Peovica: Rezultati odvojenog prikupljanja otpada i ostvareni projekti

Odlične vijesti stižu nam iz Peovice, našeg javnog komunalnog poduzeća. Rezultati nakon prve godine dana provođenja odvojenog prikupljanja otpada, te odobreni projekti koji su prijavljeni Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za bespovratno sufinanciranje, nisu spektakularni ali su senzacionalni s obzirom za naše prilike i uvjete, te nedovoljnu razinu svijesti većine stanovništva o značajnim društvenim koristima od odvojenog prikupljanja otpada. Usprkos svim problemima na koje su nailazili u Peovici su iznimno ponosni na ostvarene milijunske uštede ali i na razinu suradnje sa sva četiri svoja osnivača, jedinice lokalne samouprave u kojima djeluje. Svi predloženi projekti Peovice su prihvaćeni od strane Fonda, svi su u realizaciji ili su već ostvareni, i to je samo početak dugogodišnjeg rada na podizanju razine gospodarenja otpadom u našoj zajednici na Europske standarde 21. stoljeća...

PEOVICA SE IMA ČIME POHVALITI

Rezultati odvojenog prikupljanja otpada i ostvareni projekti

Na donjim poveznicama na PDF dokumente su rezultati odvojenog prikupljanja otpada na području grada Omiša, općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje.

Bitno je uočiti da su trendovi pozitivni, te da broj frakcija koje se odvojeno prikupljaju s vremenom raste, upiti od otkupljivača su sve češći te da su ovi rezultati ostvareni sa tek 30-ak zelenih otoka (prvi zeleni otoci postavljeni su krajem srpnja 2014.), dakle ne na cjelokupnom teritoriju koje komunalno pokriva Peovica – ovdje nedostaje puno bolja prisutnost na području Poljica, odnosno zaleđa Omiša.

Do kraja godine Peovica planira u funkciju postaviti još 80-ak zelenih otoka, što će znatno povećati količine prikupljenog odvojenog otpada. Do kraja 2015. stiže i novo komunalno vozilo kojim će se osigurati kvalitetnija frekvencija odvoza otpada, a u Peovici se nadaju i početku izgradnje reciklažnog dvorišta, točnije, stavljanju postojećeg na Furnaži u kompletnu funkciju. Najesen im stiže i mobilno reciklažno "dvorište" što će sve dodatno olakšati rad njihovih djelatnika.

PeovicaKroz 2014. i 2015. godinu kroz 8 prijavljenih i odobrenih projekata (100% – pokazatelj kvalitete programa kojeg su osmislili u Peovici! Bravo Leo i Stipe!, op.ur.) ostvariti će se bespovratna sredstva u vrijednosti 1,120,000 kn (FZOEU), dok je ukupna vrijednost svih projekata 2,650,000 kn. Time su se u Peovici u najvećem dijelu prilagodili novom Zakonu o održivom gospodarenju otpada.

Krenilo se odlično, no pravi izazovi u pametnijem gospodarenju otpadom tek slijede, neki od idućih ciljeva su: prelazak na obračun po količini otada gdje se planiraju uvestu čipovi za kontejnere i skeneri, distribucija plastičnih vrećica stanovništvu za odvojeno prikupljanje smeža, te generalno podizanje funkcije reciklažnog dvorišta na što veći nivo uz uvođenje sortirnica i sl. Ovisno o razvoju situacije u legislativi, ali i na terenu, donijeti će se odgovarajuće strategije i za biološki razgradivi otpad.

-   Rezultati odvojenog prikupljanja otpada (PDF)

-   Prijavljeni, odobreni i ostvareni projekti (PDF)


Peovica

Povezani članci

Who's Online

We have 445 guests and no members online