Pozivnica na Poljički sabor

Ovogodišnji Poljički sabor održat će se u subotu u 20.30 sati u Glagoljaškom sjemeništu na Priku. Sabor organizira Društvo Poljičana “Sveti Jure" Priko, a u programu nastupaju KUU "Mosor" Gata, klapa "Pasika" iz Kostanja i KUD “Gornja Poljica” iz Srijana. U nedjelju će se u 10:30 sati na Gradcu u Gatima pokraj crkvice sv. Jure  održati sveta misa prije koje će članovi KUU "Mosor" Gata čitati Poljičku poemu. U Gatskom domu kulture s početkom u 19 sati održati će se predstava "Splićanke" Gradskog kazališta mladih Split.
- Ove godine težište smo stavili na poljičke nošnje. Izložit ćemo četrdesetak nošnji, od kojih su neke stare i nekoliko stotina godina. Dio je u vlasništvu stanovnika Gornjih Poljica. Bit će izložene i poljičke zastave. KUD “Gornja Poljica" prezentirat će nošnje. KUU “Mosor" Gata izvest će poljička kola, a ako im se posreći, i prikaz biranja kneza. A moji Kostanjci izvest će klapske pjesme - kazala je organizatorica subotnjeg Poljičkog sabora na Priku, pjesnikinja Đurđica Tičinović, koja otkriva da se u Sinju izrađuju i kubure koje će obogatiti buduće Poljičke proslave. A ovu će proslavu obogatiti poljički proizvod najbolje poznat bonkulovićima u županiji i izvan nje - soparnik. Ako nije kraljevski proizvod, zacijelo jest kneževski.

POLJIČANI U SUBOTU NA PRIKU

Izvor: Slobodna Dalmacija
Video: HRT


Iz bogate arhive HTV-a pogledajte sminku proslave blagdana svetog Jure na Gradcu iz 2013. Vrijeme leti, no tradicija se štuje...

Povezani članci

Who's Online

We have 160 guests and no members online