Bacaju u more odron u Krilu Jesenice

nasipanje moraGodinama se upozorava na nelegalno uništavanje obale u Krilu Jesenice nasipanjem otpadnog materijala, no mještani su reagirali tek kada su isto napravile Hrvatske ceste. Premda su se s posljednjim u nizu odrona u u Krilu Jesenicama koji se prošloga tjedna obrušio na Jadransku magistralu mrveći sve pred sobom prvi put u koštac uhvatile stručne službe u nakani da se dugogodišnji problem konačno riješi, sanacija opasnog terena otvorila je nova nezadovoljstva mještana tog područja. Njihov strah od prijetećih odrona sada je zamijenio drugi - onaj od uništene obale i mora u koje se posljednjih dana baca sva zemlja i kamenje koje se survalo na cestu. - Službe koje čiste područje od odrona sve bacaju u more i time neovlašteno nasipavaju i uništavaju obalu. Plaže, koje smo koristili, sada su nestale. Turistička sezona je - uništena! - ogorčeno će mještanke Marija Rakuljić i Marijana Puljak ...


NAKON MJEŠTANA I SLUŽBE BESPRAVNO NASIPAJU OBALU


Bacaju u more odron u Krilu Jesenice


nasipanje mora
Godinama se upozorava na nelegalno uništavanjem obale u Krilu Jesenice nasipanjem otpadnog materijala, no mještani su reagirali tek kada su isto napravile Hrvatske ceste
foto: Ante Čizmić / CROPIX


Piše: Marina Rajčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Ogromni borovi završavaju u moru, zemlja, kamenje i sav taj otpad... Kad naiđe fortunal, umjesto mora dobit ćemo baru! – gnjevno će Marija prozivajući i općinske službe Dugoga Rata koje, kako tvrdi, nisu odreagirale pravovremeno.

Mještani komentiraju kako je riječ o jednoj tipično hrvatskoj priči o neefikasnosti sustava i pribjegavanju rješenjima koji na duže staze koštaju puno više nego da se posao od samog početka napravi po propisu.


Matijević: Očistit ćemo sve!

- Mještani nisu vidjeli Duha Svetog, otpad se uistinu trpa u more – potvrđuje i Davor Škobalj, stručni suradnik za komunalno gospodarstvo općine Dugi Rat.

sanacija odronaMeđutim, na prozivke mještana kako općina nije odreagirala, Škobalj kaže da su općinari odmah obavijestili nadležni Ured u županiji za gospodarenje pomorskim dobrom u čijoj je to i nadležnosti.

- Ovakvim postupanjem zaprljat će se plaža i, što je još gore, uništiti flora i fauna, a riba se ionako, neodgovorni valjda misle, nabaviti može i na peškariji - promomentirao je Škobalj.

- To je nevjerojatno! – bila je prva reakcija Nevena Matijevića iz Hrvatskih cesta na negodovanje mještana i općinara zbog nepropisnog bacanja otpada u more.

- Županijske ceste, koje izvode taj zahtjevni posao, trude se da što prije normaliziraju promet tom trasom Jadranske magistrale kojom se voziti još uvijek može samo jednim trakom. Sav otpadni materijal - objašnjava Matijević - zbog žurnosti radova privremeno je deponiran uz obalu, gdje neće biti trajno ostavljen.

Mještani kao da su zaboravili, napominje, da je već u trenutku odrona dio kamenja probio ogradu i dospio u more.

- No sve će biti počišćeno i deponirano na za to predviđeno odlagalište čim se dovrše radovi i sjeverni trak Magistrale pusti u promet - pojašnjava Matijević, dodajući kako je negodovanje mještana ovoga puta neopravdano jer struka daje sve od sebe kako bi taj do jučer pogibeljni teren svima donio miran san.

Povezani članci

Who's Online

We have 689 guests and no members online