Dan društvenih igara na FESB-u

Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u petak organizira treći Međunarodni dan društvenih igara Split. Ulaz na druženje za ljubitelje modernih društvenih igara je besplatan, a zabava u crtaoni FESB-a trajat će od od 10 do 22 sata. Organizatori splitskog događaja do sad su organizirali tri konvencije fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon, šest Dana društvenih igara Split, 40 Večeri modernih društvenih igara – Ajmo Se Igrat! i prvu Super Hrvatsku Igračku Konvenciju – Super H. I. K.
 
Klub mladih Split, Student Times, FESB i Microsoft Innovation Center Split organiziraju prvi LAN Battle for Split, gaming turnir u najpopularnijim eSports igrama, Counter Strike: GO i League of Legends koji će se održati od 20. do 21.5. na FESB-u. Regionalno natjecanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane, a očekuje se da će okupiti više od 500 natjecatelja i posjetitelja. Natjecatelji iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Slovenije odmjeravat će svoje snage za nagradni fond od preko 10.000 HRK. Natjecateljski dio će se održavati u konferencijskim prostorijama FESB-a, koje će biti opremljene računalima, monitorom za live stream i gledalištem sa 700 sjedećih mjesta, kako bi svi zainteresirani mogli uživo pratiti tijek natjecanja. Osim spomenutih, posjetitelji će moći igrati i ostale eSports popularne igre (Overwatch, Rocket League, Hearthstone, Dota II, CS:GO i League of Legends) u LAN party zoni. Riječ je o posebnom, casual dijelu događaja, gdje će svi zainteresirani cjelodnevno imati priliku družiti se i gejmati u opuštenoj atmosferi. Party zona će biti opremljena računalima, gadgetima, igračim konzolama, pićem, hranom i nagradama. Prijavite svoj tim ili osigurajte besplatnu kartu za gledanje turnira i LAN Party Zonu na battleforsplit.com! Broj karata je ograničen stoga požurite s rezervacijom kako ne biste propustili vidjeti najbolje ekipe u najnapetijim mečevima..
 

Oda Proljeću 2017.

Jučer po puteljicima Primorske kose, danas na Imberu, jučer Jesenice treking, danas Oda Proljeću! Dan planete Zemlje u našoj se okolini obilježava u prirodi.
 
Sukladno dosadašnjim akcijama za ostale vrste vozila, u organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske organizira se preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti motocikala 2017". Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila. Akcija se provodi u razdoblju od 18. travnja (utorak) do 22. travnja (subota) 2017. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila. Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Pregled vozila obavlja se besplatno.
 
Eko-etno udruga Gornja Poljica poziva sve na 1. Dječju olimpijadu tradicionalnih sportova. Igre će se održati na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017. u Donjem Docu u zgradi stare škole s početkom u 13 sati. Poljička djeca će se okušati u disciplinama kao što su: potezanje konopa (ekipa od 5 članova), utrke u karioli (ekipa od 2 člana), kamena s ramena, potezanje klipa, bacanje potkove, skakanje u vrići, utrke s jajima, utrka s sićem. Sve kategorije podijeljene su u 3 grupe; od I-VI razreda, od V-VIII, i srednjoškolci. Cilj igara je osvijestiti djecu o bitnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje, a pritom učeći ih tradiciji njihovog kraja, te razvijati zajedništvo i toleranciju, piše portal DalmacijaDanas. Podršku dječjoj olimpijadi su izrazili svi Mjesni odbori s područja gornjih Poljica: Donji Dolac, Gornji Dolac, Putišići, Rošca, Srijane, Trnbusi, kao i udruga Savez za Poljica te Povijesni muzej Poljica.
 

