ZIU Magistra nastavlja tradiciju zadrugarstva u Poljicima

Tradiciju poljičkog zadrugarstva začetog davne 1590. kad su poljički popovi glagoljaši u samostanu Blace na Braču začeli prvu takvu zajednicu i tradiciju zadrugarstva u Poljicima kad su Jeseničani 21. siječnja 1899. osnovali Poljičku seosku blagajnu, na osuvremenjen način nastavila je Zadruga za intelektualne usluge Magistra (ZIU Magistra), prva i zasad jedina zadruga te vrste u Hrvatskoj. U nazočnosti gotovo svih dosadašnjih i brojnih budućih članova, u ponedjeljak 19. lipnja 2017. u hotelu Split u Podstrani održana je redovna izborna skupština ZIU Magistra osnovane 2007. u Splitu, koja će ubuduće djelovati u Poljicima pri udruzi Savez za Poljica, pa će i članstvo u zadruzi biti uvjetovano članstvom u spomenutoj udruzi. Na taj način ZIU Magistra u potpunosti postaje poljička zadruga posvećena strateškim razvojnim projektima usmjerenim na brendiranje Poljica u statusu suvremene hrvatske povijesne regije. Za novog predsjednika skupštine Zadruge jednoglasnom odlukom nazočnih izabran je osnivač i dosadašnji upravitelj Zadruge Ante Mekinić, dok je za novog upravitelja Zadruge, također jednoglasno, izabran dr.sc. Zoran Mihanović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Na dužnost poslovne tajnice Zadruge imenovana je naša sumještanka s Orija, pravnica Ana Brničević. Svi spomenuti dužnosnici preuzete obaveze obavljat će volonterski..

Izvor: Savez za Poljica

ZIU Magistra Spomenuto umrežavanje udruge Savez za Poljica i poljičke Zadruge Magistra s ciljem logičnog i nužnog prožimanja neprofitnog i profitnog načina promišljanja vlastitog razvoja, svojevrstan je pionirski poduhvat čiji sinergijski učinak već u ovoj ranoj fazi upućuje na mogućnost boljitka Poljica s osloncem na vlastite ljudske potencijale i prirodne resurse.

U tom smislu ZIU Magistra primarno će brinuti o već započetim projektima Saveza za Poljica kao što su izrada cjelovitog vizualnog identiteta Poljica, osnivanje poljičke destinacijske menadžment agencije, brendiranje tzv. Poljičke košarice proizvoda i usluga ali i o raznim drugim oblicima društvenog (socijalnog) poduzetništva na području Poljica.

savez za poljicaZa novog predsjednika skupštine Zadruge jednoglasnom odlukom nazočnih izabran je osnivač i dosadašnji upravitelj Zadruge Ante Mekinić, dok je za novog upravitelja Zadruge, također jednoglasno, izabran dr. sc. Zoran Mihanović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Na dužnost poslovne tajnice Zadruge imenovana je pravnica Ana Brničević. Svi spomenuti dužnosnici preuzete obaveze obavljat će volonterski.

Uz čestitke novoizabranim i zahvalu dosadašnjim dužnosnicima na predanome radu, u prvom redu bivšem predsjedniku skupštine prof.dr. Ivi Banoviću koji ostaje u članstvu Zadruge, izražena je dobrodošlica i svim novopridošlim zadrugarima s napomenom da su vrata ZIU Magistra otvorena svima koji svoj osobni interes sagledavaju u kontekstu prosperiteta Poljica kao skladne cjeline.

Povezani članci

Who's Online

We have 3791 guests and no members online