Stella: Želimo razvijati održivi turizam koji doprinosi blagostanju lokalnog stanovništva

Uz poštovanje prema još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni, ipak, kao najveću vijest izdvojimo da će Splitsko-dalmatinska županija napraviti studiju nosivih kapaciteta koja će odgovoriti na klasična pitanja i brojne navode koji se iznose prvenstveno u medijima da će nas turisti zagušiti. Raspisivanje natječaja te studija kreću već u prvom tromjesečju nadolazeće godine, rečeno je na redovnoj sjednici županijske Skupštine. - Mi smo jedna od prvih županija i prvih turističkih zajednica koja će napraviti studiju nosivih kapaciteta koja će odgovoriti upravo na pitanja poput koliko turista može primiti Brač s obzirom na parking mjesta, stanovništvo, radnu snagu, struju, vodu i slično. Isto vrijedi i za Split, Hvar, Vis i ostale destinacije. Želimo razvijati održivi turizam koji doprinosi blagostanju lokalnog stanovništva - najavio je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, a potom je podvukao: - S nautičkim turizmom imamo 16 milijuna noćenja, ali nije nam cilj razvijati neograničeni rast, nego napraviti održivi koji će očuvati prirodne i kulturne resurse i ostaviti ih sljedećoj generaciji. Tako se nećemo dovesti u situaciju poput Barcelone i Berlina da imamo previše turista pa razmišljamo kako smanjiti, to je kasno. Mi na vrijeme reagiramo. Naglasio je kako će istraživanje pokazivati upravo gdje smo i kako ćemo reagirati da imamo svake godine održivi turizam..

(ODRŽIVI) TURIZAM

Splitsko-dalmatinska županija će napraviti studiju nosivih kapaciteta koja će odgovoriti na pitanje hoće li nas turisti zagušiti

Izvor: Dalmatinski portal

- Sada se govori imamo puno turista u Splitu, ali idemo napraviti analizu s pravim informacijama i znanstvenim dokumentom za rasprave i vidjeti  gdje smo i što možemo poduzeti. Protiv sam restriktivnih suludih mjera koje se sad poduzimaju u Berlinu, Barceloni, pa i u Dubrovniku, ali ako kažete da smo recimo sada na 1,7 milijuna noćenja u Splitu, te da ćemo 7 milijuna doseći za pet godina, u tom periodu ima se vremena reagirati koliko treba i kakvih turističkih kapaciteta - slikovito je objasnio Omišanin.

Župan je izrazio veliko zadovoljstvo rezultatima sezone te ustvrdio da je ovo najuspješnija godina hrvatskog turizma u zadnjih 30 godina.

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 141 guests and no members online