TZ Grada Omiša prepoznala je važnost organizacije dodatnih edukacija za sve dionike destinacije koja se bavi turizmom, a posebno za obiteljske iznajmljivače. U suradnji s  Ekonomskim fakultetom, Sveučilišta u Splitu, poziva zainteresirane na besplatnu edukaciju za iznajmljivače: "Održivi turizam u malim smještajnim jedinicama" ( - "Dok priroda i okoliš dišu, vaši troškovi se brišu") koja će se održati u petak, 20. travnja 2018. u vremenu od 17 do 20 sati u hotelu "Villa Dvor" na Priku. Na edukaciji će se upoznati s pojmom, primjerima i vrstama održivog turizma, rastućim trendovima potražnje održivog turizma, povećanju prihoda kroz višu cijenu, komplementarnosti proizvoda u održivoj destinaciji, identifikacija elemenata održivosti u destinaciji, "eco-friendly" turistima, eko kriterijima za "zeleno" poslovanje u apartmanu, primjerima dobre i loše prakse upravljanja ekološki prihvatljivog smještaja, "Dalmatia Green" eko certifikatu za privatni smještaj, Ecobnb - platformi za rezerviranje "eco-friendly" smještaja. Predavači su doc.dr.sc. Slađana Pavlinović Mršić i Nastja Logar. Zainteresirani za edukaciju mogu se prijaviti ovdje.
 
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije prva je u Hrvatskoj naručila znanstvenu studiju nosivosti kapaciteta turizma, a koju izrađuje Institut za turizam. Glavni cilj izrade ove Studije je povećati ekonomske učinke turizma na području Županije na temeljima održivog razvoja, tj. uzimajući u obzir resursnu osnovu i turističke atrakcije te ograničenja koja proizlaze iz zaštite okoliša i društvenog okruženja, piše turistički portal HRTurizam. Sukladno turističkom rastu tako se pojavljuju i problemi vezani uz gužvu na plažama, prometnicama, u urbanim središtima. Javna infrastruktura (kanalizacija, opskrba vodom, električnom energijom, zbrinjavanje komunalnog otpada) maksimalno je opterećena i/ili nedostatna u tom razdoblju. Odnos broja stanovnika i turista sve je nepovoljniji, a već danas se pojavljuje problem nedostatka radne snage. - "Ideja je održivi razvoj turizma sa maksimalnim zadovoljstvom lokalnog stanovništva, a cilj studije je uvidjeti ograničenja turizma sa svih aspekata. Dalmacija nije dosegnula gornju granicu te još ima prostora za razvoj, naravno puno više prostora ima u lipnju i rujnu nego li u srpnju i kolovozu" - ističe Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske. Studija će biti gotova u svibnju 2018.
 

Omiška ferata jedna je od najljepših

Najelegantnija definicija ferate je ona koja kaže da je to način da planinar osjeti kako je biti alpinist. Da osjeti stijenu, namiriše onaj specifičan miris vapnenca, da gleda ptice odozgo, da koristi ruke koliko i noge. Da ga sila teže povlači na neku novu stranu, da gleda niz, a ne kao inače uz liticu. Ferata je, enciklopedijskim rječnikom rečeno – klinovima i sajlama osiguran put kroz stijenu ili liticu. Omogućava putniku namjerniku, planinaru, avanturistu, da bez nekog znanja i s malo opreme a puno hrabrosti i vještine prođe putem koji bi inače bio preopasan. Putem rezerviranim za alpiniste i slobodne penjače. U našoj okolici imamo čak dvoje ferate. Ferata Via Perunika nalazi se u Podstrani. Uspon je to na najveću stijenu na Perunu koja nagrađuje lijepim pogledom na Podstranu, na Split, Trogirski zaljev, Biokovo, Brač i u daljini Vis, Šoltu.. Za ovu našu Omišku feratu, za koju kažu da je jedna od najljepših, neophodan je penjački pojas, gurtna za osiguranje i kaciga. I poštene cipele. Nagrada je prekrasan pogled na Omiš, na morsku pučinu te na kanjon i ušće Cetine. Ako čovjek, turist, planinar, i nije neki adrenalinski "ovisnik", isplati mu se proći Omiškom feratom samo radi nestvarne ljepote. Znaju to odavno naši planinari i penjači, a ove godine to su prepoznale i TZO Podstrana i TZG Omiša bez čije pomoći ništa od ove dvije naše ferate ne bi bilo.
 