Probaj virtualnu stvarnost u splitskom klubu Zona

Pomoću HTC Vive, najnaprednije komercijalne tehnologije za virtualnu stvarnost, posjetitelji Kluba Zona moći će doživjeti virtualno iskustvo letjenja oko Zemlje, zarona u tamu morskih dubina ili se pak vratiti u prošlost i biti čovjek koji je zakoračio na Mjesec. Virtual Reality Event održat će u utorak, 11.4, od 17 sati u splitskom klubu Zona. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klub.infozona.hr. - Koristeći VR-naočale korisnik postaje okružen svijetom stvorenim pomoću računala, u kojemu zakoni fizike više ne vrijede, i sve se čini mogućim. Pomoću HTC Vive, služeći se upravljačima, slobodno se kreće u virtualnom prostoru i surađuje sa drugim korisnicima - objašnjava Tomislav Bezmalinović, organizator događanja, pozivajući sve zainteresirane da pomoću virtualne stvarnosti ispitaju bezgranične mogućnosti mašte.
 

Ta divna splitska stand-up noć.. u Omišu

U četvrtak, 30.3. s početkom u 20.30 sati, po prvi puta u Omišu, u dvorani nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku, održati će se prvi stand-up show. Zagrebački Studio Smijeha, prvi hrvatski i regionalni comedy klub, zajedno sa Centrom za kulturu Omiš organizira prvi stand-up show u gradu i to u izvedbi naših, splitskih komičara. Dođite poslušati odlične splitske baze punih sat i pol. Cijena ulaznice je 40 kn. Predstaviti će Vam se Josip Škiljo, tridesetdvogodišnji mladić koji je često blizu mikrofona uz pomoć kojeg putem radio valova "davi" slušateljstvo, kada nije u prilici to raditi u živo. Škiljo ima iznimnu sposobnost preživljavanja, jer toliko je toga izvalio i ostao živ. Kako je kronično neispavan, često zaspe za stolom ili za šankom u sred razgovora. Ljubitelj je adrenalina, pa zato vozi biciklu po splitskim ulicama. Životni cilj mu nije ostvariti američki, već dalmatinski san – ne radit ništa! Zasad ne uspijeva. Tomislav Primorac je "polovni" Dalmatinac, živi u Splitu već 23 godine, ali rođen u Mostaru. Bavi se glazbom i crtanjem stripova, a u slobodno vrijeme završava studij fizike. Ne voli ništa što vole mladi. Druželjubiv, komunikativan, pristojan, uvijek pozdravlja susjede na stubištu. Gosti omiške "stand-up" večeri su Ivica Lazaneo, Vanja Dobrijević, Ivo Musulin i Ante Travizi, ekipa splitskih Open majkovaca.
 

Nova proljetna kolekcija u Galebovim dućanima

- Proljeće je na vratima, a Galebovi dućani su jedno od idealnih mjesta da se savršeno pripremite za nadolazeće uživanje u proljetnom vremenu - poručuju iz popularne omiške tvrtke GALEB uz slogan 'tradicija i hrvatska kvaliteta'. A uz svima prepoznatljivo kvalitetno donje rublje i mornarske pruge, ovu sezonu u Galebu je pripremljeno mnoštvo kvalitetnih modela rublja, majica, haljina i pidžama. Nova kolekcija proljeće/ljeto puna je proljetnih boja, udobnih materijala te modernih odjevnih kombinacija. U velikom izboru modela sigurno se može pronaći nešto za svaki ukus i za svaku dob, poručuju iz Galeba..
 

Sat za planet Zemlju

U subotu 25. ožujka u 20:30 sati i vi ugasite rasvjetu u svojim domovima na sat vremena, a za veći doživljaj akcije "Sat za planet Zemlju" prošetajte do najpoznatije znamenitosti u Vašem gradu koja će biti u mraku. Bit akcije "Sat za planet Zemlju" nije ušteda električne energije ušteđene u tom satu isključivanja, već da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja u borbi protiv klimatskih promjena s ciljem očuvanja Zemlje, našeg jedinog doma. Hrvatska se ovoj akciji pridružila 2009. godine, a lanu su u akciji sudjelovalo 68 hrvatskih gradova. Suočavanje s posljedicama klimatskih promjena mora postati naša realnost, a jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta.
 
