Krstarenje hrvatskim otocima postalo je kultna aktivnost za odmor za strane turiste, a i za domaće koji si to mogu priuštiti. Zamislite... ljeto, brodić, dobra ekipa, plovite, ma klizite čistim plavim vodama Jadranskog mora oko nekog našeg rajskog otoka dok tražite "svoju" skrovitu uvalu. Za kupanjac s najdražom. I mir u duši... Čak i ako niste na jedrilici, jahti, do mnogih najboljih otoka u Hrvatskoj možete doći trajektom Jadrolinije, katamaranom.. ili boljim kaićem. ThePlanetD team je na svojim internet stranicama istakao Mrčaru kao jednu od 20 najboljih hrvatskih otočnih destinacija za posjetiti ovog ljeta (i idućih).
Ako želite izlet ili preferirate robinzonski ili adrenalinski turizam, nenaseljeni otok Mrčara kraj Lastova je jedan od najboljih otočnih destinacija u Hrvatskoj, pišu ThePlanetD team-ovci. Mrčara je toliko izvan "utabane turističke staze" da je neki ljudi nazivaju i "posljednjom oazom" bezbrižnog odmora, a na otoku ćete pronaći samo osnovne sadržaje poput malog pristaništa i sezonskog restorana. A u njemu ljeti možete vidjeti dobro poznato lice našeg dugoračanina Kreše Glavice koji s obitelji tu vodi mali, ali već nadaleko, među ljudima od mora i ljudima od dobrog odmora, poznati sezonski restoran, te upravlja sa par simpatičnih kućica za robinzonski odmor.
Ako imate smisla za avanturu, Mrčara će vam se zasigurno svidjeti. Jeffu Bezosu, Orlandu Bloomu, Katty Perry i ostatku ekipe se toliko lani omililo na kasnom brunchu da su već rezervirali termin i za večeru ovog lita.. A što tek reći za ekipu marendaša iz Čizmićeve konobe koja već tradicionalno početak ili kraj svakog ljeta dočekuje na odmoru za dušu i tilo (i pravoj napasti za nepce i liniju) u njegovoj ogoljenoj ljepoti i tišini uz božanske zalogaje i vino uz prvoklasnu uslugu. Što raditi kad se ne pliva, marendaje, večeraje, ruča, prezalogaji na Mrčari? Možete se sunčati poput Joška u ležaljici ili na "postelji" od barke i borovi iglica poput doljepotpisanog, možete ranim jutrima, poput Mr.Čare i Don Armanda Von Grilla, istraživati pješačke staze otoka, slušajući pjev ptica, diveći se flori i tražeći Garu, mačiće i ostale divlje životinje. Možete čitati (da, ima i interneta!), slikati akvarele i izvan termina slikarske kolonije, otići s Sipom i Krešom u ribolov ili sa Slavom u neravnopravnu borbu s nepoznatom morskom nemani, s Mr.Čarom u hortikulturne radove... Osim odmora, plivanja i gastronomskih užitaka, ronjenje je jedna od najboljih stvari za raditi na Mrčari. Škrte šljunčane plaže i čisto more savršeni su za bujanje morskog života, a Mrčara u blizini nacionalnog parka je jedan od najboljih otoka za uočavanje morskih životinja...
 

U Podstrani 6. međunarodni kongres o ruralnom turizmu

U Podstrani se u hotelu Le Meridien Lav od 10. – 13. travnja 2024. održava 6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo". Kongres je ugostio više od 300 sudionika iz 20-ak europskih država.
Ruralni turizam značajan je čimbenik reaktivacije prirodnih resursa koji pomažu očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda te pomaže ruralnim krajevima ostvariti održivi razvoj. Stoga ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.
Kongres čini osam velikih tematskih cjelina, kao i njihove subteme. Više o temama u programu Kongresa, čiji je slogan "Ruralni turizam: održiv, digitalan, uključiv". Tijekom Kongresa bit će održani i brojni paneli, okrugli stolovi i radionice, a nezaobilazni dio Kongresa bit će posjet predivnim ruralnim dijelovima naše županije. U uvodnom govoru župan Blaženko Boban pozdravio je okupljene i rekao da su došli u "najljepši dio ove zemaljske balote". I u pravu je, naš dugoraćki zet.
Pridružite se sudionicima kongresa u dinamičnim raspravama i razmjeni znanja o sadašnjosti i budućnosti ruralnog turizma u Hrvatskoj, kao i u široj regiji.
 

Da Zimmer ne ostane frei

Da Zimmer ne ostane frei - prijavite se na besplatni trodnevni program edukacija i radionica Omiš Edu Frei, namijenjen svima koji se bave turizmom. Omiš Edu Frei će se u razdoblju od 21. do 23. ožujka 2024. održati u hotelu Plaža u Omišu, gdje će vas tijekom 3 dana brojni predavači iz privatnog i javnog sektora poticati na suradnju i razmjenu ideja te inicirati raspravu o različitim aktualnim temama u turizmu. Ovo je prilika da se upoznate s najnovijim trendovima u marketingu i turizmu, posebnostima kulturne baštine Poljica i Omiša, IQM projektom kao i ostalim aspektima potrebnim za kvalitetnije turističko djelovanje. Cijeli program i raspored događanja po danima možete pronaći ovdje, a prijaviti se možete ovdje. Za sva dodatna pitanja javite nam se putem e-maila info @ visitomis.hr ili pozivom na telefonski broj 021 861 350.
 

