Ako još netko nije shvatio...

Ako još netko nije shvatio, idućih 15 godina u Hrvatskoj se ništa neće promijeniti na bolje. Nastavit će se zatvaranje radnih mjesta, emigracija i propadanje u svim segmentima, za 5-6 godina ostat će samo spaljena zemlja. Trenutni premijer je samo manje muževna, pametna i odlučna ali svejedno bahatija verzija dr. Ive. Da je htio provesti reforme, mogao je to puno lakše napraviti prije izbora jer su žetončići jeftiniji i fleksibilniji od članstva HDZa, ali nije htio ugroziti iduće 4 godine koje su posljednje u kojima će se moći lako i izdašno krasti. Vlada će stabilno odradit mandat do kraja, a tek kada dovoljno osiromašimo stvari će krenuti na bolje...

FB Nikša Marinović
 

Poduzetnik, a ne zločinac

"Nekad smo za njega govorili da je heroj a ne zločinac. Danas možemo reći 'Poduzetnik, a ne zločinac!'. Primjer i uzor i u borbi i u poslu. Prije osam godina je rekao da se trebamo okrenuti budućnosti, nakon toga ga nije bilo u javnosti. Zbog toga njegovu izjavu danas očekujem s veseljem. Ovoj državi i ljudima je dosta uhljebistana, ljevice i desnice koji nas vraćaju u propala društvena uređenja i pretprošle ratove. Sa 65 godina je Ante okrenut budućnosti, ako ništa drugo, bar da imamo toliko pameti da ga mi mlađi poslušamo i slijedimo."

FB Dražen Oreščanin
 
 
Knin i Vukovar dva su hrvatska grada-simbola koja žive svoje spomeničke dane, slaveći nažalost, rat i kao pobjedu i kao poraz, njegove pale i preživjele junake, funkcionirajući više kao muzejski prostor u kojem se jednom godišnje masovno evociraju ratna događanja i stradanja. Nije lako živjeti u takvim gradovima. Vukovar o tome svjedoči svake godine 18. studenoga na Dan sjećanja, a Knin 5. kolovoza na obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Ali, čak i na te dane, i Knin i Vukovar su tek (političke) pozornice na kojima se odigravaju već viđene predstave, koje iz godine u godinu imaju sve manje publike.U svijesti ljudi, budimo optimisti, postupno sazrijeva saznanje da je vrijedno slaviti samo mir i život, a ne rat i stradanje. A život u ova dva grada, na nesreću, ne pruža puno razloga za slavlje..., piše Davorka Blažević na stranicama Slobodne Dalmacije priču o Kninu četvrt stoljeća poslije Oluje, priču o gradu-muzeju koji se posjeti jednom godišnje...
 

'Oluja' je kruna Domovinskog rata

Završnu oslobodilačku vojno-redarstvenu operaciju u Republici Hrvatskoj, nazvanu "Oluja”, hrvatsko vodstvo je provelo od 4. do 7., odnosno do 10. kolovoza 1995. godine. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (podrijetlom iz Dalmacije, Zagorja, Bosne i Hercegovine i drugih područja) oslobodili Knin. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.., piše naš sumještanin Ante Nazor, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata o akciji "Oluja" . Nazor, i sam Dragovoljac domovinskog rata. godinama neumorno iznosi istinu o Domovinskom ratu koja se temelji na činjenicama i povijesnim dokumentima..
 

Mali kolač, puno gladnih usta

Europski novac, prvo zasjedanje novog Sabora, nova Vlada... "Kad vidim apetite za ovih 22 milijarde, pomislim da je netko zamijenio Andreja Plenkovića s Isusom Kristom”, piše na svojoj Facebook stranici Ivan Brodić, suvlasnik i urednik malog, specijaliziranog portala EnergyPress. Po nekima, nastavlja Brodić, ”to bi trebalo dostajati za Lex Meggle, otkup Ine, dvije tri infrastrukturne akcije, južnu plinsku interkonekciju s BIH, mirovine, javni sektor i njihove plaće, vaučere za turizam, rješavanje duga veledrogerijama...”. Pogrešno, naravno, što Brodić zna, ali ironično upozorava druge da ne znaju.
A da se ne zavaravamo dobrim vijestima iz Bruxellesa, sav novac koji će nam ove i tijekom sljedećih godina, budemo li ga znali povući, stići iz zajedničke blagajne Europske unije namijenjen je tome da Hrvatska napokon postane normalna država, a da pritom građani kroz taj nužan i predugo odlagan proces transformacije zastarjelih institucija prođu s najmanje moguće štete. Propustimo li zaigrati tu, strogo namjensku igru i opušteno prionemo trošku, najavljene Plenkovićeve milijarde eura mogle bi završiti poput Milanovićevih i Grčićevih, nepovučene, komentira Viktor Vresnik za Jutarnji list ...
 

