Gitara je život, a život je na Omiš guitar festu

ODGODA DO KOLOVOZA. Zbog novonastalih okolnosti uvjetovanih pojavom pandemije korona virusa, direkcija festivala je donijela odluku o prolongiranju održavanja 10. Međunarodnog festivala gitare „Omiš guitar fest“ za period od 20.– 22.08.2020. Sva festivalska događanja biti će prilagođena uputama Stožera te će se učiniti sve da na simboličan način i u ovim izvanrednim i teškim okolnostima održimo kulturni život u gradu i potaknemo lokalni turizam na dobrobit svih gostiju i građana.

Program nadolazećeg 10. jubilarnog internacionalnog festivala gitare "Omiš guitar fest 2020" predstavljen je u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu gde je održana i promocija projekta "10 svjetskih praizvedbi skladbi ponajboljih svjetskih skladatelja povodom desete obljetnice festivala" posvećene vrhunskom mladom gitaristu Petru Čuliću koji je tom prilikom i nastupio s nekoliko kratkih brojeva iz svog bogatog repertoara.
O popularnom dugoraćaninu s gitarom zna se manje-više sve. Dobitnik rektorove nagrade, nakon studija u Splitu osvojio je niz prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, u Gevelsbergu, Volosu, Velbertu, Weimaru, Kutnoj Hori,... svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orchestra, Komornim orkestrom grada Curitibe, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima. Radi s djecom, budućim glazbenicima u OGŠ u Omišu i drugdje.
Skladbe za Petra Čulića napisalo je 10 ponajvećih skladatelja svijeta za klasičnu gitaru, a sama imena skladatelja govore o važnosti jedinstvenog i povijesnog projekta. To su redom: Sergio Assad (Brazil), Dušan Bogdanović (SAD/Srbija/Švicarska), Ernesto Cordero (Portoriko), Gerard Drozd (Poljska), Angelo Gilardino (Italija), Stephen Goss (Wales), Francis Kleynjans (Francuska), Atanas Ourkouzounov (Francuska/Bugarska), Jaime M. Zenamon (Brazil) i Štepan Rak (Češka Republika).
Program međunarodnog festivala gitare Omiš guitar fest 2020. javnosti je predstavio direktor i osnivač festivala Neno Munitić. Festival otvara mlada pjevačica iz Duća, Gabriela Braičić (14), finalistica prošlogodišnjeg Supertalenta, solističkim koncertom uz gitarsku pratnju Vlade Brzovića, a festival se nastavlja s natjecanjem u devet kategorija i tradicionalno bogatim popratnim koncertnim programom po Omiškim trgovima i kalama.

Najava 10. jubilarnog internacionalnog festivala gitare

Omiš guitar fest 2020.

Piše: Pero Livajić / Narodni list
Izvor: Narodni list


Novi termin 17. – 21. 06. užežin ljeta lani je pobudio nikad veći interes gitarista i ljubitelja gitare tako da organizatori ponovno očekuju veliki odaziv natjecatelja, kao i nekoliko tisuća gostiju podno drevne gusarske utvrde Mirabella.

Lani (2019.) su domaćini imali i posebnu poslasticu festivala, na što su jako ponosni - oživjeli su, naime, duh nekad popularne 'kamene klupe' u Omišu na jedan originalan način- izradila se naravno u kamenu, ali u obliku gitare i postavila na zelenu površinu u neposrednoj blizini plaže, škola, hotela, i mjesta gdje je sama stara kamena klupa nekad i stajala. Time su poručili mladima da se druže i zabavljaju, normalno i zaljubljuju, uz zvuke gitare, ukazujući na pozitivne vrijednosti društva, potičući ih na rad i stvaralaštvo što je osnovni postulat Omiš guitar festa.

Jer... "Gitara je život, a život je na Omiš guitar fest-u!".

Povezani članci

Who's Online

We have 82 guests and no members online