Nakon korona pauze opet će se feštati na Krilu povodom blagdana svetog Nikole. Naši jesenički brodari, nakon još jedne izvrsne sezone, pozivaju na veliku feštu u Krilu povodom proslave blagdana svetog Nikole, patrona i zaštitnika ovog našeg malog mjesta i zaštitnika pomoraca, dice i putnika.
U svetu nedilju, 04.12. planira se održati 8. veslačka regata kaića u portu Krila. Travanjska je to tradicija koja se prebacila pred feštu Svetog Nikole. Kaići za regatu su spremni, veslači su nabrijani još od lani, samo valjda je loše vrijeme neće omesti. Program regate počinje u 15.30. sati. Prijenos ide u 77 zemalja preko Starlink satelita. Poslije slijedi velika fešta i zabava u mistu ispred hotela Krilo, gdje će zapjevati Zorica Konđa, i to od 17.30 sati, a oko 19 sati nebo nad lukom obasjati će vatromet, dok će fešta trajati do dugo u noć.
No to nije sve, sutradan, u ponedjeljak 05. prosinca, fešta se nastavlja! U 17.30 sati čeka Vas koncert Dražena Zečića s Taxi Bendom, na dan uoči bagdana zaštitnika mista, Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, dice i putnika. U slučaju kiše, osiguran je i šator od oko 400 kvadratnih metara. A u utorak, na blagdan, svi u 10 sati na svetu misu s procesijom po mistu, tradicionalnoj u Krilu, pa doma s prijateljima na blagdanski ručak.
Domaćini pozivaju sve ljude o mora da dođu ove dane u Krilo Jesenice na pravu feštu o mora.
 

Doček svetog Nikole na plaži

 

U susret Sv.Nikoli

Ove godine Humanitarna udruga Talaja priprema malo drugačiji advent i tradicionalno adventsko druženje za djecu i odrasle u organizaciji članova i simpatizera udruge, koje će se prirediti uoči blagdana Svetog Nikole u prostorima nekadašnje Kino dvorane u Dugom Ratu (trg ispred općine) u svetu nedjelju, 04.12.2022. s početkom u 11 sati. Biti će to prava dnevna fešta, idealna i za djecu i za vječno mlade svih generacija, pa bi bilo lipo da na trg dođe puno dice, jer bit će poklona za sve, i ono najvažnije, sve donacije idu našoj udruzi "Zagrljaj" iz Dugog Rata. Vidimo se, a Sanja je "šerala" i program...
 

Advent u Podstrani

Adventsko raspoloženje u Podstrani, koje je započelo paljenjem prve adventske svijeće u prvoj nedjelji došašća, nastavlja se. Dođite na Petrićevo i pridružite se u blagom slavlju. Povedite i mališane, jer luna-park ih čeka! Sinoć smo u navijačkom korneru zajedno pratili utakmicu Hrvatska – Belgija i slavili poslije, a večeras, u petak, 2. prosinca, zabavljat će nas popularni dugoračanin Vedran Roguljić & band. Početak koncerta pomaknut je, zbog hladnoće, sat ranije pa se umjesto u najavljenih 20 h, očekuje u 19 h.
Subotnji je program posebno bogat. Dovedite mališane na dječju predstavu Novogodišnji poštar, zakazanu u 17 h.Koncert MIRO BOEM & Aritmija bend također je pomaknut sat ranije. Slušat ćemo ga od 19 h. U svetu nedjelju, 4. prosinca, palimo drugu adventsku svijeću, simbol mira, uz nastup zbora mladih župe Gospe u Siti.
Dođite na Petrićevo i uživajte u tjednom programu koji su za vas pripremili Općina Podstrana i Turistička zajednica općine Podstrane! Na dobro nam došlo došašće!
 

