Junaci Poljičke planine dobili Gungu za ljudskost

Jesenice trekkiingOd ranog jutra do duboko u noć, u subotu je trajalo druženje 180 sudionika manifestacije "Jesenice treking" i njihovih prijatelja iz svih krajeva Hrvatske. Trideset natjecatelja prošlo je ili bolje reći pretrčalo stazu dugu 20 kilometara na Poljičkoj planini, a njih 150 laganijom ili bržom šetnjom, kako je tko mogao, savladali su put od nekih 10 kilometara. Prvi je na cilj u natjecateljskoj muškoj konkurenciji stigao Dragomir Čović zvan Bili iz Gata, drugi je Hrvoje Kedžo iz Splita, a treći Zvonimir Licitar iz Dugog Rata koji se po završetku utrke prihvatio uloge DJ-a ...


SUDIONICI IZ SVIH KRAJEVA HRVATSKE OGLEDALI SE NA MOSORU

JESENICE TREKKING

Užitak pogleda i pobjede nad prirodom

Jesenice trekkiing

Piše: Ljubica Vuko / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Natjecatelji u trekingu trče u tenisicama, lagano odjeveni u sintetičku odjeću, imaju male ruksake s vodom i čokoladom. Za 20 kilometara treba im dvije-tri litre vode. Važno je osvojiti što više kontrolnih točaka (8 na velikoj i 4 na maloj stazi) u što kraćem roku i stići na cilj.

Prvi je na cilj u natjecateljskoj muškoj konkurenciji stigao Dragomir Čović zvan Bili iz Gata, drugi je Hrvoje Kedžo iz Splita, a treći Zvonimir Licitar iz Dugog Rata koji se po završetku utrke prihvatio uloge DJ-a.

Među ženama natjecateljicama najbolja je bila Anđela Galić iz Splita. Među rekreativcima najbolji je bio Tomislav Zemunik iz Suhog Potoka, a od žena rekreativki prvo mjesto pripalo je Ireni Baldasari iz Suhog Potoka.

Brzinom se može pohvaliti i Ivona Zemunik, ali ona je bila dijete u pratnji pa kao takva nije mogla biti U službenoj konkurenciji.

Jesenice trekkiingPobjednici u muškim i ženskim kategorijama dobili su posebnu nagradu "Gunga", rad kipara Tea Bačića, a to je za organizatore utrke Udrugu Jesenice mjerna jedinica za uravnoteženost i ljudskost.

Inicijator ove utrke, Damir Ivanišević, 28-godišnji magistar farmacije iz Suhog Potoka, veli kako mu je ta ideja odavno u glavi jer momci iz Jesenica sudjeluju u treking utrkama po cijeloj Hrvatskoj, a na Poljičkoj planini treniraju.

Ideju su iznijeli Udruzi Jesenice, a njezin predsjednik Jurica Ivanišević i ostali članovi zdušno su je prihvatili i zajedno s agencijom Cyntus iz Dugog Rata bili prava logistika.

- Vrijeme je bilo predivno, staza ide kroz prirodni krajolik, stara i uglavnom napuštena sela Jesenice, Krug, Zeljovići i Ume, te obilazi srednjovjekone crkvice na grebenu Primorske kose (ili Poljičke planine), sv. Maksima, sv. Roka, sv. Andrije, i sv. Jure.

Sve je to utrcu dalo i edukativni karakter, a naš vodič Tonči Ivanišević sve je upoznao s povijesnim znamenitostima.

Jesenice trekkiing

Poslije utrke, u Starom selu Jesenice u jednoj ambijentalnoj konobi otvorena je izložba fotografija Gorana Gizdavčića s motivima arhitekture starih sela  Dalmatinske zagore.

Organizatori su bili zadovoljni i velikim odazivom žena, kažu da su se ponadali da su se one prijavile radi njih.

A osim što su sudionici trekinga uživali u prekrasnom pogledu i lijepom krajoliku, guštali su i u poljičkim specijalitetima.

Na meniju su im kao desert bili - pečeni odojci.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online