I dok se mnogim našim sumještanima, baš kao ni meni, više ni vikendom ne da skoknit do svojeg starog sela, vižitati staru kuću, obić didovinu i barenko se javit starčadi i rodbini, sinjat je li štogod nareslo na njivi, docu, polju ili barem u kakvom još uvijek zelenom djeliću didovine, radom ruku predaka otrgnutom kršu, naš bivši sumještanin Željko Pocrnja, već desetljećima na "privremenom" radu u Uppsali (Švedska), gdje je s svojom Snježanom zasnovao obitelj, podigao četiri krasne kćeri, napravio karijeru u svojoj profesiji, pred blagdan svetog Josipa je stigao u misto svoje mladosti, poljubio majku Mariju, te s bratom Lukom i nećacima nakon kratke okrjepe, takoreći direktno iz aviona, pohrlio u Nova Sela na obiteljsko imanje iskoristiti neradnu subotu i posaditi krumpire u zemlju na docima i njivi pored kuće i navečer se vratiti u Dugi Rat na klapsku predblagdanku feštu i after-party u Slavinoj konobi. Sredina je ožujka, valja sjemenske krumpire na vrijeme baciti u zemlju, da bi kad opet na lito na godišnji dođe imao šta iz zemlje svojih predaka i izvaditi. A gdje ćeš ljepšeg i slađeg od domaćih mladih kumpira s janjetinom i teletinom na kominu ispod peke. I gdje ćeš ljepše to zaliti nego bukarom domaćeg vina s familijom i prijateljima navečer u hladovini starog sela, na svom imanju, nakon vrućeg dana i uživanja na plažama dugoratske rivijere... I dok mnogim našim sumještanima, baš kao ni meni, više ni vikendom ne pada na pamet ni pod razno svratiti na selo, vižitati staru kuću, starčad i rodbinu, sinjat kako lipo reste blitva, kumpir i rašćika na docu i njivi, fala Bogu da još ima onih među nama (ili malo dalje, ali ipak dovoljno "blizu") kojima nije tlaka ni iz daleke Švedske potegnit ovdje na produženi vikend, samo da bi s bratom posadio kumpire na didovini i počastito se potom s pečenim janjcem s ražnja na blagdan nebeskog zaštitnika mista svoje mladosti. Susreo sam susjeda Željka jučer popodne na dugoratskoj plaži, nazdravili smo s jednom, dvije čašice dobrog raspoloženja. - Otkud ti, ta nije još Uskrs? - pitam ga. - A evo, doša u subotu posadit kumpire u Novim Selima, pa malo blagovati doma sa svojima na blagdan.. - Koliko ostaješ? - pitam ga. - Do utorka, u srijedu radim.
 

Egzotične destinacije i za zaposlene Hrvate

Egzotične destinacije nisu samo za besramno bogate. I vi možete ležati na plaži pod tropskim suncem, a kako objašnjava naš omiški (a svjetski!) putnik Ivan Kaštelan, novinar Slobodne Dalmacije. Dovoljno egzotike pronaći ćete na Tajlandu, Filipinima, Zanzibaru, Šri Lanki.. a do svih ovih zemalja, koje nude sitni pijesak, toplo more i nepoznato tropsko voće, može se letjeti iz Hrvatske za oko 500 eura po osobi, uz tek jedno presjedanje u Dubaiju, Dohi ili Istanbulu. Zemlje su to u kojima je dostupan smještaj i transferi za različite budžete i gdje ćete urednu i čistu sobu za dvije osobe, s klimatizacijskim uređajem i toplim tušem platit najviše 50 eura za noć. Uz malo disciplinirane štednje i istraživanja, odmor i na egzotičnim destinacijama, ako imate redovna primanja, sasvim je realan.
 