Otvoreno Božićno selo u Gornjem Dolcu

”Onaj tko posjeduje staru baštinu, koja je ostala od predaka, mora je obrađivati i uživati i od nje živjeti. A nije časno da je potrati i potroši bez velike nevolje, već kako nalaže stari zakon i običaj, da je ondje ostavi gdje je i našao.”  Dio je to citata iz Poljičkog statuta uklesan u živcu kamenu na obiteljskom gospodarstvu Tihomira Lučića iz Gornjeg Doca, usred njegova projekta “Božićnog sela” zbog kojeg je gotovo napušteno mjesto u srcu Mosora ovaj splitski poduzetnik odveo u antologiju.
Jer zaselak Nart u Gornjem Dolcu u svega nekoliko godina postao je omiljeno dalmatinsko odredište u božićno vrijeme s Božićnim selom obitelji Lučić, bajkovitim mjestom usred Mosora u kojem četiri milijuna lampica noću stvaraju idiličnu adventsku oazu uz staze  koje vijugaju cijelim imanjem. Osim što je broj lampica opet znatno narastao, ove godine Božićno selo obogaćeno je i skulpturama Ivana Pavića i Joška Čizmića. Posebna su atrakcija brojne životinje koje borave u selu, pa tako možete vidjeti guske, patke, magarce, ljame, konje i druge pripadnike životinjskog carstva. Sve to izvrsna je nadopuna za žive jaslice, koje dočaravaju rani život Svete Obitelji.
U Božićnom selu ove godine možete uživati od otvorenja u subotu, 26. studenog 2022. u 17 sati, na kojem će lampice svečano upaliti štićenici Centra Juraj Bonači iz Splita, pa sve do blagdana Sveta tri kralja.
 
U četvrtak, 17. studenoga 2022. godine s početkom u 17 sati u Kino dvorani u Dugom Ratu održat će se edukacija o napuštenim životinjama. Tijekom ovog druženja s građanima planira se iznijeti što više informacija oko problematike napuštenih životinja, dati savjete te odgovarati na pitanja zainteresiranih. Cilj edukacije je poboljšanje informiranosti građana te dobrobit napuštenih životinja na području općine Dugi Rat. Na dugoratskoj edukaciji će govoriti Leticija Babić, predsjednica udruge Šapama od srca Makarska te Zvonimir Filipović, direktor NO KILL skloništa Animalis Centrum i član zaklade Bestie.
 

Lelek srebra: Dugoraćani na Sabatini 2022.

Svečanim uručivanjem priznanja za kvalitetu otvorenih i mladih vina na ovogodišnjoj Sabatini, na pravoj fešti od vina u Vodicama, nagrađen je trud brojnih vinara i vinogradara. A da se trud isplati i kvaliteta jasno prepozna pobrinuo se stručni ocjenjivački tim koji je analizirao brojne pristigle uzorke vina.
Tvrtka "Pelješki vinogradar" d.o.o. iz Kune Pelješke koja razvija svoj vlastiti vinski brend "Vina Palihnić" šampion je Sabatine, 32 Međunarodnog susreta vinara i vinogradara, koji se proteklog vikenda održavala u Vodicama. Oni su po ocijeni stručno-ocijenjivačkog suda proizveli najbolje vino od sorte plavac mali čime su postali i ukupni pobjednici ove prestižne vinogradarsko-vinske manifestacije, koju tradicionalno organizira Zadružni savez Dalmacije. Osim najbolje ocijenjenog vina Sabatine dobili su i nagradu za Hrvatski otočni proizvod. Sve nagrađene u kategoriji buteljiranih vina možete vidjeti ovdje, ovdje su nagrađeni u kategoriji jakih alkoholnih pića, a ovdje u kategoriji otvorenih vina.
Tijekom trodnevnog programa manifestacije održavala su se brojna stručna i znanstvena vinogradarsko-vinarska predavanja, te su se predstavile inovacije, projekti, proizvođači vina i jakih alkoholnih pića, a nije falilo ni druženja.
Naravno da su i na ovoj Sabatini sudjelovali i mali vinari i vinogradari iz Dugog Rata. Srebrna diploma za kvalitetu otvorenog vina pripala je OPG Konoba Kadić za kupažu Maraštine i Debita iz 2021. te obitelji Čizmić za Merlot iz 2021. te Maraštinu iz 2021., a bronačanu diplomu dobila je kupaža Merlota i Babića 2021. OPG Konoba Kadić. Čestitamo dragim i vrijednim sumještanima i bilježimo se za daljnje degustacijie :-).
Dalmacija Danas donosi opširniji osvrt s Sabatine 2022.
 

21. Moto susret MK Omiški gusar

 

Lipo li je...

Bliži se kraj rujnog rujna, a još uvijek je natposječno toplo. Evo, i danas je svanuo vedar i sunčan dan koji me je opet izmamio na kupanje i sunčanje na plaži "kakva je nekad bila", prije tek završene sezone i njenih svakidašnjih gužvi svuda uokolo i svehrvatske ljetne trke za fureštim kunama i eurima...
Oni koji znaju (i mogu) uživati u "afteru", napokon su došli na svoje. Temperatura mora još uvijek je visoka. Sunce još nije "zubato", dapače, ljubi me cijeli dan. Eto, danas malo škrto, danas je bilo toplije u moru nego na zidiću, na laganoj posljepodnevnoj buri, ali sutra je novi, lipi dan... I tako sve, ako bog da, do početka Studenog... Blagodati života (i remote rada!) u malom mistu, u našoj lipoj Dalmaciji.