Matija Babić: Demokracija je sjajna

"Demokracija je sjajna jer se brine da niti jedan narod ne živi bolje nego što zaslužuje.
Hrvaćani definitivno ne zaslužuju ništa osim korumpiranih primitivaca desetljećima biranih i krojenih kao njihova slika i prilika, ali u nekom paralelnom svemiru imali bi ovo i bili bi balkanska Irska. Ovako će zauvijek biti Srbija s morem, no što im ja mogu. Lakše mi je bilo promijeniti adresu nego narod."

FB Matija Babić, Index.hr
 
E sad, kad smo već lipo uknjižili tih 22 milijarde eura, vratimo se na tablicu koliko smo sredstava povukli iz dosadašnjih EU programa. Zadnji smo u EU, svega 31% na kraju prošle godine, piše hiperaktivni bivši splitski vijećnik Renato Čupić na svom fejs profilu.
Što je razlog tome?
- Komplicirane procedure
- Nestručni ljudi u ministarstvima
- Čudni kriteriji prijave
- Kašnjenje natječaja
- Česte pauze
- Dodjela čudnim programima
- nastavi niz...
I tako je to kod nas, ni natječaje ne stignemo objaviti, a kamoli pripremiti projekte, prostorne planove, elaborate, građevinske dozvole,..

Dug je put do miljardi europskih poreznih obveznika. A dug je.. dug (iako je kamata za EU relativno mala, u usporedbi s onom koju mi s ovakvom ekonomijom i zemljom prava možemo dobiti na financijskom tržištu).
 

Nova hrvatska Vlada

Nova hrvatska Vlada, koju će mandatar i stari-novi premijer Andrej Plenković u četvrtak predstaviti u Hrvatskome saboru, imat će 18 članova, četiri potpredsjednika, 16 ministarstava, četiri nova imena u odnosu na aktualnu Vladu - dvije ministrice, jednog potpredsjednika Vlade i jednog "povratnika" u Banske dvore. No krenimo redom. O premijeru se sve zna. Potpredsjednici vlade su: Tomo Medved (ministar branitelja), Davor Božinović (ministar unutarnjih poslova), Zdravko Marić (ministar financija) i Boris Milošević koji će biti potpredsjednik za društvena pitanja i ljudska prava.
Ostali članovi Vlade su: Marija Vučković (Ministarstvo poljoprivrede), Gordan Grlić Radman (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), Oleg Butković (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture), Vili Beroš (Ministarstvo zdravstva), Nina Obuljen Koržinek (Ministarstvo kulture i medija), Ivan Malenica (Ministarstvo pravosuđa i uprave), Darko Horvat (Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine), Tomislav Ćorić (Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja), Josip Aladrović (Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike), Nikolina Brnjac (Ministarstvo turizma i sporta), Mario Banožić (Ministarstvo obrane), Radovan Fuchs (Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Nataša Tramišak (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU).
 
Hmm, tko zna koliko će ih dočekati u ministarskoj fotelji i kraj mandata. Podsjetimo zaboravne, od 18 ministara u prošloj Plenkovićevoj vladi svega sedam ministara "preživilo" je korupcijske afere, smjene, ostavke... Valjda je premijer sada bolje birao, no ako je suditi po izboru Nikoline Brnjac za vođenje Ministarstva turizma i sporta (gospođa nema ni dana iskustva rada u turizmu, a ni sportu), Tomislava Čorića za gospodarstvo, Darka Horvata za graditeljstvo,.. i nismo baš sigurni u to. No srećom, Europa će nas "zapljusnuti" milijardama korona-eura koje ćemo opet uludo potrošiti na prenapuhani javni sektor i na ostale sisače proračuna (od stoljeća sedmog :-) tako da opet nećemo morati provesti nikakve reforme za bolju, održivu bogatiju Hrvatsku te za izvjesniju budućnost na ovim obalama za ovu mladost koja i dalje ne izlazi na izbore (izlaznost na ove zadnje izbore je bila nikad niža, niti 50%) jer kao "nema za koga glasati", pa će radije krenuti bez partijske knjižice u svijet kad turistički "džeparac" presuši...
 