Obiteljski će iznajmljivači novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o kategorizaciji ugostiteljskih objekata, koji će biti doneseni, prije dobiti neku zvjezdicu više nego što sada imaju nego što će izgubiti. Nema nikakvog razloga za stvaranje panike i sijanje straha kod iznajmljivača, jer će se sve raditi po Pravilniku koji je već 11 godina na snazi, a u novom takvom dokumentu neće biti strožih uvjeta jer smo dosegli dobre standarde koje želimo zadržati – kazala je Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma, reagirajući na napise o strahu iznajmljivača od rekategorizacije. Uznemirenost koju su kod iznajmljivača obiteljskog smještaja unijele (polu)informacije o tome kako najavljena rekategorizacija privatnog smještaja ima za cilj prepoloviti broj postelja u toj smještajnoj ponudi nema temelja, objašnjavaju u Ministarstvu turizma. Usklađivanje obiteljskog smještaja s odredbama Zakona neće se ni tražiti za iznajmljivače koji su rješenje dobili od 2007. godine, nego samo za one koji su prije toga po starom Pravilniku iz 1995. godine registrirali svoj smještaj.
 

Edukacija za privatne iznajmljivače

Edukacija namjenjena privatnim iznajmljivačima naše županije održati će se u srijedu, 4. travnja 2018. s početkom u devet sati u splitskom hotelu Atrium. Prijave se primaju najkasnije do utorka, 3. travnja do 12 sati i to na mail info @ dalmatia.hr. Predavači su Anamarija Cicarelli iz tvrtke Interligo i Meri Čizmić Kraljević, glavna urednica časopisa "Apartman Plus" te predstavnici MUP-a. Teme o kojima će se govoriti, među ostalim, su kako povećati broj upita i rezervacija prateći nove trendove uređenja te kako prezentacijom apartmana do 30% većeg bookinga, određivanje cijene apartmana, kako upit pretvoriti u rezervaciju i druge.
 
U organizaciji Turističke zajednice grada Solina, Hotela President Solin i grada Solina, od 20. do 23. ožujka 2018. u hotelu President u Solinu održava se 4. Međunarodni kongres povijesnih gradova u čijem radu, zaslugom udruge Savez za Poljica, prvi put sudjeluje i jedna povijesna regija – Poljica.
Nekoć slavna Poljička knežija predstavit će se u četvrtak, 22. ožujka u terminu od 10.30 –10.55 sati prezentacijom pod nazivom "Od drevne republike do turističke destinacije" koja će uskoro svima biti dostupna na internetskoj stranici www.poljica.hr. Kako kongres okuplja čelne ljude u turizmu i arheologiji povijesnih gradova s ciljem razmjene iskustava u pogledu promocije istih na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu te poticanja razvoja novih turističkih proizvoda i aranžmana, vjerujemo da će Savez za Poljica ovim predstavljanjem okrenuti novu stranicu u prepoznavanju Poljica kao suvremene hrvatske povijesne regije i jedinstvene turističke destinacije iznimnog potencijala. Stoga organizatorima zahvaljujemo na uvrštenju naše Udruge među sudionike kongresa, a našim Poljicima priželjkujemo uspješan uzlet među brendirane turističke destinacije gdje nam je, po povijesno-kulturnim i prirodnim resursima, već odavno trebalo biti mjesto.
 
