Besplatne edukacije za vlasnike obiteljskog smještaja

Turistička zajednica naše županije nastavlja s provođenjem programa besplatnih edukacija za sve pružatelje usluga u domaćinstvu na području naše županije koje organiziraju Barbara Marković i Ana Brničević. Program se provodi u direktnoj suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, a nakon održanih edukacija polaznici će dobiti tiskani materijal i certifikat kojim se svaki domaćin vrednuje kao "TZ SDŽ napredni domaćin". Prva iz ciklus edukacija u 2024. održava se u petak, 16.02.2024. u 17 sati u splitskom hotelu Park. Predavači Barbara Marković, Ana Brničević i Tomislav Zović iznajmljivačima će održati predavanja iz četiri modula ...
 

Srce Jadrana ima novi web portal

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavila je svoje redizajnirane internet stranice, novi web portal "Srce Jadrana" (Dalmatia.hr), na kojem su radili stručnjaci iz splitske firme Profico, a koji bi trebalo postati središnje mjesto za doživljaj naše županije, srca Jadrana, diljem svijeta. Programeri i dizajneri su odradili izvrstan posao, naš novi turistički web odiše jednostavnošću, minimalizmom, kreativnim i zanimljivim sadržajem (kojeg će trebati nadopuniti i redovno ažurirati s aktualnim događanjima), ali i multimedijom.
Kada je riječ o podizanju kvalitete ponude, iz Turističke zajednice SDŽ posebno su ponosni i na projekt 'Dalmatinska marenda', koji kao originalni turistički proizvod brendira objekte i proizvođače koji koriste domaće, izvorne proizvode i spravljaju ih na tradicionalan način. A da marenda nije samo jelo, da je ona način života, sjecište rasprava, zabave, pjesme i ćakule, druženja dalmatinskog čovjeka, kojem se odavno i često rado odajemo, Dalmatincima je i našim stalnim gostima već poznato.
- "Novim portalom smo željeli stvoriti iskustvo i najbolju moguću razglednicu za globalizirani i digitalni svijet u kojem živimo" - rekla je Ivana Vladović, direktorica TZ SDŽ.
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban tom prigodom je kazao kako je iznimno ponosan što smo, u smislu turizma, srce Jadrana - kako opisuje i novi naziv web portala.
Mateo Perak, direktor IT tvrtke Profico zaslužne za IT razvoj i izgradnju digitalne infrastrukture web portala Dalmatia.hr, kazao je kako je ovo za njegovu tvrtku bio jako poseban projekt. Ispričao je okupljenima na predstavljanju kako će ga s ponosom pokazivati stranim partnerima, upravo zato što na taj način mogu s ponosom pokazati svoj rad, ali i mjesto gdje oni žive... srce Jadrana.
 

Dani hrvatskog turizma

Najznačajnije domaće turističko događanje Dani hrvatskog turizma (DHT) održava se u Rovinju, 9. i 10. studenog. Riječ je o tradicionalnom susretu turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske koji će kroz niz panela, razgovora i dodjela nagrada otkriti tko je najzaslužniji za još jednu uspješnu turističku godinu u kojoj zasad, prema sustavu eVisitor, brojimo 20 milijuna dolazaka (+9%) i preko 106 milijuna noćenja (+3%) turista.
Raznovrstan program započeo je panel raspravom pod nazivom 'Doba održivosti u hrvatskom turizmu' koju je u razgovoru 1 na 1 otvorila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dok su svoja iskustva o upravljanju destinacijama podijeliti gradonačelnici Dubrovnika, Mato Franković, Rovinja, Marko Paliaga i Pule, Filip Zoričić.
Na panelu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice 'Putovanje u održivost – iskustva destinacija', direktorice Predstavništva HTZ-a u Italiji i Francuskoj, Viviana Vukelić i Danijela Mihalić Đurica te direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula otkrile su kako sačuvati bogatu povijesno-kulturnu baštinu, zaštititi resursnu osnovu, oduprijeti se masovnom turizmu i prilagoditi klimatskim promjenama...
 
Splitsko-dalmatinska županija organizira novi ciklus edukacije interpretatora baštine. Pozivaju sve potencijalne kandidate koji žele sudjelovati u novoj edukaciji turističkih vodiča, ali i sve druge zainteresirane, u sklopu "Dalmacija storytelling destinacija - program za interpretatore baštine". Riječ je o brzom svladavanju novih vještina kroz inicijalnu edukaciju pod nazivom “Certificiranje interpretatora baštine” (CIG).
Edukaciju organizira i provodi Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije s ciljem podizanja kvalitete kulturno-turističke ponude i proširenja izvansezonske ponude.
Edukacija je zapravo petodnevni trening koji se provodi od 9 do 17 sati i namijenjen je turističkim vodičima, a održat će se u terminu od 27.11. do 01.12., u edukacijskoj dvorani Centra za posjetitelje "Skrivena Dalmacija" u Dugopolju, piše Slobodna Dalmacija.
Broj polaznika ograničen, a trening može pohađati maksimalno 16 polaznika. Odabir će se vršiti po zaprimljenim prijavama, sukladno kriterijima propisanima pozivom koji su objavljeni na mrežnoj stranici županije.
S licenciranom interpretatoricom Nikolinom Radmilo Pivčević imat ćete priliku upoznati Povijesni muzej Poljica u Gatima i upoznati khm.. Milu Gojsalić, upoznati baštinu i običaje Poljičana, razgledati etnografsku zbirku muzeja te okolne znamenitosti, naučiti raditi Poljički soparnik, te čuti priču o poljičkoj heroini Mili Gojsalić... Niste čuli za Malduka, omiškog kneza iz obitelj Kačić? E kakav je to momak s početka 13. stoljeća bio...
 

