Dobronić: Želim jačanje pravnog reda i pravedniji sustav rada

Ima (još) šanse za nas. I za hrvatsko pravosuđe. Novi, teškom mukom izabrani, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u razgovoru za Jutarnji list rekao je, između ostalog, i da je "Za dom spremni" nedopustiv u bilo kojoj prilici.
- "Pod tim su pokličem ljudi bili ubijani bez ikakvog povoda i razloga. To je civilizacijsko, a ne ideološko pitanje. Sve stranke, lijeve i desne koje sudjeluju u parlamentarnom životu, ne smiju imati nikakvih problema s osudom simbola koji se povezuju s nekim ovakvim sistemom koji je bio za vrijeme NDH. To nema nikakve veze s Hrvatskom" - obrazložio je Dobronić onima koji su spavali na satu povijesti.
Podsjetimo, Dobronić je prošlog tjedna izabran za novog predsjednika Vrhovnog suda, i to nakon što je početkom rujna dobio tek četiri glasa sudaca Vrhovnog suda. Znakovito. Ali ima (još) šanse za pravicu. I za hrvatsko pravosuđe. Radi se o sucu koji je pridobio simpatije javnosti kad je na suđenju za "švicarac" 2013. godine presudio u korist štediša, odnosno protiv banaka, a danas diže glas protiv dijela presuda protiv ovrha.
Kazao je i da kod problema povratka povjerenja građana u pravosuđe, što je cilj najavljenih reformi i zakonskih promjena Vlade, nema brzog rješenja. Dobronić smatra da će se to događati postupno i dostići u trenutku kada se kod javnosti stekne opravdani dojam da se sudi ujednačeno, da su prema svima isti kriteriji, čemu će zasigurno doprinijeti i dostupnost sudskih odluka te ujednačena sudska praksa.

Izvor: 24sata, Jutarnji list

Povezani članci

Who's Online

We have 303 guests and no members online