Kongres obiteljskog smještaja u Splitu

Treće izdanje Kongresa obiteljskog smještaja održati će se 14. i 15. ožujka 2024. u hotelu Radisson Blu u Splitu, u organizaciji Hrvatske udruge obiteljskog smještaja (HUOS). Riječ je o manifestaciji koja okuplja vlasnike obiteljskog smještaja, stručnjake iz područja turizma kao i relevantne dionike iz privatnog i javnog sektora. Ovogodišnji kongres posebno će se fokusirati na održivost i autentičnost turizma u obiteljskom smještaju i primjenu AI-a (umjetne inteligencije) u iznajmljivanju, a sudjelovanje je besplatno za sve.
Očekuje se bogat program s predavanjima vrhunskih domaćih i inozemnih predavača, uključujući primjere najuspješnijih praksi u turizmu iz zemalja poput Grčke, Austrije i Engleske. Teme obuhvaćaju najnovije trendove u turizmu, uključujući novi zakonski okvir, primjenu umjetne inteligencije u iznajmljivanju, oglašavanje i brendiranje obiteljskoga smještaja, kategorizaciju objekata, radionice poreznog savjetovanja kao i brojna druga predavanja. Na kongresu će sudjelovati i predstavnici web-platforme Airbnb s kojom iznajmljivači ponajviše surađuju. Detaljan program kongresa možete pogledati ovdje.
 

Besplatne edukacije za vlasnike obiteljskog smještaja

Turistička zajednica naše županije nastavlja s provođenjem programa besplatnih edukacija za sve pružatelje usluga u domaćinstvu na području naše županije koje organiziraju Barbara Marković i Ana Brničević. Program se provodi u direktnoj suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, a nakon održanih edukacija polaznici će dobiti tiskani materijal i certifikat kojim se svaki domaćin vrednuje kao "TZ SDŽ napredni domaćin". Prva iz ciklus edukacija u 2024. održava se u petak, 16.02.2024. u 17 sati u splitskom hotelu Park. Predavači Barbara Marković, Ana Brničević i Tomislav Zović iznajmljivačima će održati predavanja iz četiri modula ...
 

Srce Jadrana ima novi web portal

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavila je svoje redizajnirane internet stranice, novi web portal "Srce Jadrana" (Dalmatia.hr), na kojem su radili stručnjaci iz splitske firme Profico, a koji bi trebalo postati središnje mjesto za doživljaj naše županije, srca Jadrana, diljem svijeta. Programeri i dizajneri su odradili izvrstan posao, naš novi turistički web odiše jednostavnošću, minimalizmom, kreativnim i zanimljivim sadržajem (kojeg će trebati nadopuniti i redovno ažurirati s aktualnim događanjima), ali i multimedijom.
Kada je riječ o podizanju kvalitete ponude, iz Turističke zajednice SDŽ posebno su ponosni i na projekt 'Dalmatinska marenda', koji kao originalni turistički proizvod brendira objekte i proizvođače koji koriste domaće, izvorne proizvode i spravljaju ih na tradicionalan način. A da marenda nije samo jelo, da je ona način života, sjecište rasprava, zabave, pjesme i ćakule, druženja dalmatinskog čovjeka, kojem se odavno i često rado odajemo, Dalmatincima je i našim stalnim gostima već poznato.
- "Novim portalom smo željeli stvoriti iskustvo i najbolju moguću razglednicu za globalizirani i digitalni svijet u kojem živimo" - rekla je Ivana Vladović, direktorica TZ SDŽ.
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban tom prigodom je kazao kako je iznimno ponosan što smo, u smislu turizma, srce Jadrana - kako opisuje i novi naziv web portala.
Mateo Perak, direktor IT tvrtke Profico zaslužne za IT razvoj i izgradnju digitalne infrastrukture web portala Dalmatia.hr, kazao je kako je ovo za njegovu tvrtku bio jako poseban projekt. Ispričao je okupljenima na predstavljanju kako će ga s ponosom pokazivati stranim partnerima, upravo zato što na taj način mogu s ponosom pokazati svoj rad, ali i mjesto gdje oni žive... srce Jadrana.
 

Dani hrvatskog turizma

Najznačajnije domaće turističko događanje Dani hrvatskog turizma (DHT) održava se u Rovinju, 9. i 10. studenog. Riječ je o tradicionalnom susretu turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske koji će kroz niz panela, razgovora i dodjela nagrada otkriti tko je najzaslužniji za još jednu uspješnu turističku godinu u kojoj zasad, prema sustavu eVisitor, brojimo 20 milijuna dolazaka (+9%) i preko 106 milijuna noćenja (+3%) turista.
Raznovrstan program započeo je panel raspravom pod nazivom 'Doba održivosti u hrvatskom turizmu' koju je u razgovoru 1 na 1 otvorila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dok su svoja iskustva o upravljanju destinacijama podijeliti gradonačelnici Dubrovnika, Mato Franković, Rovinja, Marko Paliaga i Pule, Filip Zoričić.
Na panelu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice 'Putovanje u održivost – iskustva destinacija', direktorice Predstavništva HTZ-a u Italiji i Francuskoj, Viviana Vukelić i Danijela Mihalić Đurica te direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula otkrile su kako sačuvati bogatu povijesno-kulturnu baštinu, zaštititi resursnu osnovu, oduprijeti se masovnom turizmu i prilagoditi klimatskim promjenama...
 
