Pametno: Još jedan uhljebnički proračun

- Putujemo nigdje, ovo je još jedan uhljebnički proračun. Prihodi se planiraju više za cca šest milijardi kuna, što se uglavnom odnosi na sredstva EU fondova, a rashodi države i dalje rastu i to za preko osam milijardi kuna. Znači još više uhljeba, još više namještenih javnih nabava, pogodovanja stranačkim prijateljima i podobnicima. Vlada je potrošila reforme koje je mogla provesti bez većih rezova koji bi se odrazili na njihovu glasačku mašineriju, za daljnje korake nema želje, a ni znanja. Strukturnih reformi nema na vidiku, reforma javne i lokalne uprave ne postoji, a zdravstvo izlaz traži u skupljim cigaretama. Mirovinski sustav je smislio samo povećanje dobi umirovljena i pokušaj prelijevanja drugog u prvi stup. Potezi sve gori od gorega - rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, komentirajući prijedlog proračuna za 2019. godinu. U Pametnome smatraju da u vremenu kakvog-takvog gospodarskog rasta i blagonaklonih ekonomskih okolnosti u okruženju, Vlada nažalost vidimo da nema nikakvu namjeru raditi velike rezove u porezima, niti smanjivati javni dug, koji je još uvijek izrazito visok, puno veći od onoga prije zadnje krize. Nužni su puno veći pomaci u rasterećenju gospodarstva. Pametno predlaže manje države, manje poreze, više pravde. Konkretno...

- preustroj javne uprave,

- drastično smanjenje broja gradova i općina, umjesto sadašnjih 556 na 123, 5 regija umjesto 20 županija,

- jačanje fiskalne odgovornosti i uvođenje osobne odgovornosti dužnosnika,

- strategija upravljanja javnim dugom i njegovo brzo smanjenje,

- mirovinska reforma, jačanje drugog i trećeg stupa, međunarodna diversifikacija ulaganja mirovinskih fondova,

- jedinstvena stopa poreza na dohodak za dohotke do jedan (1) milijun kuna godišnje,

- smanjenje i ukidanje parafiskalnih nameta,

- prodaja državnih tvrtki bez elemenata javnog dobra,

- odlučna reforma zdravstvenog sustava.

Rejting Hrvatske među usporedivim članicama EU i rejting na Doing business listi jasno ukazuju na loše stanje i situaciju u Hrvatskoj, ističu u Pametnom.

Pametno

Kažu da ekonomija poput naše, sa stihijskim turizmom kao primarnom granom, velikim javnim dugom te ogromnim državnim i paraprivatnim sektorom koji ovisi o državi, može se samo pomoliti da ne dođe do novog globalnog potresa, koji ovakve zemlje pogodi puno jače i duže od onih pripremljenih na takve izazove.

- Mašući novim proračunom skrivaju ogromno povećanje rashoda države. Neodgovorno troše javni novac i time opasno ugrožavaju budućnost naše djece. Bojimo se i pomisliti što bi se dogodilo bez pozitivnog salda s Europskom unijom. Veliki deficit i rast javnog duga bio bi neminovan. Nije im bilo dovoljno ni jasno upozorenje Europske komisije o neprovođenju strukturnih reformi kao ključnom faktoru u gospodarskom oporavku - istaknula je Puljak i zaključila:

- Uz konkretne poteze koje smo naveli, društvu je potrebna velika doza liberalizma, bez koje nema pravih i brzih pomaka na bolje.

Za opravak je nužna dosljednost i ogovornost, prema svim građanima i državi u cjelini, a to ova Vlada nema.

Povezani članci

Who's Online

We have 127 guests and no members online