Hack4.split()

Testirajte svoje vještine, pridružite se timu i stvorite nešto od vrijednosti za društveno dobro Splita! Hack4Split je mjesto na kojem će se povezati ljudi koji čine dobro u Splitu i unose pozitivne promjene u naše društvo s onima koji rade u informatičkom sektoru ili studiraju informacijske znanosti. Sudionici će imati 30 sati za konceptualizaciju, stvaranje i razvoj ideja, o kojima će prosuditi skupina eksperata. Pobjednici će dobiti nagradu, ali i pridonijeti rastu socijalnog sektora putem tehnologije. Uvodni sastanak održat će se 24. ožujka u 19 sati, a samo natjecanje će trajati od 25. do 26. ožujka. Prijaviti se mogu sve organizacije, pojedinci i projekti koji stvaraju društvenu ili okolišnu vrijednost, a potrebna im je web stranica, mobilna aplikacija, portal, baza podataka, marketinška kampanja, novi logo, dizajn ili nešto drugo. Dobrodošli su svi developeri, dizajneri, projekt manageri, zabavljači, kreativci, pisci, fotografi, pokretači promjena. Testirajte svoje vještine, pridružite se timu i stvorite nešto od vrijednosti za društveno dobro Splita. Rok za prijavu je 20. ožujka, a prijave i moguće upite pošaljite na coworkingamosfera @ gmail.com.
 