Splitsko-dalmatinska županija organizira novi ciklus edukacije interpretatora baštine. Pozivaju sve potencijalne kandidate koji žele sudjelovati u novoj edukaciji turističkih vodiča, ali i sve druge zainteresirane, u sklopu "Dalmacija storytelling destinacija - program za interpretatore baštine". Riječ je o brzom svladavanju novih vještina kroz inicijalnu edukaciju pod nazivom “Certificiranje interpretatora baštine” (CIG).
Edukaciju organizira i provodi Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije s ciljem podizanja kvalitete kulturno-turističke ponude i proširenja izvansezonske ponude.
Edukacija je zapravo petodnevni trening koji se provodi od 9 do 17 sati i namijenjen je turističkim vodičima, a održat će se u terminu od 27.11. do 01.12., u edukacijskoj dvorani Centra za posjetitelje "Skrivena Dalmacija" u Dugopolju, piše Slobodna Dalmacija.
Broj polaznika ograničen, a trening može pohađati maksimalno 16 polaznika. Odabir će se vršiti po zaprimljenim prijavama, sukladno kriterijima propisanima pozivom koji su objavljeni na mrežnoj stranici županije.
S licenciranom interpretatoricom Nikolinom Radmilo Pivčević imat ćete priliku upoznati Povijesni muzej Poljica u Gatima i upoznati khm.. Milu Gojsalić, upoznati baštinu i običaje Poljičana, razgledati etnografsku zbirku muzeja te okolne znamenitosti, naučiti raditi Poljički soparnik, te čuti priču o poljičkoj heroini Mili Gojsalić... Niste čuli za Malduka, omiškog kneza iz obitelj Kačić? E kakav je to momak s početka 13. stoljeća bio...
 

Online edukacije za privatne iznajmljivače

Nastavak Programa "AMBASADOR TURIZMA", programa upoznavanje privatnih iznajmljivača s globalnim trendovima zadržavajući pritom i lokalne, autentične vrijednosti kao nositelje destinacijske ponude, u 2023. upriličen je okruglim stolom, namijenjenim privatnim iznajmljivačima koji su sudjelovali na edukacijama godinu prije. Tom prigodom obrađene su cjeline naslovljene na sam projekt (na koji način može pomoći iznajmljivačima, brendiranje, tematizacija smještaja i oglašavanja, nove prilike za iznajmljivače), potom sadržaji usmjereni ka turizmu posebnih interesa (kako povezati hobije, interese i posebnosti s prodajom kapaciteta te ih koristiti kao konkurentnu prednost), održivom turizmu u obiteljskom smještaju (načini na koje iznajmljivači mogu unaprijediti svoju ponudu prateći principe održivosti), kulturno-povijesnoj baštini (načini na koji kulturno-povijesna baština u okolini pridonosi vrijednosti turističkog doživljaja) te zaključno dizajnu interijera u obiteljskom smještaju (koji aspekti uređenja smještaja su gostima važni i kako vizualnim doživljajem se može promijeniti postojeći prostor pojedinog smještajnog objekta)...
 
Približavanjem glavnog dijela turističke sezone stanje u hrvatskom turizmu postaje neiscrpna tema za raspravu. Širi se panika oko turizma. To je štetno i potpuno nepotrebno. Povod raspravi uglavnom bude neki aktualni događaj ili pak izjava nekog aktera za koju se mnogi "zapale" pa krene rasprava nadugo i naširoko po svim medijima... što samo pokazuje koliko je turizam u hrvatskoj javnosti zapravo - neshvaćen.

Širi se panika oko turizma. To je štetno i potpuno nepotrebno.

"Diže se zemlja na noge jer se tobože "pljačkaju turisti", a kad supermarketi u dvije godine UDVOSTRUČE cijene prehrambenih proizvoda i svih ostalih nužnih svakodnevnih potrepština, to prođe bez ikakvog medijskog terora kakav se čini hrvatskom turizmu. Zašto? Zato što se ti supermarketi oglašavaju u medijima....
To LICEMJERJE je odvratno, demonizira se čitava jedna grana gospodarstva i gomile dobrih i poštenih ljudi koji u njoj rade. A oni koji nas svaki dan pljačkaju prolaze nedirnuti.
Turizam nije ničije pravo, turizam je opcija. Ali brate kruh, mlijeko i WC papir bi trebali biti svačije pravo, a njihovu cijenu prihvaćamo i pokunjimo glave. Ali turizam nas pljačka... Kako da ne... Medijsko dno dna."

 - Bernard Jurišić