I tako, dok unerednik ovih stranica koristi svaku priliku da pobjegne od vašeg domaćeg web portala i da uživa u ljepotama offline života, vijesti, članci, najave, nikako da se same napišu i objave, kako to?! pitam se i ja, pa otud i ovaj mali, ta primjetili ste, nećemo se lagati, zastoj u vijestima... jer nije da se ništa novo ne događa po mistu, ima još itekakvog nekakvog kulturnog života i događanja i kad se dovuče mrak do naših obala, i dalje se zna i tko koga faćka, tko s kim ljubuje, a bome i tuguje, no o tome više u novom broju Glorije i Mile, a na dugoratskom portalu će mo, uskoro, opet o novostima iz naših malih mista i okolice (hmm... prije nego svi odete, valjalo bi mi "zaposlit" nekog softverskog robota da Vas automatski obavještava...) što ima novo u mjesnom odboru, u našoj općini, na pazaru ispred Studenca, banku ispred Bilića, akcijama u Tomija, popustima u Ribole, jematvi u ono malo preostalih naših vinograda, pa branju i preradi maslina, novim knjigama u knjižnici, što ima nova u našoj Industrijskoj zoni, a valjalo bi vidit i napisat kako ide našem Orkanu, uskoro kreću s centra i rukometni Dragovoljci... tako da usprkos bjelosvjetskoj ekonomskoj zavjeri kontra Europe, proxy ratovima, energetskoj krizi, našim lopovima iz kriminalne i korona Plenkiju... siguran sam da nas čeka lipa i sadržajna dugoračka jesen... a ni zimi se smrznit nećemo, iako grijemo samo dnevni boravak, i to ne na Škugorov plin, a ugrijati ćemo se već nekako... Dosta da je toplo oko srca...
 

Pepeljare za plaže

Nikome, pa ni okorjelim pušačima, nije drago staviti glavu na šugaman kraj hrpe čikova. Bljak! Rješenja ima, poznato je svima koji žele znati za praktične višekratne pepeljare za plažu. Na Lastovu je u svega nekoliko dana podijeljena prva tura pepeljara za plaže u akciji Turističke zajednice Općine Lastovo 'Čuvajmo otok! Let's protect the island!', piše Dalmatinski portal. Dakle, ne triba izmišljati toplu vodu, triba samo dobre i prokušane prakse primjeniti i u našoj sredini.
Eh da, praktične višekratne pepeljare možete uvijek nositi sa sobom i prazniti ih tamo gdje treba. Dok god smo pušačka kultura, možemo barem na ovaj način umanjiti štetu koju činimo.
 
Evo je malo popustila vrućina... pa uživajmo u kiši (kao Bibo sinoć) i u hladnoći naših domova ili terase popularnog kafića na praznoj plaži u ovom kišnom kolovoškom danu.
Ostanite danas doma svitu, jer tko mora danas sist u auto i otići negdje - neka ne mora! Kolona za Omiš, kažu upućeni (ja sam, naravno, doma i slušam svoje savjete i playlistu u nastavku članka koju bi odobrio i Čiko), proteže se kroz cijele Duće, dok je kolona za Split sve do Bajnica!
Oko 15 h u Dugom Ratu se očekuje spajanje obiju kolona.... pa zabilježite taj trenutak, a slike, foto razglednice tog uobičajenog ljetnog događaja u mom kraju, molim pošaljite i našem dragom ministru prometa OLEGU "BRZA CESTA SPLIT - OMIŠ" BUTKOVIĆU na e-mail: ministar @ mmpi.hr
 

Napokon! Ribarska večer u Dugom Ratu

 

Festival na Vruji

U Vruji je u subotu  završeno i drugo izdanje Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode. Ciljevi su isti, rušenje svih bespravno izgrađenih objekata na pomorskom dobru i na državnoj zemlji bez valjanih dozvola te sankcioniranje počinitelja i ubrzanje pravosudnih postupaka. U fokusu je ove godine bila i hitna sanacija opasnih, potencijalno kancerogenih ostataka tvornice u Dugom Ratu, piše Slobona Dalmacija.
I mladi i stari stigli su u velikom broju na lokaciju koja je u međuvremenu postala poprištem izuzetno važnih nastojanja, ali i jako dobrog Festivala, brojni su rado dali podršku, ali i uživali u prekrasnom ambijentu. Ekipa je tako prosvjedovala, ali se i zabavljala, kupala, sunčala, pjevala, družila.  Šteta što nije svratio i ministar Filipović.
 