Medijima su puna usta Megglea koji u Osijeku otpušta 160 ljudi, nariče se nad odlaskom stranog ulagača, a istovremeno u tišini umiru brojna mala poduzeća i obrti hrvatskih poduzetnika... Svakog izgubljenog radnog mjesta je šteta, ali rijetko tko pita kao N1 što će biti s kooperantima, to je 200 malih poduzetnika i OPG-ova osuđenih vjerojatno na propast.
Male i mikro tvrtke u Hrvatskoj koje čine 70% prihoda i zaposlenih u privatnom sektoru nikada nisu bile u fokusu medija, no dijele istu sudbinu zbog neprovođenja ikakvih reformi, zbog nezainteresiranosti Vlade, komora i udruga koji ionako štite samo velike.
Zbog zaštite interesa malih, onih kojih nitko ne štiti je nastala i udruga Glas Poduzetnika, kao što slične utjecajne udruge postoje u UK, SAD, Njemačkoj, Kanadi i drugim zemljama već desetljećima. Zbog toga radimo pritisak i dajemo konstruktivne prijedloge. Ali da bi se problem riješio, to nije dovoljno. Mora postojati volja i želja Vlade da napravi nužne reforme da nam omogući normalan razvoj poslovanja kako to rade sve vlade u svim zemljama koje NISU zadnje u EU po konkurentnosti, rastu gospodarstva i BDP-u.
Premijeru, ministri, političari, zastupnici, župani! Krajnje vrijeme da počnete raditi u interesu Hrvatske je odavno prošlo, kada ćete konačno početi raditi svoj posao, kada ćete nas konačno početi slušati nas koji znamo i hoćemo, kada ćete prestati pričati šarene laži, kada ćete prestati brinuti o stranačkim interesima, kada ćete konačno pokrenuti reforme bez kojih dubimo na dnu? Kada???
 

Škaričićeva spalionica

Čuveni Ivan Škaričić uspio je, pored skandala oko prodora koronavirusa u dom za starije i nemoćne osobe kojega vodi, proizvesti i novi milijunski minus u ovoj instituciji. Pored skoro dvadeset milijuna kuna s kojima ga redovito financiramo, za prošlu godinu iz županijskog proračuna iskrcat ćemo još dva ipo milijuna, piše Damir Petranović na stranicama Dalmatinskog portala o bivšem omiškom poteštatu.
Zbilja ne znamo što taj čovjek treba napraviti da ga se smijeni. Možda da krene izbacivati penzionere kroz prozor i teatralno paliti kune u ognju pred domom u Vukovarskoj? Mada, ako ćemo biti iskreni...

Prvi put u javnosti Ivan Škaričić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Split nakon 19 umrlih od Covida 19, podnosi izvješće na Županijskoj skupštini...
 

Srpanjski izbori: Što da rade mali miševi?

Ples političkih guja je počeo. Isprepliću se da bi se parile. Čak više nije ni važno kako je koja na koju siktala proteklih 4 godine. Važno je osigurati budućnost za sebe i svoje male zmijice. Misija je održati 30 godina staru vrstu hrvatskih političkih zmija pod svaku cijenu. Što da rade mali miševi? Hoće li ostati u svojim rupama ili će konačno dignuti glavu i reći dosta je? Nije do zmija, do miševa je, ma koliko oni živjeli u strahu i neznanju. Tko zna, možda mali miševi ipak postanu mungosi.

- Hamed Bangoura
 

Priča o Thomasu Crowleyu, dragovoljcu iz Irske

Irac Thomas Crowley došao je u Hrvatsku na početku Domovinskog rata, iz Pustinjske oluje, nakon što je vidio kako tenk u Osijeku gazi crvenog fiću. Želio je ostati živjeti u njoj, ali nije dočekao da je vidi oslobođenu, poginuo je u zadnjim mjesecima rata, na današnji dan na južnom bojištu, u osvit akcije Oluja, poslije 1.301 dana u odori Hrvatske vojske. Posmrtno je odlikovan visokim državnim odličjem za junaštvo.
Thomas Crowley je rođen 1949. u Manchesteru, a kao profesionalni vojnik služio je u postrojbama SAS-a, zatim u Saudijskoj Arabiji, gdje je do 1991. bio instruktor regularnoj vojsci. Po dolasku u Hrvatsku u jesen 1991. pristupio je postrojbama HOS-a i sudjelovao u teškim borbama oko Novske i Jasenovca. Nakon obrane zapadne Slavonije odlazi na jug, prema drniškom bojištu gdje pristupa IX. bojni HOS-a. Kada su JNA i pobunjeni Srbi u proljeće 1992. izvršili agresiju u Bosni i Hercegovini, sudjeluje i u teškim borbama na livanjskom i kupreškom ratištu, a poslije i u Mostaru. Kao član 114. brigade Hrvatske vojske prošao je mnoge teške bitke: na Južnom bojištu, u operaciji Maslenica tijekom 43 dana obrane opsjednute Škabrnje, te u operaciji Zima 94.
Crowley je bio poseban po tome što je inzistirao na obuci vojnika te je svoje golemo iskustvo kao instruktor prenio na velik broj pripadnika raznih postrojbi Hrvatske vojske te obučavajući buduće instruktore HV.
Irski dragovoljac bio je, svjedoče suborci, moralna vertikala u paklu rata. Palež i pljačka ispred Toma se nisu smjeli ni spomenuti, a zarobljene vojnike tretirao je časno. Neprijatelja nikad nije podcjenjivao pa bi već po zvuku svake ispaljene granate znao je li ju lansirao amater ili profesionalac, je li snajperski hitac ispalio pripadnik ruske, niške ili legionarske škole.
Priča o Thomasovoj Škabrnji, koju je sa 60 ljudi držao 45 dana u potpunom okruženju, o tenku koji je oteo u neprijateljskoj pozadini, ali i priča o ponajboljem stručnjaku za minska polja... koji je, o koje li ironije, poginuo u minskom polju koji je sam postavio godinu i pol ranije. Priče o hrabrom Ircu pričaju se među braniteljima i danas, no rječitije su o njemu pričala njegova ratna junaštva. Pokopan je na splitskom Lovrincu, u zemlji koju je zavolio i (o)branio.

