Via Adriatica: Golub i Crv završili avanturu života

Omiški trekeri Ante Pešić Golub i Duje Lekšić Crv prešli su tisuću sto dvadeset jedan kilometar planinarske staze “Via Adriatica” i to trčeći. S minimalnom količinom opreme, krenuli su 21. rujna u 14:45 s najjužnije točke Istarskog poluotoka, rta Kamenjak. Tri dana nakon završetka avanture zvane “Via Adriatica” Ante Pešić ispričao je za Dalmaciju Danas kako se “rodila” ideja, je li ih vrijeme poslužilo te što su sve proživjeli na putu. Sve je to pribilježio njihov "anđeo" na putu, Leo Lelas iz PD Imber Omiš.
- “Ideja je došla sama od sebe. U sportu sam dugi niz godina, a u trailu sam 13 godina. Nakon što se otvorila priča o dugoj distanci zvanoj ‘Via Adriatica’, bilo je samo pitanje dana kada ću krenuti u ovu avanturu. Iako već dvije godine, detaljno analiziram kako bi prošao tu stazu. Tu počinje realizacija plana s Dujom, jer u dvoje je lakše” - započeo je Ante Pešić Golub priču koju će garant jednog burovitog omiškog dana pričati i unucima...

AVANTURA ŽIVOTA

Omišani Golub i Crv “odradili” 1.100 kilometara Via Adriatice u 23 dana

Piše: Leo Lelas
Izvor: Dalmacija Danas


Prisjetimo, Ante Pešić je u kolovozu 2012. sudjelovao na Ultra Trail du Mont Blanc, najpoznatijoj svjetskoj trail utrci. Ondje je bio u društvu Dragomira Čovića, poznatijega kao Bili. Golub i Bili prvi su Dalmatinci koji su se okušali u trčanju “oko Mont Blanca”.

- “Dovoljan je jedan krivi dan, ili da dođe do neke ozlijede, tu nastaje problem. Jednim krivim potezom, može se cijela priča ugasiti. Zato je u dvoje bilo lakše. Glas razuma, malo moj, malo njegov ispravljao je sve te greške. Poprilično smo srodni za prave odluke” - dodaje Pešić.Duje Lekšić je u rujnu 2016. godine sudjelovao u jednoj od najtežih utrka na svijetu – Tor des Geants. Naime, radilo se o trail utrci kroz Alpe dugoj 330 km s ukupno 24000 metara uspona, a najveća visina na koju dolaze je 3300 metara. Limit za završiti utrku je 150 sati.

Također, u travnju 2019. šest dana je uzastopno trčao po uzavrelom pijesku pustinje u marokanskom dijelu Sahare. Sve to u sklopu jednog od 10 najtežih sportskih događaja na planetu, 34. Marathona des Sables.

- “Plan je bio da tih 1100 i koji kilometar prijeđemo u što kraćem roku, ali jednostavno previše lijepog ima na stazi. To se ne može prijeći u ‘jednom dahu’. Moraš stati, uzeti fotoaparat, memorirati neka lijepa sjećanja” - rekao je Pešić.

Crv i Golub, kako im je nadimak, išli su stazu “Via Adriatice” težim i dužim putem, no nailazili su na probleme na planinarskim stazama. Najveći problem im je bilo kada bi 2 kilometra trčali 4 sata, zbog staze koja se više ne koristi, a njen trag je na GPS-u kojeg su oni pratili.

- “Mali prespojni dijelovi, kojih ima puno su zarasli. Na dijelovima staze ne vide se oznake, to su putevi koje su nekada koristili lokalni stanovnici, a danas je to neočišćeno i nitko ne vodi računa o tim dijelovima, koji su nama oduzeli jako puno vremena. Vjerujemo da će se s povećanjem broja ljudi koji prolaze stazu, i jednom dobrom pričom." - kažu.

Osim problema na putu, koji su bili nepredvidljivi, Pešić je dva dana prije polaska zbog zdravstvenih problema završio na antibiotiku. Usprkos tomu, krenuo je na ovu novu životnu avanturu.

Vrijeme kroz 23 dana ih je, kako kažu, poslužilo. Iako ih je, nakon što su krenuli iz rodnog Omiša, pratila jaka kiša. Kako su se približavali jugu Hrvatske, bura je sve više jačala.

- “Imali smo savršeno vrijeme do Omiša, ako izuzmemo jedan loš dan na Velebitu. Taj dan smo se morali zaustaviti na Planinarskom skloništu Struge, jer je pala temperatura i kiša je jaka bila. Nisu bili uvjeti za nastaviti. Sve drugo je bilo idealno do Omiša. U dva kišovita dana, prešli smo samo 15 kilometara za 5 sati, a drugi dan 12 kilometara za 4 sati. Tada smo odlučili pauzirati dok se vrijeme umiri” - dodaje Pešić.

Na ovoj avanturi Crvu i Golubu su podrška bili Leo Lelas, predsjednik planinarskog društva Imber i pročelnik splitskog HGSS-a Darko Gavrić Čerčo.

- “Nemam riječi kako zahvaliti Leu i Čerči. Čerčo zna svaki pedalj te staze, te nas je obavještavao i upozoravao na sve prepreke koje smo mogli očekivati na stazi. Savršena logistika i podrška od HGSS-a i njega kao velikog poznavatelja staze. Leo se trudio svo vrijeme da nam pomogne s okrjepama, dočekivao nas je. Mi smo krenuli s minimalno opreme, naše je bilo samo da trčimo. No, bilo je mjesta gdje ni Leo nas ne bi mogao dočekati po više od polovice dana, i tada smo mi bili nakrcani. Leo je bio više od odlične podrške i potpore”, odgovorio je Pešić.

Povezani članci

Who's Online

We have 231 guests and no members online