Djeca i internet? Da, naravno, ali na siguran način!

"Djeca i Internet" naziv je zanimljivog i korisnog predavanja za roditelje koje će se u Osnovnoj školi "Jesenice" Orij održati u utorak, 22.svibnja 2018. s početkom u 18.20 sati. Predavanje će održati mr.sc. Sandra Kovačić, policijska službenica za mladež PU Splitsko–dalmatinske.  Dragi roditelji, očekujemo Vaš dolazak na ovo predavanje. Vaša djeca mogu znati više od vas o internetu i modernoj tehnologiji, ali vi znate više o životu. Dopušteno vam je postaviti pravila i tražiti njihovo poštivanje. Vi ste roditelj!

Naša djeca su rođena i žive u 21. stoljeću, te rastu i odrastaju uz prisustvo moderne tehnologije, i htjeli mi to ili ne, oni ga koriste i moraju ga koristiti. S obzirom na to da je internet sastavni dio života naše djece trebamo im omogućiti da ga koriste na ispravan i siguran način. Moramo ih naučiti da budu pažljivi i odgovorni.  Internet prvenstveno služi za jednostavnu i brzu komunikaciju, za učenje i prikupljanje informacija. Prije nego dozvolimo djetetu da se koristi internetom trebamo se dogovoriti oko pravila i načina korištenja...

Djeca i internet? Da, naravno, ali na siguran način!

Piše: Tamara Brezičević,
dipl.soc.radnica iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnost Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije

djecaRačunalo koje je povezano sa internetom trebalo bi biti smješteno u prostoriji koju koriste svi ukućani i gdje će roditelji moći vršiti nadzor. S obzirom da računalo nije jedini uređaj preko kojega dijete može pristupiti Internetu roditelji trebaju nadzirati djetetovo korištenje mobitela ili tableta ukoliko su spojeni na mrežu.

Djeca najčešće koriste internet za igranje različitih igrica, pretraživanja sadržaja, slanje poruka ili za društvene mreže. Sve to omogućava djeci  proširivanje i obogaćivanje  znanja i povezanost sa vršnjacima.

Djeci treba objasniti da im internet može uvelike pomoći u učenju i da  putem njega mogu doći do brojnih zanimljivih informacija, ali i da internet krije i brojne opasnosti te je važno poduzeti određene aktivnosti kako bi se zaštitili.

Kako bismo zaštitili djecu na internetu trebamo ih informirati o svim mogućim opasnostima koje im tamo prijete. Roditelji bi trebali primjenjivati tzv. roditeljsku zaštitu,  te pratiti online aktivnost svoje djece.

Osnovno pravilo je da se djeca nikako ne smiju koristiti svojim osobnim podatcima, već prvenstveno samo nadimkom, bez odobrenja roditelja.

Važno ih je naučiti da ne kontaktiraju sa nepoznatim osobama, te da  uvijek obavijeste roditelje ukoliko ih netko nepoznat kontaktira.

Roditelji moraju upozoriti djecu da se nikako ne nalaze sa osobama koje su upoznali preko interneta. 

Također, registriranje na web stranicama, koje to traže, djeca ne  bi smjela raditi bez znanja roditelja.

Roditelji u želji da zaštite svoje dijete  često primjenjuje zabrane i ograničenja. Međutim, puno je bolje informirati dijete i ukazati mu na moguće opasnosti, nego mu ograničiti korištenje interneta.

Dijete se internetom može koristi kod prijatelja, poznanika ili rodbine, pa mu neznanje o opasnostima može uzrokovati brojne probleme i dovesti ga u opasne situacije.

Dakle, korištenje interneta da, naravno,... ali na siguran način!

Povezani članci

Who's Online

We have 74 guests and no members online