Omiška pjesnikinja Branka Mlinar pjesmu "Nosim jedno hvala" posvetila je baš Thomasu Crowleyu - Ircu, stranom dragovoljcu, časniku HV, iskusnom ratniku i jednoj od legendi Domovinskog rata koji je poginuo 1995. na današnji dan. Pjesmu možete pročitati u nastavku članka...
 

#HDZbooking: Mojaaa doomoooviiinaaaa

Nakon što Vam je SDP obećao sve što ste htjeli čuti, HDZ u svom programu obećaje sve to, i još malo. Plaće gore, porezi dolje, demografija gore, zapošljavanje 100.000, pomoć mladima, srednjima i starima, pasima, mačkama, rastjerivanje oblaka kad ne treba kiša, skupljanje kad treba, smanjit broj ministarstava i općina, povećat broj foto stupova, poljoprivredno zemljište će se navodnjavati, a rast će svako voće, kuće će biti od čokolade, a prozori od nutelle. A ako se tko sjeti još nečega što je izostavljeno, neka nazove besplatni telefon 0800000123... ima vrimena do izbora i to staviti u program.
Kako im ne vjerovati? Od 1995. ovo su 8. parlamentarni izbori (nije da ne obećaju i na ostalima)... ali evo, ajmo im još ovaj put vjerovati, glasati za njih ili nemojmo izaći na izbore... Pružimo tu ruku povjerenja.
Istina, nitko nije obećao da ćemo ostati ispred zadnje Bugarske u EU niti da ćemo pobjeći sa zadnjeg mjesta povlačenja novaca koje obe stranke s jednakim uspjehom godinama drže. Nitko nije ni rekao odakle novci za ove mokre snove... ali nećemo sad gledati u te detalje. Ako oni kažu, moramo im vjerovati. Još samo ovaj put. Izađimo na prozore i zapjevajmo: Mojaaaa doooomooooviiiinaaaa....

FB Renato Čupić
 

Dežulović: Mangupi u našim redovima

Premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio kako "neće više mirno spavati" zvao se Ivo Sanader; premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio da je "dosta korupcije" zove se Andrej Plenković. Ima li još bitnijih razlika između ova dva slučaja? Zapravo nema: obje su izjave bile zapravo neslužbeni početak predizborne kampanjepiše Boris Dežulović u svojoj kolumni na stranicama Novosti koji sugerira (ako nekome nije jasno) da je korupcija dio HDZ-ovog sustava vladanja, a da su hapšenja za korupciju marginalna i isključivo za predizborne potrebe.
Ukratko: mito, korupcija i organizirani kriminal, to je HDZ.
"Sud sudi pojedincima, a ne strankama ili državama", rekao bi, eto, Andrej Plenković. Prokleti pojedinci. Jednog dana, vidjet ćete, HDZ će najebati zbog pojedinaca.
 
Ukratko, čini se da je došao trenutak kad bi nam trebao dogovor ljevice, liberala i pristojnih konzervativaca. Trebali bi nam, dakle, Račan, Gotovac i Budiša. A problem je što nemamo ni jednog od njih trojice. Jer, na mjestu Račana, na čelu SDP-a, imamo Davora Bernardića, političkog srećkovića čija je stranka dobro prošla na dvama izborima zaredom ponajviše zato što je u oba navrata postupila mudro i u žiži kampanje svojeg šefa na dva mjeseca zaključala u ormar. Sada, međutim, to ne mogu napraviti. Izbori koji slijede izbori su stranačkih lista, Bernardić na njih izlazi kao premijerski kandidat, a to znači da lijeva koalicija Plenkoviću na suočenje šalje političkog Forresta Gumpa koji ni jednog trenutka ne ostavlja dojam da zna o čemu govori. U ovom trenutku ne postoji nijedna relevantna politička opcija koja okuplja liberalno ili umjereno konzervativno građanstvo, građanstvo koje nije lijevo, ali mu je dosta HDZ-a... piše Jurica Pavičić na stranicama Jutarnjeg Lista u sjajnom članku koji morate pročitati.