog.

Kadići u Istri

Brojni posjetitelji koji su pohodili Krasicu mogli su degustirati vrhunska ulja na sajmu, ali i u lokalnim kušaonicama.

Maslinovo ulje našlo se i u kozmetičkim kremama, čajevima i pastilama za grlo, a na štandovima dvadesetak izlagača bili su i oprema i mehanizacija, suveniri te različite delicije - od meda, marmelada, jabučnog soka i domaće čokolade do bakalara.

Kadići u Istri

Organizatori su i ove godine bili Mjesni odbor i Zajednica Talijana Krasica, Grad Buje, bujska Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište, a pokrovitelji Istarska županija i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Kadići u Istri

Kemijske analize sadržaja slobodnih masnih kiselina i vrijednosti peroksidnog broja obavio je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, dok se za stručnu ocjenu senzorskih svojstava pobrinuo panel u sastavu članova Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja i Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem iz Kopra.

Kadići u Istri

U obzir su uzeti uzorci koji predstavljaju najmanje 400 litara ulja i u kojima je udio slobodnih masnih kiselina manji od 0,80 posto.

Predsjednica i zamjenica USAMU-a Olivera Koprivnjak i Viviana Lušetić, istaknule su da je u odnosu na prošlu godinu broj uzoraka koji je ušao u ektra djevičansku kategoriju porastao s 90 na 96 posto, dok je, govoreći o ukupnim količinama koje oni predstavljaju, taj postotak i veći - s 97 na 99.

Kadići u Istri

"Rezultati sami govore - postigli ste zavidnu razinu i zaista je teško očekivati još veći napredak", rekla je Lušetić maslinarima, pohvaljujući njihov trud i poručujući da ustraju na tom putu.

Kadići u Istri

Priznanje

Kadići u Istri

Povezani članci

Who's Online

We have 125 guests and no members online