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinska županije u ponedjeljak, 19.3.2018. u splitskom hotelu Atrium organizira edukaciju za privatne iznajmljivače na temu 'Hospitality i služba za korisnike na novim medijima te osmišljavanje i implementacija native kampanja za privatne iznajmljivače'. Edukacija počinje u 9 sati i traje do 13, a podijeljena je u dva predavanja. Privatni iznajmljivači koji žele sudjelovati u ovoj edukaciju trebaju potvrditi dolazak najkasnije do petka u podne na mail: \n This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . U prvom dijelu edukacije, pod nazivom 'Hospitality i služba za korisnike na novim medijima', polaznici će naučiti nešto više o: novim medijima kao službi za korisnike, povećanju povjerenja kroz razgovor s korisnicima, mogućnostima službe za korisnike na novim medijima u turističkom sektoru, benefitima službe za korisnike na novim medijima za privatne iznajmljivače, metodama i tehnikama hospitality-a i upravljanju reputacijom na novim medijima..
 
Druga Međunarodna konferencija “Sigurnost povijesnih gradova – Izazovi turizma” koja će se održati 16. i 17. ožujka 2018. u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva kulture te Ministarstva turizma odgovorit će na mnoštvo pitanja, no jedno od njih jest sigurnost povijesnih gradova i izazov turizma te kako pronaći balans između revitalizacije kulturne baštine i turizma kao gospodarske djelatnosti. Na konferenciji će se raspravljati o suvremenim izazovima sigurnosti posebice s aspekta rizika na kulturnu i povijesnu baštinu starih gradova u uvjetima turističke ekspanzije, ali će se ponuditi i rješenja od strane struke i lokalne zajednice na ove izazove.
 
Edukaciju o primjeni novog Zakona o pružanju usluga u turizmu održati će se u četvrtak, 15.3. u HGK Županijskoj komori Split s početkom u 12 sati. Operativnu primjenu novog Zakona u poslovanju pružatelja usluga u turizmu prikazat će Željko Trezner, viši predavač, dok će Ivan Klarić, viši turistički inspektor u Službi turističke inspekcije – Područne jedinice Split, pojasniti prekršajne odredbe. Usluge u turizmu prema ovom Zakonu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018. godine, su: pružanje usluga turističke agencije, turističkog vodiča, voditelja putovanja, turističkog animatora, turističkog predstavnika, usluge u posebnim oblicima turističke ponude (turističke usluge u nautičkom turizmu, turističke usluge zdravstvenog turizma, turističke usluge u kongresnom turizmu, usluge aktivnog i pustolovnog turizma, turističke usluge ribolovnog turizma, turističke usluge na poljoprivrednom gospodarstvu, uzgajalištu vodenih organizama, lovištu i u šumi šumoposjednika, usluge iznajmljivanja vozila (rent-a-car), usluge turističkog ronjenja) i usluge iznajmljivanja opreme za sport i rekreaciju turistima.
Osvrt na predavanje možete pročitati na stranicama Dalmatinskog portala.
 

Edukacija za privatne iznajmljivače

Turistička zajednica općine Dugi Rat i TZG Omiš pozivaju obiteljske iznajmljivače na edukaciju koje organizira TZ Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s TZO Dugi Rat i TZG Omiš te Privatnom srednjom školom Wallner. Naglasak ovogodišnjeg ciklusa edukacija je na povezivanju s lokalnim turističkim agencijama i ponudi koju ima Centralna Dalmacija. Edukacija će se održati u subotu, 10.ožujka 2018. s početkom u 9 sati (predivđeno vrijeme trajanja edukacije je do 13:30 h) u prostorima OŠ Josipa Pupačića Omiš i pokriva teme: uređenje apartmana i okućnice, upravljanje reputacijom, destinacija - Centralna Dalmacija, suradnja s agencijama, vodič kroz Google, prava i obveze iznajmljivača i sl. Predavači su Niki Dešković (direktor vlastite tvrtke Internet  partner d.o.o.), Barbara Marković (direktor vlastite agencije), Tomislav Zović (vl. tvrtke Klikeri d.o.o) i Ana Brničević (preko 15 god iskustva u turizmu). Zainteresirani iznajmljivači trebaju se prijaviti ovdje. Ukoliko imate problema s online prijavom, možete se prijaviti i telefonskim pozivom u ured TZO DUGI RAT - 735 244 ili TZ OMIŠ - 861 350.