Podstrana: Nikao park na Petrićevu

Načelnik Podstrane Mijo Dropuljić pohvalio se medijima (a zašto i ne bi?) da su dovršeni radovi na izgradnji parka na Petrićevu. Park je dio javne površine, odnosno kontaktne zone između državne ceste D-8 i javnih sportskih i dječjih igrališta smještenih na lokaciji Petrićevo, a taj dio površine do nedavno je bio neuređen i zapušten. Na novom travnatom dijelu posadjena su stabla muške murve, magnolije, platane i palme, a između stabala čuvenu lovor višnju, pitosporu i abelije. Kroz park se proteže šetnica s klupama za odmor, koševima za otpad i led rasvjetom i dobijena je nova hortikulturalna zona površine oko 1000 m2.
- Nadam se da će naši mještani s veseljem posjećivati ovaj park i da će uživati provodeći svoje slobodno vrijeme u njemu - rekao je načelnik Dropulić.
 
Novinari portala DalmacijaDanas porazgovarali su s Mijom Dropuljićem, načelnikom općine Podstrana o aktualnim demografskim pitanjima u svijetlu činjenice da je općina Podstrana jedna od rijetkih u kojoj se događa kontinuirani prirast stanovništva. U posljednjem desetljeću taj porast iznosi nešto više od 1.000 stanovnika, točnije 10.386 stanovnika koliko ih je 2021. popisano u općina Podstrana, u odnosu na 9.129 prema službenim rezultatima popisa iz 2011. Prosječna starost stanovnika Podstrane je 36,9 godina, čime zasigurno spada među mlađe općine u Hrvatskoj, a zanimljiv je i podatak da je Podstrana, u odnosu rođenih i umrlih, na prvom mjestu u RH sa 3,5 puta više novorođenih nego umrlih, čime je apsolutni rekorder u odnosu na ostale gradove i općine.
A kakva je demografska situacija u našoj maloj općini? Prema popisu stanovništva iz 2021. u općini Dugi Rat živi 6.904 stanovnika, što je pad od 2.65% odnosu na 2011. kada nas je bilo 7.092!
- Meni je osobno izrazito drago što su mladi zapravo i temelj i budućnost našeg mjesta. Naša aktivna socijalna politika koja se istovremeno reflektira na dio populacije starije životne dobi i kod mladih osigurava pravilan i održiv razvoj mjesta. Mladi ljudi su privučeni činjenicom da smo mi zapravo mjesto koje je u tranziciji prema malom obalnom gradiću, na fantastičnoj lokaciji na obali, koje nudi sve što je potrebno za jedan ugodan i kvalitetan suvremeni obiteljski život, istovremeno zadržavajući sva značajna obilježja mediteranskog nasljeđa - rekao je Mijo Dropuljić, načelnik Podstrane.
 

Perun Adventure Race u Podstrani

Ove subote u Podstrani će se, u organizaciji Turističke zajednice održti Perun Adventure Race 2023. Program možete pratiti sa šetnice u Strožancu. U prvom dijelu dana, od 10 do 12 sati, predviđeno je premijerno izdanje dječje utrke s preprekama - POColino, u kojoj se djeca natječu u spretnosti pri prolasku prepreka i brzini stizanja na cilj. Nakon POColina, u 12 sati u dječjem kutku otvara se stijena za umjetno penjanje te mali poligon streličarstva. U nastavku dana nastupa klaun Šarenko sa svojom ekipom. Kao dio popratnog programa, drugu godinu za redom održat će se utrka s preprekama za odrasle, podijeljena na dvije kategorije: žene i muškarce. Novitet ove godine je svakako praćenje utrke uživo putem videoprijenosa, piše Dalmatinski portal. Dodjela odličja predviđena je u 18 sati, a besplatni koncert u 20. Posjetitelje će zabavljati Elvis Sršen i Funkblasters.
 

Usvojen proračun Općine Podstrana za 2022.

Načelnik Općine Podstrana Mijo Dropuljić objavio je na svojoj Facebook stranici kako je na sjednici Općinskog vijeća općine Podstrana usvojen proračun za 2022. godinu. U nastavku prenosimo (skraćenu) objavu.