Povratak u budućnost

Kakva će nam biti sezona 2022? Hoće li nam svi, ili barenko većina, dragih gostiju uspjeti doći na naše obale? Hoće li sirenski zov djevičanskih hrvatskih otoka, još uvijek ne sasvim betonirane obale i novotkrivenog zaleđa nadjačati sve njihove strahove, a ima ih: od galopirajuće inflacije, cijena hrane i goriva koje divljaju u svih 16, rata u Ukrajini, borbenog kauboja Sleepy Joea i bratije mu s Brexit otoka, iz Pentagonskog (pentagramskog?) vojno-industrijskog kompleksa i NATO-a, te militantne kamarile zbog koje svi "zimzeleni" Europe ne smiju pustiti ni glasić otpora u svoje susjednstvo, a kamoli u zapadne masmedije, dok svojski i prekovremeno rade u korist svoje štete, dok spremno i bespogovorno doljevaju ulje na ukrajinsku vatru koja sve više guta Donbas i tko zna što sve neće još... A nije moralo biti tako da je bilo pameti i muda u Europljana...  ili da barenko mutter Angela nije otišla u penziju...
No vratimo se mi u našu lijepu domovinu na koju s proturuske bojišnice ponekad zna pasti i koji zalutali muzejski projektil... hoćemo li uspjeti pootvarati sve što su korona i stožer lani zatvorili? Hoće li zamašnjak dobrog i berićetnog ljeta pokrenuti "motore" ostataka hrvatske ekonomije koji se ne naslanjaju na turizam. Jer.. otvoriti će se hoteli. Kampovi. Napuniti restorani. Terase i bašte kafića. I to bez konobara s gas maskama. No hoće li se i ostale djelatnosti i sektori Hrvatske uspjeti vratiti ili barem krenuti u budućnost? Za Hrvatske željeznice zasigurno znamo da neće. A ostali? Preostali? Ima li nade za nas i nakon jeseni?
Na sva ova pitanja, i brojna druga, nitko još nema preciznih odgovora. Postoje, doduše, neke projekcije, no one ovise o bezbroj varijabli, ali vjerojatno će nam postcovidna ukrajinska matematika, skori dolazak i ostanak eura i u nadolazećem litu vilovitom manje ili više smetati i ići u provu... a i mi još sve stignemo lako "pokvariti" nekim našim glupim odlukama, npr. poskupljenjima svega i svačega, samo zato što i drugi poskuplju, nedostatkom (dobro plaćene) radne snage,..

No što bilo da bilo ovog ljeta, jer dosta je bilo s teškim temama, uvijek se možemo prisjetiti, a oni pinkicu stariji i utješiti.. boljom prošlosti, onim nezaboravnim dugim toplim ljetima naše mladosti i ljepim ljetnim, a pogotovo noćnim dogodovštinama... na Glavici, Dućama, Omišu, Mimicama, Dugom Ratu, Malom Ratu,... u nadi da će se u što većoj mjeri nešto od toga lipog ovog i idućih ljeta opet ponoviti, iako više nismo ni mladi, niti šesni... ali zar mladost nije samo stanje svijesti, a korona ipak meksičko pivo, a ne tamo neka lanjska šišmiš-gripa koja neće na stare noćne ptice... barenko do prvih kiša i jeseni.
I tako, dok čekamo na naše uobičajeno i divno ljetno čudo, ravno onome da vladajući ne pobjede na izborima za vijeće Mjesnog odbora Duće, ili da netko drugi dobije priliku da od Duća, Jesenica i Dugog Rata napravi moderne turističke destinacije i predvodnike u turizmu 21. stoljeća u hrvata, turizma koji potiče i promiče nove mogućnosti uz prožimanje sa našim (pre)bogatim kulturnim, povijesnim i industrijskim blagom, koje još uvijek ne umijemo upregnuti u kotač napretka za cijelu lokalnu zajednicu, a koji bi se garant bolje okretao na pogon nekih novih još neiscrpljenih energija, iako se može i nadalje vrtiti u mjestu (kao i dosad) zahvaljujući "politikama kontinuiteta dosadašnjeg rada”, po kojoj ćemo, izgleda, i nadalje biti i barenko još četiri godine ostati "šampionska" destinacija i "šampioni" turizma izgubljena u (ne)vremenu.

No dobro, nećemo više o našim šampionima, dok čekamo na to divno ljetno čudo zaviriti ćemo radije malo i u bogatu arhivu TV Dugi Rat i pogledati u nastavku članka video reportažu "MRAVINJAK" iz početka ludih 90-ih sa popularne plaže na Glavici. U ulozi lutajućeg reportera bio je tada turbo popularni Nikola Lozić, a iza oka kamere skrio se mladi i brzi tehniko Zoran Brzović. Naravno, tu negdje u društvu neke lijepe smišnice je i potpisnik ovih redaka... Ahh te lijepe uspomene na mladost provedenu na plaži...
 