Online edukacije za privatne iznajmljivače

Nastavak Programa "AMBASADOR TURIZMA", programa upoznavanje privatnih iznajmljivača s globalnim trendovima zadržavajući pritom i lokalne, autentične vrijednosti kao nositelje destinacijske ponude, u 2023. upriličen je okruglim stolom, namijenjenim privatnim iznajmljivačima koji su sudjelovali na edukacijama godinu prije. Tom prigodom obrađene su cjeline naslovljene na sam projekt (na koji način može pomoći iznajmljivačima, brendiranje, tematizacija smještaja i oglašavanja, nove prilike za iznajmljivače), potom sadržaji usmjereni ka turizmu posebnih interesa (kako povezati hobije, interese i posebnosti s prodajom kapaciteta te ih koristiti kao konkurentnu prednost), održivom turizmu u obiteljskom smještaju (načini na koje iznajmljivači mogu unaprijediti svoju ponudu prateći principe održivosti), kulturno-povijesnoj baštini (načini na koji kulturno-povijesna baština u okolini pridonosi vrijednosti turističkog doživljaja) te zaključno dizajnu interijera u obiteljskom smještaju (koji aspekti uređenja smještaja su gostima važni i kako vizualnim doživljajem se može promijeniti postojeći prostor pojedinog smještajnog objekta)...
 
Približavanjem glavnog dijela turističke sezone stanje u hrvatskom turizmu postaje neiscrpna tema za raspravu. Širi se panika oko turizma. To je štetno i potpuno nepotrebno. Povod raspravi uglavnom bude neki aktualni događaj ili pak izjava nekog aktera za koju se mnogi "zapale" pa krene rasprava nadugo i naširoko po svim medijima... što samo pokazuje koliko je turizam u hrvatskoj javnosti zapravo - neshvaćen.

Širi se panika oko turizma. To je štetno i potpuno nepotrebno.

"Diže se zemlja na noge jer se tobože "pljačkaju turisti", a kad supermarketi u dvije godine UDVOSTRUČE cijene prehrambenih proizvoda i svih ostalih nužnih svakodnevnih potrepština, to prođe bez ikakvog medijskog terora kakav se čini hrvatskom turizmu. Zašto? Zato što se ti supermarketi oglašavaju u medijima....
To LICEMJERJE je odvratno, demonizira se čitava jedna grana gospodarstva i gomile dobrih i poštenih ljudi koji u njoj rade. A oni koji nas svaki dan pljačkaju prolaze nedirnuti.
Turizam nije ničije pravo, turizam je opcija. Ali brate kruh, mlijeko i WC papir bi trebali biti svačije pravo, a njihovu cijenu prihvaćamo i pokunjimo glave. Ali turizam nas pljačka... Kako da ne... Medijsko dno dna."

 - Bernard Jurišić
 
Pozivamo sve iznajmljivače i njihove goste da posjete Povijesni muzej Poljica u Gatima i upoznaju khm.. Milu Gojsalić. Mila vas očekuje utorkom od 19 do 21 sat, a interpretacijska šetnja će se odvijati na engleskom ili hrvatskom jeziku. Upoznajte baštinu i običaje Poljičana! U sklopu projekta TZO Dugi Rat u suradnji s TZG Omiš i licenciranom interpretatoricom Nikolinom Radmilo Pivčević imat ćete priliku upoznati i etnografsku zbirku muzeja te okolne znamenitosti, savjetuju iz Turističke zajednice općine Dugi Rat.
 

Ambasadori turizma naše županije

Drugu godinu Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije provodi program 'Ambasador turizma Splitsko-dalmatinske županije' koji za cilj ima upoznati privatne iznajmljivače s globalnim trendovima, poglavito polazeći od načela transformativnog turizma koji se zasniva na modelima kulturnog i održivog turizma gdje se lokalna - autentična vrijednost prepoznaje kao nositelj destinacijske ponude. U sklopu projekta danas se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održao okrugli stol, a glavna poruka organizatora je povratak iskonskom, ne samo u turističkom, već u svakom pogledu. Jer gosti ne dolaze u Dalmaciju zbog kreveta, oni žele tjedan dana kvalitete našeg života...
 

Green Energy Island

Povodom proslave 100. obljetnice organiziranog turizma u petak, 28. travnja u Bluesun hotelu Elaphusa u Bolu na otoku Braču općina Bol i Turistička zajednica općine Bol u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziraju konferenciju o održivom razvoju otoka i digitalnoj transformaciji u turizmu - Green Energy Island.
Sudionici će biti jedinice područne i lokalne samouprave, javne ustanove, otočki OPG-i, obrti i trgovačka društva, lučke ispostave na otocima, turističke zajednice, hotelijeri i ostali pružatelji ugostiteljskih i turističkih usluga, LAG-ovi i FLAG-ovi, udruge, komore, stručne institucije, razvojne agencije, a program konferencije se sastoji od tema i panel diskusija u kojima sudjeluju predstavnici iz gorespomenutih grupa, nositelji primjera dobre prakse i poduzetničkih inicijativa u cilju razmjene iskustava i prijenosa znanja, najavljuje Dalmatinski portal.
U okrivu konferencije održat će se i paneli: 'Razvoj pametnih i održivih otoka / Zelena tranzicija - ključan gospodarski motor za razvoj otoka' te 'Modeli održivog upravljanja - fokus na obalno planiranje, upravljanje plažama, izdavanje dozvola i koncesija, osvrt na nacrt zakona o pomorskom dobru i morskim lukama'.