"Na 5. sjednici Općinskog vijeća Općine Podstrana usvojen proračun za 2022. godinu. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos u izradi proračuna, posebno općinskim vijećnicima koji su u izradi sudjelovali kroz sugestije, konstruktivne ideje i zajedničko prepoznavanje ciljeva koje smo sebi zadali za realizaciju. Također zahvaljujem našim stručnim službama koje su odradile izvrstan posao na identifikaciji stavki i projekata koji se nalaze u raznim fazama realizacije ili su tek planirani u sljedećoj proračunskoj godini ili u projekciji proračuna za 2023. i 2024. godinu.
Veliko mi je zadovoljstvo ustvrditi da se poseban naglasak pri planiranju proračuna posvetio realizaciji infrastrukturnih i javnih sadržaja, poput gradnje sportske dvorane, otvorenih (vanjskih) vježbališta, dječjih igrališta te zgrade javne i društvene namjene – kulturnog centra čijom realizacijom će naše mjesto konačno dobiti jasan i konkretan centar na predivnoj lokaciji....
Sa zadovoljstvom mogu reći da imamo proračun koji je razvojan i prije svega realan, te da će se kroz realizaciju istog dodatno unaprijediti sadržaji i uvjeti života u našoj Podstrani.
U skladu sa zakonskom regulativom i našim tendencijama za što većom transparentnosti, kompletan proračun će biti javno objavljen na našim mrežnim stanicama gdje će svi naši građani imati priliku dobiti jasnu, točnu i razumljivu informaciju o svim proračunskim stavkama."
 

Plenković u Podstrani

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ove srijede bio je u Podstrani na sastanku Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Dogovorena je to praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom i partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja, stalnog i otvorenog dijaloga, funkcionalne decentralizacije, fiskalne decentralizacije i potpore projektima. kažu u Vladi.
Teme današnjeg sastanka u hotelu Lav bila je reforma zdravstvenog sustava, unaprjeđenje sustava obrazovanja, financijska perspektiva 2021.-2027. te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, piše Dalmacija Danas.
Po završetku sastanka premijer i ministar Marin Piletić podijelili su 62 ugovora iz Programa "Zaželi" korisnicima.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić zahvalio je predsjedniku Vlade što je u praksu uveo ovakve sastanke. 'Oni su nama od iznimnog značenja jer sinergijski djelujemo s Vladom i utječemo na bolji život naših građana. Hvala i kolegi Bobanu koji je bio jako dobar domaćin', rekao je Marušić.
 

U Podstrani otvoreno Reciklažno dvorište Perun

I dok naši općinari nisu uspjeli pronaći prikladnu česticu zemljišta u općinskom vlasništvu na kojoj bi se moglo (uz značajne državne/EU subvencije) napraviti reciklažno dvorište, susjedi iz Podstrane našli su ne samo pogodnu česticu (doduše, skoro na rubu općine), rješili papirologiju, odnosno prikupili dozvole, napravili projekt, prošli na natječaju, dobili EU sredstva za sufinanciranje projekta, prionuli poslu, odnosno realizaciji projekta i prije nekoliko dana otvorili Reciklažno dvorište Perun. Riječ je o ograđenom prostoru koje je pod nadzorom, a namijenjeno je odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada, a kojim upravlja tvrtka Čistoća Split (hmm.. dakle nije bilo ni novih zapošljavanja, valjda, nikad se ne zna s vjerodostojnima).
Građani Podstrane u reciklažno dvorište besplatno mogu donositi sljedeće vrste otpada: papir i karton, plastičnu ambalažu, metalnu ambalažu, stakleni ambalažni otpad, otpadni tekstil, krupni (glomazni otpad), jestiva ulja i masti, stare lijekove, stare baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu, otpadne tiskarske tonere, otpadne gume, problematični otpad iz kućanstva (deterdženti, boje, tinte, ljepila, smole, otapala, kiseline, lužine, fotografske kemikalije, pesticidi, fluorescentne cijevi, otpadna ulja i masti) i građevni otpad iz kućanstva, piše portal DalmacijaNews.
Radno vrijeme Reciklažnog dvorišta Perun je ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu 8-15 sati, utorkom i četvrtkom u vremenu 11-18 sati te subotom u vremenu 8-13 sati.
 

