204. obljetnica pada Poljičke republike

Poljičani u PodstraniNa 204. obljetnicu pada Poljičke republike koja se obilježavala u srijedu 15. lipnja 2011., izaslanstvo Matice Hrvatske, Društvo Poljičana "Sv, Jure" – Priko i OŠ "Strožanac" položilo je vijence na spomenik palim Poljičanima. Tom prilikom Luka Marić-Banje, mali knez, okupljenim učlenicima i gostima kazao je da se upravo na ovom mjestu odigrala presudna bitka u kojoj se 1.200 Poljičana suprostavilo 12.000 Napoleonovih vojnika, tada najjaćoj svjetskoj vojnoj sili. Porazom u toj bitci, pala je i Poljička republika... - "Poljičani su znali kolika je Francuska sila, u to je Napoleonovo vrijeme vladala gotovo cijelom Europom, ali Poljičanima im je domovina bila duboko u srcu i iznad svega. Bitka je bila neizbježna..." - rečeno je na skupu ...

PODSTRANA - STROŽANAC

204. obljetnica pada Poljičke republike

Piše: Davor Grgat
Foto:
Zoran Jurišić

Naime, početkom lipnja 1807. francuski general August Marmont je s dvije pukovnije krenuo na osvajenje Poljičke Republike, a na granici Poljica, uz rijeku Žrnovnicu, u Strožancu, žestoki otpor su mu pružili naoružani Poljičani zajedno sa saveznicima Rusima.

poljički statutDaleko nadmoćnija francuska vojska, svladala je poljičke branitelje, okupirala Poljica, popalila i razorila kuće i dokinula Poljičku Republiku razdjeljivši je na kotare Splitski, Omiški i Sinjski.

Tako je nakon višestoljetnog postojanja ukinuta samostalnost jedne od najstarijih hrvatskih kneževina poznatu po svome demokratskom uređenju utemeljenu na glasovitom Poljičkim Statutu.

Prisjetimo se – rečeno je pored ostaloga na ovom skupu - da je 1805 god. porazom Austrije od Napoleonove vojske, Francuska zavladala Dalmacijom. Za civilnog namjesnika, Francuskog providura postavljen je Mlečanin Vicko Dandalo, veliki pobornik ideje francuske revolucije. Vojni zapovijednik bio je general August Marmont. Francuzi su baš kao i Franjo željeli centralizirati svu vlast.

Za vrijeme austrijske vladavine stara Poljička republika imala je višestoljetnu samostalnost. Poljičani su željeli očuvati svoje poljičke povlastice, te je očito sukob bio neizbježan.

Naime nekoliko dana nakon uspostavljanja nove francuske uprave, u Zadar stiže poljičko poslanstvo na čelu s knezom Ivanom Čovićem koji od nove uprave traži da prizna samoupravu koju su i do tada imali od ugarsko-hrvatskih kraljeva.

Francuska je još bila u ratu s Rusijom, čija je flota došla u Jadran da bi ponudila pomoć Poljičanima i izazvala pobunu u Dalmaciji Poljičani pod vodstvom kneza Ivana Čovića g. 1807 donesu odluku o dizanju ustanka.

Da bi se u potpunosti slomio ustanak, Francuskoj vojsci priključile su se trupe maršala Marmonta. Uz njegovu pomoć velike francuske snage slomile su otpor Poljičana. Knez Ivan Čović uspio se spasiti bijegom na ruski brod, a maršal Marmont izda proglas po kojem se smrću kažnjavaju kolovođe poljičke pobune ...".

Na kraju ovog programa spomena na obljetnicu važnog povijesnog događaja, učenici povijesne sekcije, pod vodstvom profesorice Eme Gorete održali su homege iz poljičke povijesti, a Luka Marić-Banje, te dr. Darijo Radović, predsjednik Ogranka MH Podstrana i Miran Tomasović, načelnik općine Podstrana položili su vijenac na spomenik ispred škole u Strožancu.


Poljički knez
  arhivska fotografija

Povezani članci

Who's Online

We have 222 guests and no members online