Predstavljanje monografije fotografa Stanka Karamana u Dugom Ratu

Pozivamo sve ljubitelje Dalmacije, nostalgičare poput nas, Hajdukovce, Torcidaše mlade i stare, sportaše,.. na promociju knjige "Od kolijevke do Hajduka" Stanka Karamana uz prezentaciju brojnih fotografija Dalmacije kakva je nekad bila.
Cijela jedna povijest cijele jedne regije stisnula se na petstotinjak crno-bijelih fotografija, ukoričenih u monokromatsku monografiju naslovljenu 'Od kolijevke do Hajduka'. Splitski fotoreporter Stanko Karaman (76) u mirovini je zavirio u svoju arhivu i Dalmaciji darovao poprilično bogati spomenar, u kojeg će Dugoraćani moći zaviriti u ponedjeljak, 13.5.2019., u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu s početkom u 19:30 sati.
Predstavljači monografije su: Saša Ljubičić, novinar i urednik Slobodne Dalmacije; Renata Dobrić, književnica, novinarka i ravnateljica Gradsake knjižnice Kaštela; te sam autor Stanko Karaman. Klapskom pismom dočekati će nas klapa Pokornik. Dođite i Vi, zakoračimo u Dalmatinski vremeplov..

Od kolijevke do Hajduka


Crtica o autoru

Stanko KaramanStanko Karaman rođen je u Splitu 1943. godine gdje je završio osmogodišnju i srednju školu. U novinarstvu je od 1964. godine kada je kao član splitskog dopisništva novinske kuće Vjesnik surađivao sa Sportskim novostima, Vjesnikom, Arenom, Plavim vjesnikom. Zajedno s mlađim kolegama iz dopisništva pohađao je novinarsku školu pri Institutu za novinarstvo bivše države.

U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1968. godine i ostaje joj vjeran do 2006. godine. Osam godina bio je voditelj njezine Foto službe i član Uređivačkog kolegija dnevnika. Na PEA 90 (Prvenstvu Europe u  atletici u Splitu) vodio je Foto službu prvenstva.

Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama kada je nagrađivan i pohvaljivan, a  na „Susretima solidarnosti“ novinskih kuća bivše države, u natjecanju najistaknutijih fotoreportera, njegovoj fotografiji „Pepeljuga iz Dicma“ pripala je druga nagrada (Priština 1978.) i treća nagrada za fotografiju „Na poslu“ (Donji Milanovac, 1984.).

Od kolijevke do Hajduka

Snimke Stanka Karamana iz Domovinskog rata pohranjene su u arhiv Ministarstva obrane RH i objevljene u prvoj monografiji o Domovinskom ratu „Hrvatska 1991. – fotografije“. U vrijeme najvećih uspjeha legendarnog Miše Mate Kovača izradio je fotografije za njegova prva dva albuma i četri singla.

Njegove fotografije našle su se u mnogim monografijama: „Povijesne utakmice Hajduka“, „Hajduk Split 1911. -1981.“, „Od Staroga placa do vrha Europe“, Košarkaški klub Jugoplastika 1945 -1980.“, „Marko Polo Korčulanin“, „Trilogija Sveti Eustahije mučenik“...

Povezani članci

Who's Online

We have 40 guests and no members online