Pučkom feštom svečano otvorena 'Zavičajna kuća Gorjih Poljica'

O povijesti čuvene Poljičke kneževine na ovim stranicama je već poprilično toga rečeno. Ponovimo najvažnije. Važno je istaknuti da je Poljički statut bio je kodeks poljičkog običajnog prava. Naziv 'Poljica' potječe od brojnih polja koja su se smjestila oko planine Mosor. Sastoje od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica, a drevna Poljička knežija je bila podijeljena na 12 katuna, koji su nosili imena dvanaest većih poljičkih sela. Svaki katun je u rano jutro na Jurjevdan, na blagdan svetog Jure, nebeskog zaštitnika Poljica, na 23. travnja birao svog katunara, a oni su, nakon vjerske svečanosti na Gracu, u Gatima, silazili zajedno s narodom u Podgradac i birali velikog kneza za jednu godinu. Bilo je slično i ove godine na Poljičkom saboru koji je u četvrtak, 20.04. održan u nekadašnjem Glagoljaškom sjemeništu na Priku.
No vratimo se mi Jurjevdanu i kako je on obilježen u Rudinama, u Gornjim Poljicima. A tamo je brgujom, velikom Pučkom feštom svečano otvorena 'Zavičajna kuća Gornjih Poljica', poklon neumornog Poljičkog neimara Tihomira Lučića svom rodnom kraju. I ne samo to, u prizemlju Zavičajne kuće otvorena je i izložba "Poljica. Narodni život i običaji" Poljičke likovne udruge "KRUG" iz Dugog Rata, a prije nje svečano je otkriven i poljički refeljni zapis u kamenu "Spomenik starim pradjedovima Poljičanima", rad poljičkog ratnika, pjesnika i samoukog kipara Ivana Pavića - Mrguda...

PONOS GORNJIH POLJICA

Pučkom feštom svečano otvorena 'Zavičajna kuća Gorjih Poljica'

Izvor: Dalmacija Danas
Foto: Grozdana Prelas Gabrić

Tri najstarija žitelja Gornjih Poljica koji su prvi počeli s promocijom Poljica i Poljičke kneževine - Marija Prelas, Marija Čurlin i Mate Strujić - otkrili su Poljičkom puku Pavićev "Spomenik starim pradjedovima Poljičanima".

Gornjopoljički muzej, "Zavičajnu kuću Gorjih Poljica", je otvorio naš dožupan Stipe Čogelja, a blagoslovio poljički dekan don Špiro Čikeš.- "Ovo je nešto što svakog čovjeka mora dirnuti. Sve na jednom mjestu sakupili su ljudi ovog kraja. Kada se samo pogleda postav ove kuće onda se može kazati kako je ovdje ispričan jedan život. Čestitam Tihomiru i svima koji su dali bilo koji doprinos da se uredi na ovakav način prostor. Županija će, kao i do sada, uvijek pomagati ovakve projekte, kojima se sagledavaju naša povijest, kultura, običaji i tradicija" - kazao je dožupan Stipe Čogelja uoči otvaranja.Zavičajna kuća će, za početak, raditi po najavi posjetitelja - otkriva gornjopoljički neumorni neimar Tiho Lučić, najzaslužniji za obnovu zgrade škole u Gornjem Docu u Rudinama, koja je svoja vrata zatvorila davne 1978. godine, da bi nedavno od temelja bila obnovljena zahvaljujući Lučiću i njegovim suradnicima iz 'Udruge za očuvanje tradicije rada i života u povijesnoj Poljičkoj Knežiji'.Unutar zidova "Zavičajne kuće Gornjih Poljica", izloženim predmetima i sadržajima prikazali su nimalo lak život težaka ovih podmosorskih sela. Izložbeni prostor je napravljena u velikoj prostoriji na katu u kojoj se nalazi komin, kužina, konoba, starinska soba, ali i brojna pomagala starih Poljičana (sve za kovanje, bačve, mašina za polijevanje loza, rala, pluga...).

Izloženo je staro oružje, narodne nošnje i kubure. Tu su i čuvene lule dida Preca iz zaseoka Siničići, te babine mi gumenjače... bravo rođacima što su ih sačuvali i darovali našem muzeju!A neimar Tiho Lučić opet je napravio veliko čudo. U mjestu u kojem je ugasla i škola, napravio je muzej! Lani je tu održana i prva izložba u Gornjem Docu. A danas, kako je i rekao, svakog je Poljičanina, dragog gosta i namjernika na Jurinoj brguji, fešti s barenko tri, četiri povoda, učinio ponosnima, počastio Poljičkim soparnikom, vinom, našom ojkalicom i klapskom pismom, te slasnim pečenjem od vola na ražnju. Nije falilo ni slatkog. Mermelada i čokolada curile su iz slasnih krafni našeg Mate iz zaseoka Bajamića...I što reći na kraju ovog kratkog zapisa iz Rudina, iz Gornjeg Doca, kojem su novinari portala Dalmacija Danas posvetili veliki članak i foto galeriju Grozdane Prelas Gabrić, nego parafrazirajući onu narodnu...

Poljičani poštovani, iz svih sela i gradova sabrani, čestitam vam Jurjev danak, Jurjev danak naš sastanak...Eto, fala Bogu i marljivom čoviku, sad i u Rudinama imamo još jedno lipo misto za sastat se i podružiti.

Fala ti Tiho, fala tvojoj obitelji i prijateljima koji su nam ovo lipo misto za nove sastanke omogućili...

Povezani članci

Who's Online

We have 72 guests and no members online