Neodoljiva Cetina

Ako do sada još niste posjetili rijeku Cetinu i njen kanjon, nakon što pogledate video u nastavku, nećete moći odolijeti njenim prirodnim ljepotama idealnim za aktivni odmor. Ekipa iz Split Adventure-a dobro poznaje svaki kamen cetinskog kanjona gdje vode organizirane kanjoning ture, odnosno hodanje kroz rijeku i brzace, prolaženje kroz podzemne tunele, plivanje u prirodnim bazenima, obilaženje slapova i jezera…Ovaj put potrudili su se i snimili kanjon Cetine dronom, prikazavši ga u svojoj punoj ljepoti. Pogledajte..
 
U Splitu se u utorak, 21. ožujka u HGK Županijskoj komori Split održala 'ActiveB2B@CentralDalmatia' konferencija poslovnog turizma. Cilj konferencije bio je upoznati pružatelje usluga obiteljskog smještaja s ponudom pustolovnog turizma naše županije, što otvara mogućnost produljenja boravka gostiju, bolje popunjenosti kapaciteta te produljenja sezone.. U sklopu konferencije predstavile su se različite aktivnosti iz ponude pustolovnog turizma (planinarenje, bicikliranje, rafting, kajaking i sl.) te su održani B2B susreti pružatelja usluga obiteljskog smještaja i agencija izvođača pustolovnih aktivnosti. Program konferencije je u nastavku članka, a osvrt Dalmatinskog portala na konferenciju potražite ovdje.
 
Seminar, jednodnevna aktivna radionica "Osmišljavanje turističkog proizvoda u ruralnom turizmu" održati će se u Trilju, u utorak, 21.03.2017. s početkom u 10 h u prostorima hotela Sveti Mihovil. Jedna je to iz niza kontinuiranih aktivnosti u obrazovanju za ruralni turizam i turizam na seljačkim gospodarstvima. Program radionice je u nastavku, a iz njega istaknimo dijelove o ulozi DMK u razvoju turističkog proizvoda, analizi stanja i mogućnosti plasmana vlastitog turističkog proizvoda te suradnji s turističkom industrijom (od kalkulacija pa sve do plasmana proizvoda).
Osvrt Dalmatinskog portala na seminar pročitajte ovdje.
 

Putničke agencije partneri domaćinima

U četvrtak je u HGK Županijskoj komori Split održana konferencija ”Putničke agencije partneri domaćinima” kojoj je cilj bio približiti pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu (domaćinima) djelatnost putničkih agencija, koje im mogu olakšati poslovanje i omogućiti im stvaranje prednosti nužne za bolje pozicioniranje na konkurentnom turističkom tržištu. Pružanje usluga obiteljskog smještaja cjelokupan je poslovni proces za koji su potrebna znanja iz raznih područja poslovanja, poput primjerice marketinga, informatike, zakonskih regulativa, stranih jezika, a njih iznajmljivač, ako želi, može dobiti upravo u partnerskom odnosu s putničkom agencijom, piše DalmacijaDanas.
 
Već duži niz godina turistička sezona u Supetru započinje velikim međunarodnim kulinarskim festivalomBiser mora”. Okupljanje je to vrhunskih kuhara iz 15-ak zemalja Europe koji upravo u Supetru predstavljaju svjetske trendove u kulinarstvu, nove vještine i znanja. Manifestacija se sastoji od međunarodnog natjecanja profesionalnih kuhara i kuhara juniora, raznih predavanja, radionica i prezentacija. Organizatori festivala SKMER – Savez kuhara europskih i mediteranskih regija i Svpetrvs hoteli d.d. Waterman resorts, pozivaju svih da od 6.4. do 9.4.2017. dođu u Supetar na otoku Braču i uživaju u mediteranskim delicijama vrsnih kuhara. Ulaz je besplatan.
 
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije objavljuje otvoreni poziv za sudjelovanje u programu besplatne edukacije 'EU/Poduzetnička akademija u turizmu', koja je namijenjena poduzetnicima, obrtnicima, direktorima poduzeća, upravljačkom kadru u turizmu te svima onima koji u budućnosti žele otvoriti i uspješno voditi vlastitu tvrtku/obrt u turizmu te koji žele aplicirati na EU sredstava iz ERDF i fonda turističke infrastrukture. Kroz teorijski i praktični trodnevni seminar od 24 školska sata poduzetnici će se obučavati o poslovanju poduzetnika u turizmu, poslovnom upravljanju i komunikaciju u turizmu, komponentama kulturnog naslijeđa, baštine i arheologije  u turizmu, poslovnim planovima i mogućnosti cjelogodišnjeg turističkog poslovanja (radionica), pripremi za prijavu projekata za EU fondove. Edukacija za sve polaznike započinje u 08.03.2017. i traje do 10.03 2017. godine, a održava se svakodnevno radnim danima od 8.00- 14.30 h. (jutro) 15:30 -18:30(popodne) (ovisno o dogovorenom terminu jutro/popodne u prostorijama Ustanove za obrazovanje odraslih "Adriatic Educatio" u Splitu, Ul.114 brigade 10 (I-kat.posl.zgrada SSM). Prijave se primaju najkasnije do 02.03.2017. u 11,00 sati na na e-mail: admin @ adriaticeducatio.hr ili na GSM: +385 95508 0821. Info seminar za upis svih polaznika održati će se 02.03.2017. u 11 sati.
 
