Velika ćiribimba

uhoPolicija i sigurnosne službe za svakoga od nas smiju bez naloga suda dobiti podatke s kime smo i kada razgovarali, razmijenili SMS ili e-mail, ali i gdje smo se nalazili. Takve ovlasti zadiranja u privatne podatke bez sudskog naloga od svih zemalja u okruženju i većine europskih zemalja imaju samo policije i tajne službe Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U ostalim zemljama za pribavljanje ovih podataka je potrebna provjera valjanosti razloga od strane suda, pa se ovi podaci u tim zemljama smiju pribavljati samo uz sudski nalog. Ovu ovlast koju represivni aparat u Hrvatskoj može koristiti bez sudskog naloga, samo policija je tijekom 2009. godine iskoristila za oko 40.000 brojeva, pojašnjava stalni sudski vještak za telekomunikaciju, tehniku i metodologiju prisluškivanja Đuro Lubura upozoravajući javnost na nedemokratske metode i zadiranje u privatnost ...


VELIKO HRVATSKO UHO, A I OKO

 

MUP je provjeravao komunikaciju 40.000 ljudi

Izvor: T-Portal

uhoVažno je razlikovati prisluškivanje odnosno nadzor sadržaja komunikacije od provjere telekomunikacijskih ispisa odnosno činjenica s kime ste i kada komunicirali i gdje ste se nalazili, objašnjava Lubura.

Prisluškivati se smije samo na temelju naloga suda i to istražnog suca ili suca istrage kada se radi o istragama kaznenih djela, a na temelju naloga Vrhovnog suda kada se radi o nadzoru sadržaja komunikacije zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kojeg provode sigurnosno-obavještajne službe.

Povezani članci

Who's Online

We have 326 guests and no members online