Evo smo sinoć opet imali Krnjeval u mistu. Dugoračke maškare! Izdanje 2017. Možda i zadnje u organizaciji ekipe "Tvorničara" koja ih već 9 godina organizira u našem malom mistu. A možda i ne.. Odaziv je bio vrlo dobar unatoč lošem vremenu i prijetećoj kišici, iznenađujući čak za dugoratske (ne)prilike. Oko 16:30 sati na Poljičkom trgu se okupilo svita ko' u nekoj ljepoj priči. No, maškaranog svita ipak nije bilo koliko smo optimistično očekivali, pod maskama su bila većinom djeca i mladi te mlade mame, a nije falilo ni veseljaka u najboljim godinama, zumba djevojaka, imali smo čak i jednog sasvim turbouživljenog lika kojeg je trebalo malo i hladiti - gospodina Budalu - koji se izvrsno uklopio u karenvalski program. Na Poljičkom trgu bilo je opet veselo i lipo, vjerujem da su se svi prisutni dobro zabavili uz glazbu DJ Gorana Mladina i karnevalski program kojeg je ove godine vodila darovita plava vila, pardon, glumica, Ivana Giove Župa. Fešta se nakon čitanja što su sve Dugoračke Maškare uspjele popraviti u mistu u svom kratkom mandatu, te nakon suđenja Krnji - zagubljenom laptopu zaboravnog općinskog vijećnika, pronađenog u petak među svim tim općinskim papirima - zbog svih njegovih grijeha, propusta i afera, zbog našeg tragično "krivog spoja" na modernu svakidašnjicu punu mogućnosti i svijet današnjice u kojem radišni, pametni i uporni nikad nisu živjeli bolje (izvan poreznih šapa naše uhljebarske družine); zbog nesnalaženja njegovih korisnika u učinkovitom upravljanju našom lokalnom samoupravom i ponekim preostalim javnim dobrima koja uzimamo zdravo za gotovo; zbog nesvakidašnjeg nesnalaženja u komunikaciji s javnošću, kako lokalnom tako i globalnom, iz čega onda izvire još sijaset medijskih "afera" koje su "dušu dale" za "brendirati" nas i ovu sredinu kao tko-zna-kakvu-vukojebinu na sva zvona, u svih šesnest.. E dobili laptope na poklon (kupili ih u 'rođaka'), e neće da na njima čitaju službene mejlove, e prodali poklonjene laptope koje nisu ni tražili, e Himalaja šljake im se crni u centru mista i niko ni da bekne niti da pošalje i HDZ i SDP i MOST u 3PM!, e kanalizacija im na obali "propušta" u svih 16!, e liti među kupačima go*na plutaju, a na plažama se čiketi sunčaju među svim tim mitteleuropskim šugomanima, i skupim plastičnim ležajkama, e u predsezoni i posezoni im gosti svršavaju od dosade, a u vrhuncu sezone ne znaju hoće li navečer ostat na Festivalu Soparnika ili skoknit u Omiš na Festival klapa ili pak poćirit "Aidu" na Splitskom ljetu. Malo smo bili naivni kad smo se ponadali da će s novim laptopima naši dragi vijećnici konačno punim jedrima zaploviti morem novih mogućnosti, a kad ono - oni i dalje, pazi sad, inzistiraju, da im se radni materijali za sjednice, uručuju poštom, i to općinskom "ovozemaljskom" poštom i grade novu luku a da nisu uredili ni postojeće dvije, tri.. Što bilo da bilo sad gotovo je! Krivac za sve pi*darije kojih smo se u proteklih 12 mjeseci naslušali i osjetili na svojoj koži je lociran, transferiran i sinoć osuđen. I spaljen na kraju dugoratske lučice. Izgorio je zajedno sa svim svojim skrivenim virusima, trojancima, alternativnim vijestima, neposlatim mejlovima, nepročitanim prijedlozima programa i inicijativa, zaboravljenim projektima u skrivenim folderima, neodogovorenim zahtjevima za prijateljstvo na općinskom Fejsu,.. Izgorio je, fala Bogu, i neka! I opet bi ga zapalili! I hoćemo ako do Poklada nabasamo na još jedan zagubljeni vijećnićki laptop među općinskim spisima... ili na Njuškalu. Eto, i dalje čekamo, na kraju dugoratske lučice našeg malog radničkog mista koje je sanjalo da će postati turističko, da naš dugoočekivani Princ od Walesa napokon svrati do naših obala te da uz obilatu pomoć Krune i ostatka njezina imperija konačno od naših Naplavina napravi blještavi Korenat Point Resort. No princ kao saborski Pernar izgleda još uvijek tulumari negdje po Hvaru, garant rudari u nekoj Ključnoj uvali, a naš Dugi Rat sa svojim Naplavinama i Duće poljem i dalje sanja poput Trnoružice svoj već milenijski dug san.. Žal za propuštenim i svakodnevna politika na lokalnoj i pinkicu većoj razini ubrzo je zaboravljena sa prvim taktovima odličnog dueta Sandro & Tina koji su nas poslije spaljivanja Laptop Krnje dočekali u toplini dvorane nekadašnjeg kina "Dalmacija" gdje su se maškare sklonile (nakon što im je planirani šator uništen u prošlonoćnoj buri) dalje veseliti uz ples pod maskama tijekom kojeg su izbarane i nagrađene najbolje maske. Najbolja grupna maska pripala je ekipi iz "Staračkog doma" s drugog kata dugoratskog Doma kulture koji su ove godine preuzele primat od svojih nešto starijih i prezaposlenih kolega. Nagrađene su i pojedinačne maske, a osim zgodnih Štrumfeta tu je bila i mlada darkerica Bella s Ćaćom u petom redu, preživjeli dinosaur Lucijan, Kung-fu (bez pande koja je ostala doma), Uspaljena Časna, Mlada obitelj s par prinova i ostala maskirana družba koja se najviše potrudila. Brojni Batmeni, Supermeni, Ironmani osladili su se s podjeljenim bombonima, a s didama i babama, jeseničkim i omiškim vilama, dragim zumba djevojkama i ostalom maškaranom rodbinom družili smo se uz Sandra & Tinu do kasno u noć, u gluhu dugoratsku noć..
 

Dugoračke maškare 2017.

