Omiš: Plati 150 kuna ili ti dijete leti iz škole

SŠ Jure Kaštelan OmišRoditelji učenika omiške Srednje škole “Jure Kaštelan” obvezni su do kraja rujna u školu donijeti 150 kuna. U gotovini. U suprotnom, njihova djeca neće moći pohađati nastavu u toj javnoj ustanovi. Bit će, grubo rečeno, izbačena iz škole, bez obzira što im je Ustavom zajamčeno pravo na besplatno srednjoškolsko obrazovanje i što nigdje, ni u jednome zakonu; ne piše da moraju platiti namet koji škola uvede bez ikakva obrazloženja. A u Omišu se događa baš to. Roditelji razrednicima donose keš - moraju, ako misle da im djeca nastave školovanje - a da im nitko nije objasnio što zapravo plaćaju, kamo ide taj novac, na čiji račun, i tko kontrolira njegovu potrošnju. I nisu, da se razumijemo, jedini ...

HARAČ NA BESPLATNO OBRAZOVANJE

Omiš: Plati 150 kuna ili ti dijete leti iz škole

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Diljem Hrvatske roditelji srednjoškolaca plaćaju za besplatno školovanje svoje djece. Ravnatelji cifru određuju u dogovoru sa školskim odborima, a na roditeljima je da za upis - premda u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi nema ni govora o upisnini - izdvoje od 100 do 200 kuna. Kako gdje.

Dajte koliko možete

A negdje djeca početkom rujna kući donose i prazne uplatnice, pa je majkama i očevima, kao da je riječ o humanitarnoj akciji, ostavljeno da sami odrede koliko će uplatiti.

- Dvije godine sam naivno plaćala, jer sam mislila da se tako radi u cijeloj zemlji. Bilo je plati i muči. No, nakon što mi je mlađi sin upisao prvi razred u splitskoj Prometnoj školi, gdje ne traže nikakav novac, nego roditeljima ostavljaju mogućnost da preko bianco uplatnica doniraju iznos po vlastitoj želji, shvatila sam da u Omišu nešto smrdi - žali se majka dvoje srednjoškolaca, dodajući kako je u razgovoru s drugim roditeljima otkrila da i njih muči isti problem.

SŠ Jure Kaštelan OmišZa ravnateljicu omiške srednje škole, ustanove koju pohađa više od 500 đaka, problema, međutim, nema. Problem su tek pozivi novinara. Pokušala je tako ravnateljica od vašega reportera saznati zbog čega su se roditelji obratili Slobodnoj Dalmaciji, a ne njoj, da bi potom ravnodušno ustvrdila kako u plaćanju tih 150 kuna po učeniku nema ničega spornog. Sve je, veli, po zakonu.

- U natječaju za upis u našu školu sve je bilo jasno navedeno. Nije to upisnina, nego novac koji će, kao i svake godine, biti iskorišten za potrebe škole. Posebno pri tome pazimo na djecu nezaposlenih roditelja, koji ništane plaćaju. A osjetljivi smo i na krizu, znamo da se teško živi, pa nismo, poput nekih škola, išli na veći iznos od sasvim prihvatljivih 150 kuna - objašnjava Ada Kuvačić.

Na konkretna pitanja, međutim, nema odgovor. A pitanja su bila jednostavna da jednostavnija ne mogu biti: Zbog čega omiški učenici plaćaju 150 kuna? Koliko novca škola na ovaj način uprihodi? Na što će točno taj iznos biti potrošen? Tko kontrolira potrošnju? Zbog čega inzistiraju na gotovini? Kome podastiru račune?

- Puno je to pitanja za telefonski razgovor. Pošaljite mi e-mail, pa ću vam na sve detaljno odgovoriti - kratko je poručila i stavila nas na čekanje elektroničke pošte. Koja do danas, a od tog kompliciranog telefonskog razgovora prošla su tri dana, nije stigla.

Na nove pozive Ada Kuvačić njje se javljala. No, zato se javio Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

- Od 40 srednjih škola koje se nalaze na području naše županije, samo sedam ih je zatražilo i dobilo suglasnost za uvođenje naplate zbog povećanih troškova obrazovanja. To, naravno, ne znači da ih nema još koje naplaćuju, ali za omišku školu, te za splitsku Ekonomsko-birotehničku, Turističko-ugostiteljskiu, Trgovačku, Obrtničku, Zdravstvenu i Školu likovnih umjetnosti znam da su dobile suglasnost - kaže Omrčen.

Što točno znači konstrukcija “povećani troškova obrazovanja” Omrčen nije mogao reći. I on bi, veli, volio znati što je zakonodavac pod tim terminom mislio.

Pa, onda, da čujemo. Halo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta?


Pa nismo vam mi USKOK

“Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014. definirano je da se za pojedine programe mogu utvrditi povećani troškovi obrazovanja. Odluku o participaciji roditelja, te cijeni obrazovanja, donosi školski odbor, uz suglasnost osnivača školske ustanove. Nadzor ikontrolu namjenskog trošenjasredsta-va koja se školskim ustanovama osiguravaju iz proračuna jedinica lokalne samouprave i drugih izvora o.bavlja osnivač”, odgovaraju u Ministarstvu, ne nudeći, međutim, odgovor na pitanja što su to povećani troškovi obrazovanja i kako je moguće da pojedine škole novac od roditelja uzimaju u gotovini.

- Čudno mi je ovo objašnjenje. Po njemu ispada da bi Županija, kao osnivač, trebala kontrolirati potrošnju novca dobivenog od roditelja učenika, a to nema nikakva smisla. Pa, nismo mi policija ili USKOK, mi kontroliramo samo potrošnju novca koje škola dobije od Županije, a sve ostalo nije u našfcj nadležnosti.

U svakom slučaju, dobru ste temu načeli, jer ovakva naplata uistinu nema smisla, te čak izaziva i sumnju. Pogotovo kada se ne zna tko i kako troši učenički novac i kada on nije evidentiran na školskome računu - zaključuje Omrčen.

Činjenica je, dakle, da neke/mnoge srednje škole u Hrvatskoj učenicima naplaćuju upisninu. I da se pritome pokrivaju nedorečenim zakonom. Koji ne ide u detalje, pa ravnatelji to koriste kako bi svojoj ustanovi osigurali dodatni izvor prihoda.

A da ih nitko, a pogotovo ne Slavko Linić, pri tome ne kontrolira. I da nitko ne zna jesu li novcem iskamčenim od roditelja kupili kredu ili su natankali gorivo na benzinskoj. Jesu li ga oročili na Banci ili su ga pojeli na zajedničkoj večeri.

Povezani članci

Who's Online

We have 233 guests and no members online