Hrvatska je ove godine definitivno hit destinacija na njemačkome i drugim tržištima, a vodeći njemački touroperatori i drugi poslovni partneri s hrvatskim partnerima već sklapaju ugovore i za iduće dvije-tri godine za postelje i zrakoplove, rekao je u četvrtak u Muenchenu na turističkom sajmu f.re.e” ministar turizma Gari Cappelli, piše Marijan Opačak na stranicama Energypress.net. S touroperatorima, ali i s menadžmentom njemačkog autokluba ADAC-a, koji je iznimno važan za promidžbu kampiranja, ministar je razgovarao i o produljenju sezone te su se dogovorili da se krajem rujna 2018. u Hrvatskoj s ADAC-om organizira višednevni susret više od 200 vlasnika automobila – oldtimera s novinarima i drugima. Osim za hotele i kampove, svi su se zanimali i za obiteljski smještaj u Hrvatskoj, pri čemu se slažu da toj vrsti smještaja treba rekategorizacija, za što će, procijenio je Cappelli, trebati oko pet godina. Kako se sve više traže vile s bazenom, najavio je da će Ministarstvo turizma nastaviti s potporama za bazene, i za to uskoro objaviti natječaj.- "Bit će to dobra prilika za promociju produljenja sezone, no u svemu je bitno da hrvatske destinacije shvate da je potrebno da rade i izvan ljeta, a ne da se događa da pokušavamo osigurati nove aviolinije, a gosti u destinacijama nemaju što raditi po zimi, pa ni u proljeće i jesen. I u ta doba godine treba održati razinu kvalitete ponude i usluge, ali i manifestacije, trgovine i druge sadržaje ako Hrvatska stvarno želi stajati iza slogana ‘full of life'”, poručio je ministar turizma.
 

Forum obiteljskog smještaja

U Splitu se u okviru sajma Adriatic Gastro Show u petak, 17. veljače s početkom u 11 sati u Spaladium Areni održava 3. regionalni Forum obiteljskog smještaja (FOS) Splitsko-dalmatinske županije. Forum je edukativnog karaktera i namijenjen je pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu s područja Splitsko-dalmatinske županije. Kroz bogati cjelodnevni program, obradit će niz tema od pomoći za poslovanje obiteljskih iznajmljivača i podizanje kvalitete njihovih usluga kao što su: trendovi u obiteljskom smještaju, zakonodavna regulativa, financiranje privatnih iznajmljivača, digitalni marketing, inspekcijski nadzor, zaštita i sigurnost imovine i osoba, te brojne druge od pomoći za praćenje najnovijih trendova na domaćem i stranom turističkom tržištu. Predavači su stručnjaci iz javnih institucija ali i iz realnog sektora, koji će nazočnima predstaviti vlastita iskustva kroz primjere dobre prakse. Zanimljivost ovogodišnjeg Foruma je i Tinel za domaćine, u kojem će se tijekom Foruma održavati B2B susreti odabranih izlagača, koji će predstaviti domaće proizvode i usluge specijalizirane za obiteljski smještaj. Organizator Foruma je HGK Županijska komora Split, a isti se održava uz potporu turističkih zajednica grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. U nastavku je program 3. regionalnog Forum obiteljskog smještaja..
 
Turistička zajednica Splitsko–dalmatinske županije je u suradnji s Biciklističkim savezom SDŽ započela s edukacijskim radionicana vezano uz dodjeljivanje oznaka Bike&Bed, Bike Hotel, Bike Camp, Bike Agency, Bike Transport i Bike Friendly. Tako je u staroj školi u gornjoj Podgori održana prezentacija mogućnosti za razvoj ponude za cikloturiste koju je vodio Denis Špadina, predsjednik županijskog Biciklističkog saveza. Cilj ove inicijative bilo je unapređenje postojeće turističke ponude u Podgori novom cikloturističkom ponudom u cilju produženja sezone. Nakon prezentacije uslijedio je dogovor sa iznajmljivačima koji su iskazali zanimanje za dodjelu oznake BIKE & BED. Gradcu je isti dan održana ista edukacija za privatne iznajmljivače. Na edukaciji je bilo govora o razvoju ovog vida turizma na području županije, te o kriterijima koje je potrebno zadovoljiti na natječaju za BAD & BIKE domaćinstvo. Na obje prezentacije nazočilo je više od 100 zainteresiranih sudionika. U utorak 14. veljače, u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama dogovorene su prezentacije u Makarskoj u 10 sati i u Brelima u 14 sati.
 
Turistička zajednica Splitsko–dalmatinske županije na svojim je službenim stranicama objavila Javni poziv za kandidiranje manifestacija za dodjelu potpore iz programa "Potpore za turističke manifestacije“ u 2017. godini. Za dodjelu bespovratnih sredstava prijaviti se mogu trgovačka društva, obrti, kulturne i druge javne ustanove, udruge i turističke zajednice koje se bave organizacijom manifestacija od lokalnog, regionalnog, nacionalnog i/ili međunarodnog značaja kao glavnog motiva dolaska turista u određenu destinaciju. Prilikom odlučivanja o dodjeli potpore Turističke zajednice Splitsko- dalmatinske županije vrednovat će se sljedeći kriteriji: značaj manifestacije/projekta, snaga tradicije /godine održavanja, broj sudionika, održivi razvoj svih dijelova Županije, vremenski period održavanja manifestacije/projekta, udio vlastitih sredstava, ukupna vrijednost manifestacije te medijska pokrivenost. Rok podnošenja kandidature je do 28. veljače 2017. Cjeloviti tekst Javnog poziva za kandidiranje manifestacija za dodjelu potpore iz programa "Potpore za turističke manifestacije“ u 2017. godini možete pronaći ovdje.