U nedjelju, 26.veljače u Dugom Ratu će se u popodnevnim satima održati Dugorački krnjeval. Maškare će se u 16:30 sati okupiti na Poljičkom trgu u Dugom Ratu gdje će se održati i prigodni program kojeg će voditi Ivana Župa i gdje ćemo se lipo zabaviti pod maskama te suditi našem Krnji, krivcu za sve naše probleme, a nakon što se Ustavni sud žurno oglasi o žalbi te potvrdi provostupanjsku presudu, maškare će Krnju uz vatromet, koji će se vidjeti i s Brača, ispratiti na posljednje putovanje i naposljetku spaliti na kraju dugoratske lučice. No to nije sve, fešta i ples pod maskama će se nastaviti do duboko u noć u kinu "Dalmacija" (bura je uništila šator koji je trebao biti postavljen u Dugom Ratu, pa ćemo feštati morati u dvorani kina "Dalmacija" u Dugom Ratu) gdje će se uz glazbu popularnog dueta Sandra & Tino, ples i u dobrom raspoloženju izbabrati najbolje pojedinačne i skupne maske. Dan prije, u subotu, 25.02. klub mladeži Krilo priređuje maškare na Krilu. Vidimo se na obje lokacije!
 
Zaobljeni ekran, skener rožnice oka, virtualne tipke, zaslon od ruba do ruba,.. ovako nekako tehnofili nagađaju u mraku interneta što će sve do jeseni najvrijednija firma na svijetu, američki Apple, uspjeti "upakirati" u osmu inačicu svog iPhone pametnog telefona (a da se isti ne zapali :-), na kojem su, među ostalim, i "namlatili" sve te puste milijarde keša (kojeg drže mahom u poreznim oazama) i ostavili iza sebe Alphabet (Google), Microsoft, Exxon, Facebook, General Electric, Amazon,.. Iz Applea, kao i obično, informacije cure samo neslužbeno, i to na kapaljku, tek toliko da se kontrolirano stvori "hype" i glasine koje naposljetku rezultiraju smješnim redovima pred trgovinama i nimalo smješnim porastom vrijednosti AAPL dionice na burzama. No kako je ove godine deseta obljetnica legendarnog prvog iPhonea, pametnog telefona koji nije bo prvi (nipošto! Nokia, pa čak i tada totalno "uncool" Microsoft su već imali cijelu gamu pametnih uređaja) ali koji je uz izvrstan dizajn donio i dobar, kvalitetan i za korištenje iznimno jednostavan proizvod koji je s vremenom stvorio i cijeli "ekosustav" dodatnih usluga (aplikacija) oko sebe te tako napunio Appleove trezore do vrha novcem (naivčina?) te pogurao Apple na poziciju najvrednije kompanije na svijetu - vjerni korisnici i Apple "fanboysi" s pravom očekuju napokon nešto novo i drukčije. Ovo što su dobili prosljednje dvije godine teško da se može izdvojiti iz konkurencije. A da konkurencija nipošto ne spava već hrabro grabi naprijed putevima "kojima još nitko nije kročio" svjedoči i primjer kineske tvrtke Xiaomi koja je još lani (2016) izbacila proizvod kojem bi se svi Apppleovi fanboyi već klanjali da kojim slučajem ima Appleov logo i pripadnu medijsku mašineriju iza sebe. Riječ je o Xiaomi Mi Mix mobitelu koji iznenađuje nizom izvrsnih tehničkih detalja i hrabrih dizajnerskih iskoraka (koje će, naravno, Apple i ostali uskoro prigrliti, možda u malo manjem kućištu i uz još veću cijenu), a kojeg već možete i kupiti preko popularnih kineskih internet trgovina iako se na tržištu zbog kompleksnijeg postupka proizvodnje trenutno nalazi samo ograničena količina uređaja. Eto gdje će Apple s svojim ogromnim resursima i "usmjerenošću na detalje" napraviti daljnje iskorake i svog "Appple Mix-a" najesen u desetke i više milijuna primjeraka bez problema i po nikad većoj cijeni (govori se da će cijena probiti granicu od 1000 U$D) "utopiti" milijunima svojih sretnih korisnika pred Božićne blagdane..  a Xiaomi Mi Mix, "zvijezda" ovog članka, najvjerojatnije će ostati samo prva tehnološka "lasta" koja je skromno najavila još zelenije "Appleovo proljeće", a kojeg će se sjećati samo pažljiviji pratitelji razvoja (mobilne) tehnologije.