Priča o Sv. Martinu, nekadašnjem centru Podstrane

Sv. Martin dio je Donjih Poljica i nekad je bio centar Podstrane. Zgrada općine je još tu, a nekad su imali i poštu i matičara, mjesnu zajednicu, turističku zajednicu, poljoprivrednu zadrugu, biblioteku. Sredinom 60-tih stanovništvo se nakon asfaltiranja Jadranske magistrale iz Stare Podstrane naglo počelo "spuštat na more". Gradilo se brzo i neplanski, ulice su ostale uske. Danas se uz obalu ne može naći slobodne zemlje za gradnju, pa se potraga za parcelama nastavila nešto poviše. Pitaju i stranci. I za sebe i za apartmane. Za intenzivnu gradnja obiteljskih kuća građevinski materijal nabavljao se u ta vremena iz obližnje okolice. Vapno se trabakulima dovozilo s otoka Brača, pržina iz susjednih Duća, cement iz Solina i Kaštela. Žalo se vadilo s obale ispred kuća, a kad je to zabranjeno iz kamenoloma u Perunu. Usitnjavale su se i gomile s ruba polja i vinograda. Sveti Martin je bio najnaseljeniji dio Podstrane. Do 60-tih godina putovalo se brodom linijske plovidbe Omiš - Split, a kad je asfaltirana Jadranska magistrala rijetku poštansku, autobusnu liniju i javni prijevoz kojeg su držala braća Vuleta, zamijenili su "londonci", autobusi Prometa... piše Branko Galić na stranicama portala Dalmacija Danas o podstranskom naselju Sv. Martinu.
 

Ljeto u Podstrani

Od privatnih i hotelskih soba i apartmana s tri do pet zvjezdica do luksuznih vila s bazenom, vrtom i pogledom na more. Evo što vas sve čeka odlučite li se ljetovati u Podstrani, piše Dalmacija Danas.
U Podstrani je lako biti gost jer ona nudi sve vrste smještaja, bilo na obali, bilo na padinama Peruna: od privatnih i hotelskih soba i apartmana s tri do pet zvjezdica do luksuznih vila s bazenom, vrtom i pogledom na more.
Prvu dobrodošlicu u Podstrani zaželjet će vam ljepota šljunčanih i pješčanih plaža, izazovni vrhovi i pitomi obronci Peruna te žubor rijeke Žrnovnice. Zaputite se uređenim pješačkim, planinarskim i biciklističkim stazama ili uzbudljivim penjalištem i počastite se panoramskim vizurama s nekog od atraktivnih vidikovaca.
Podstrana s razlogom ističe i svoje bogato povijesno naslijeđe. Ono obuhvaća tragove i spomenike prapovijesnih i antičkih stoljeća te prastaru hrvatsku mitološku baštinu i tradiciju glasovite Poljičke kneževine. Saznajte ponešto o lokalnim Ilirima i glasovitim Rimljanima, o kralju Arturu i njegovu imanju, o dvoru kneza Mislava, o božanskome boju Peruna i Velesa te o poljičkoj mudrosti i junaštvu pod zaštitom sv. Jurja!
Lokalna gastronomska ponuda jedan je od najsnažnijih aduta podstranskoga turizma. Odlikuju je ekološka izvrsnost, nutricionistička uravnoteženost, gurmanska privlačnost i prihvatljiva cijena, a temelj joj čine svježina i okusi domaćih namirnica te višestoljetna uzgojna i kulinarska tradicija.
Mjesta koja morate posjetiti: Sv. Martin, ljetnikovac Cindro, luksuzni hotelski sadržaji, staro selo Gornja Podstrana, staze i penjališta na Perunu te riječni ambijent Žrnovnice.
Aktivnosti i izazovi u kojima ne smijete odoljeti: plivanje, vožnja kajakom, penjanje via ferratom, planinarenje te kušanje soparnika.
Dođite i uvjerite se zašto ljeto u Podstrani traje dulje, zašto sezona započinje prije ljeta i ne završava sve dok ste vi tu!