Irska - Rijeka - Dugi Rat

MK Reborn Dalmacija - moto susret 2009MK Reborn Dalmacija - moto susret 2009Taman kad smo pomislili da su se lokalni bikeri iz MK 'Reborn Dalmacija' do temelja ispucali, da nemaju više niti jednog asa u rukavu, oni nas iznenade s najavom fešte toliko dobre da čovjek ne može povjerovat, da mu se učini kao da ga neko gadno zaj*baje iako je od prvog travnja prošlo već skoro pa mjesec dana. Naime, agilni su dugoratski bikeri na svoj sad već tradicionalno najbolji party u ovom dijelu svijeta (a i šire, op.a.) odlučili uz nekoliko tona fažola, dvije, tri strip…, pardon egzotične plesačice i desetak cisterni piva, dovesti još i ni više ni manje nego riječki Belfast Food. Sad će neki pasionirani ljubitelj lika & dijela Jacquesa Houdeka pomisliti 'Belfast Food? Šta je to? Jel' se to jede?' Odgovor je - ne, iako uz 'to' pivo klizi jednako dobro kao uz ćevape ili bokun janjetine s ražnja. A kako i ne bi kad je riječ o bandu čiji su koncerti vrhunske, raspojasane rock 'n' folk veselice od kojih se nedužni posjetitelji ni nakon mjesec dana ne mogu u potpunosti oporaviti, a kamoli rock grješnici poput nas ...

ROCK TRANSVERZALA

IRSKA, RIJEKA, DUGI RAT

Taman kad smo pomislili da su se lokalni bikeri iz MK 'Reborn Dalmacija' do temelja ispucali, da nemaju više niti jednog asa u rukavu, oni nas iznenade s najavom fešte toliko dobre da čovjek ne može povjerovat

Belfast Food


Piše: Ante Čikotić Čiko

Cijela se ta priča zakuhala još davne 1997. kad su ovi Riječani opako navučeni na pivom i viskijem natopljene note Poguesa, Dublinersa i Chieftainsa, izdali svoj debi album 'Live In Rijeka' snimljen uživo, u gradskom klubu 'Stereo'.

Zadimljena se birtija prekrcana pripitim gostima željnim dobre zabave pokazala kao prirodno okružje za njihovu interpretaciju irskih folk standarda obilato inficiranih prljavim, beskompromisnim pub rock zvukom, tako da je 'Live In Rijeka' do danas ostao jedan od najboljih domaćih 'živih' albuma obilato poguran uspjehom singla 'Šporki stari grad', prepjeva pjesme 'Dirty Old Town' Evana MacColla.

Slijedio je još jedan zgoditak, stvar 'Mate i Matilda' skinuta s ploče 'Zašto zato' iz 2000., kao svojevrsno priprema terena za pravi mali diskografski biser, izvrsne 'Melodije Irske i Kvarnera' (2002.).

Osim dosjetljivog naslova koji vješto parafrazira ime poznatog kvarnerskog festivala u sintagmu koja možda i najbolje opisuje zvuk Belfast Fooda, taj je album uz gomilu jako dobrih pjesama imao i jednu uistinu odličnu. Riječ je o stvari 'Van iz grada', meni osobno najdražoj u cjelokupnom opusu riječkih pivopija obučenih u irske kiltove.

Belfast Food


Ali tu našoj priči još uvijek nije kraj. Potpuna autorska zrelost uslijediti će tek na idućem albumu nazvanom 'Zeleni album' (2006.), iako su s njim Belfast Food željeli učiniti svojevrsni odmak od, u njihovoj diskografiji sveprisutnog, zvuka 'zelenog otoka', Irske.

Na sreću fanova, odmak nije bio pretjeran, tako da je na svirke Belfast Fooda i dandanas preporučljivo doći u kiltu i sa Guinnessom u ruci, čega se očito držao i velik dio onih sretnika koji su 17.03.2007. prisustvovali njihovu spektakularnom koncertu u zagrebačkoj 'Tvornici kulture' ovjekovječenom na ploči 'Live In Tvornica' izdanoj prošle godine.


Za jednu mali garavu... :-)


I tu dolazimo do onog bitnog momenta, činjenice kako su im čak dva od pet dosada izdanih albuma ustvari koncertne snimke, što je najbolja potvrda teze da su Belfast Food prije svega vrhunski koncertni band koji zna dovesti atmosferu do usijanja i užgati štimung na kojem bi mu pozavidjele i mnoge puno poznatije globalne rock zvijezde, u što ćemo se zahvaljujući našim lokalnim bikerima i mi moći uvjeriti već ovog petka.

Stoga, veliko hvala MK 'Reborn Dalmacija' i vidimo se u petak na Dućama!


MK Reborn Dalmacija moto susret u Dućama

Povezani članci

Who's Online

We have 94 guests and no members online