Preživjeti ćemo nekako i ovu inflaciju, znam to, i anemičnog ćatu, borbenog precjednika, (ne)sposobnog tića u HNB-u, mostove u zraku, neizgrađene pristupne ceste, i onu našu, BRZU, jezera nebrige put DUĆA i bradašca šljake u DUGOM RATU, jer LITO je stiglo i BDP nam i uz ovakve nevježe i niškoristi iz Vlade raste brže nego libido pri pogledu na bjelosvjetske krasotice koje su se fino razmilile po našim friško "prihranjenim" plažama. Po direktivi načelnika.
Lito je, i fala ti SUNCE naše žarko, što i dalje uporno sjajiš i griješ nas, fala ti na svim ovim GOSTIMA koji nam opet (ne znam zašto) dolaze, ma garant zbog truda naše Turističke zajednice, a s njima i eurići koji pune već ispražnjene novčanike, račune, proračune.. Opet se otvaraju restorani i konobe koje rade samo par mjeseci godišnje. Carstvo pizza-cutova i toplih sendviča sa sirom, a bez ičega. Srećom, sezonci danas mogu birati poslove. A gazde moraju odrješiti kesu. Ili zaposliti Nepalce. Naravno da će oni odoliti zovu Himalaje i sezonskim poskupljenjem prepustiti taj "trošak" svojim redovnim i ljetnim mušterijama. I to bez popusta za domaće. Pa ipak.. nećemo samo grintat... sve je nekako živnulo posljednjih tjedana i sve je nekako ljepše s novim ljetom koje je već među nama.
PA NAZDRAVIMO BOLJOJ POLOVICI GODINE!
Ovoj koja je pred nama!
Ako ništa (a bit će i za nas, nepoduzetne, nešto za.. čoknit). Ta LJETO je! Ubrat će se koja kuna, eurić, barenko od šetanja turistica po gradu i selima, od konobarenja, od afitavanja, veslanja po Cetini, (d)ruženja po konobama.. ili već nekog drugog sezonskog posla kojeg vole mladi i oni koji se tako još osjećaju. Uletjeti će i koja smišnica, fureštica, a nije za bacit ni lokalne krasotice koje su opet iz naftalina izvukle svoje najprozračnije ljetne haljine i ljepše su nego ikad... A tek guštanje u ljetnim radostima, osvježenja u moru, poslije šljakerske smjene ili uredskog arbajta, home sweet home officea.. Ajme! Eto, dragi moji DUGORAĆANI i svi ostali dragi mi, šesni i lipi, dočekajmo i provedimo u veselju drugu polovicu godine!
A onda.. na jesen sve jovo nanovo.. Opet HDZKPHSDP, opet anemični Andrej, Tonči ili Frane, pad BDP-a, metkovski mostograditelji traže pečat, a desne gomilice bi da su azovske brigade, slobodni zidari i dalje su posvađani s livelom, sve pametan neki svit koji se u ništa k*ca ne razumi, ali sve zna, pa i kako preživit nadolazeću svjetsku krizu, i tko će i kad pobjediti u Donbasu, i kako ćemo put Splita najesen kad gorivo dođe na 20+ kuna, kako ćemo (pre)živit kad pređemo na euro.
Srića da smo u godini bez izbora, osim u Splitu, i DUGOM RATU, gdje upravo biramo šef-a-icu i sastav MJESNIH ODBORA, inače bi nas opet masmedijski lagali s istim obećanjima, novim nametima na pamet, a istinite laži bi opet, umjesto soparnika, imale svoju festivalsku večer na Dugoratskom ljetu, dok nam furešti opet spašavaju ekonomiju.. i kućne proračune. Tko preživi, pričat će..
Pa ipak, SVE NAJBOLJE U NOVOM LITU VAM ŽELIM!
Dočekajte s nekim dragim LJEPŠU POLOVICU GODINE! I ne brinite se puno. No sikiriki... Život je kratak, a i najveća ljubav, kažu, traje samo tri godine, no vječna igra Sunca i Mjeseca i dalje će se nekako pobrinit za nas.. kao i dosad. Ne znam zašto, ali još nas vole ovi naši Svemirci. A još da znamo i poželimo nešto bolje od ovog sirotog životarenja od lita do lita u ovom preljepom kutku svijeta napraviti i sami...