Renomirani švicarski turistički portal HolidayCheck, najveći nezavisni web portal za putovanja na njemačkom govornom području, i ove je godine dodijelio prestižnu nagradu HolidayCheck Special Award 2021., a među 607 nagrađenih hotela našla su se i dva hrvatska hotela. Prema autentičnim recenzijama više od 420 tisuća korisnika portala izabrani su najbolji i najuspješniji hoteli u čak 35 zemalja, a u Hrvatskoj je nagrada dodijeljena hotelu Plaža Duće i hotelu Miramar u Opatiji., piše Slobodna Dalmacija.
- Zadovoljni smo zbog ovog priznanja jer je ono jedna velika besplatna reklama za naš hotel i sve što smo se trudili pružiti gostima u teškoj godini iza nas. Nama je jedini cilj zadovoljan gost, a ovim priznanjem smo to i uspjeli postići. Najviše gostiju je bilo upravo iz Njemačke i Austrije. Lani smo realizirali 55 posto prometa iz 2019. godine, a radili smo od početka lipnja do početka listopada - kaže Domagoj Tomasović, vlasnik dućkog hotela, koji je registriran s četiri zvjezdice, iako je opremljen i nudi uslugu od pet hotelskih zvjezdica. Ove godine planiraju otvoriti hotel za Uskrs, a svi planovi im ovise o broju oboljelih od COVID-a 19.
- Teško je detaljno planirati, ali vjerujemo da će procijepljenost stanovništva i kod nas i u Europi pomoći da se turistički promet pokrene na pravi način. Slijedi nam oglašavanje, promocija i vjera da će aviopromet biti normaliziran od proljeća - kaže Tomasović.
 

Ovo ljeto vrijedi doći u Hrvatsku

To što hrvatska diplomacija i turistička birokracija ne funkcionira idealno, nije razlog da ovog ljeta gosti ne dođu u Hrvatsku. Loši rezultati diplomacije vidljivi su već iz činjenice da Hrvatsku neke države označavaju kao državu relativno nesigurnu za ljetovanje, premda dostupne brojke oboljelih od covida-19 nisu dramatične kao u nekim drugim državama. Prema najnovijim podacima sa stranice koronavirus.hr, u županijama na Jadranu aktivno je svega 300-njak slučajeva. Dakle, zašto hrvatskoj diplomaciji unatoč posjetiti Republiku Hrvatsku baš sada?
- "Za goste ovo je idealna prilika da se komotno odmaraju na plaži bez gužve, da posjete povijesnu jezgru svakog grada u Dalmaciji u normalnim uvjetima, bez redova i gužvi. Mogao bih nabrojati još mnogo razloga u prilog dolasku ove godine", veli Leo Nikolić, dugogodišnji turistički vodič iz Splita, u razgovoru s novinarima portala Index.hr.
Bruno Nizić vodi tri obiteljska hotela u Splitu. Ističe tri razloga za ovoljetni dolazak u Hrvatsku: niže cijene nego prethodnih godina, manje gužve i relativnu sigurnost. Što se, pak, covida-19 tiče, navodi kako su poduzete brojne mjere zaštite.
Veliku prednost u ovoj situaciji je u ruralnom turizmu i odmoru u nekoj od brojnih vila s bazenom. Gosti imaju dosta razloga da se osjećaju sigurno na Jadranu i u njegovom zaleđu. U korist im ide i velik broj apartmana u malim mjestima, pogotovo za one koji se žele distancirati..
 
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije krenula sa promocijom na ciljanim europskim tržištima u vrijeme otvaranja granica i obnove turističkog prometa na ovim područjima. Predstavljen je novi promotivni video s ljepotama Srednje Dalmacije, djelo Antee Ratković, Marka Kapitanovića i Dragana Kovačevića iz dalmatinske tvrtke Moonstone Production. Predstavljena je Srednja Dalmacija i sva njena blaga, ljepote jezera, rijeka, mora, plaža, uvala, gradova, otoka koje spremno čekaju na svoje drage goste i ponovno druženje, s pozivom za sve koji žele okusiti odmor koji im nikada neće izaći iz glave i srca. Lijepa je to razglednica s kojom je TZ naše županije krenula s promotivnim kampanjama usmjerenim prema tržištu Njemačke, Poljske, Slovačke, Češke, Slovenije, BiH i Austrije.
 
Privatni iznajmljivači smještaja i oni koji to namjeravaju biti ne moraju se brinuti niti bojati zabrane rada jer toga neće biti, ali će se iduće tri-četiri godine provesti rekategorizacija koja će sve obuhvatiti, pojašnjava N1 nedavnu izjava ministar turizma Garija Cappelija kako Ministarstvo turizma "razmišlja o privremenoj zabrani ili ograničenju otvaranja novih apartmana na način koji će omogućiti gradovima i županijama ograničavanje otvaranja novih apartmana". Nespretna izjava ministra je, razumljivo, podigla puno prašine među privatnim iznajmljivačima. No, zabrane ili ograničavanja otvaranja novih apartmana ipak neće biti. Biti će zato - rekategorizacije.
 
Da se hrvatska kamping ponuda razvija u pravom smjeru, vidljivo je i iz novo predstavljenog vodiča kampova njemačkog ADAC-a za 2020. godinu koji je alfa i omega ili tkz. “biblija za kampiste” kada govorimo o kvaliteti samih kampova. Prilikom ocjenjivanja kampova od strane ADAC-ovih inspektora, istaknuto je da su upravo hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi (+2,1% ) i pritom se ozbiljno približili prvoplasiranoj Nizozemskoj, koja je ove godine stagnirala, piše Goran Rihelj na portalu HRTurizam.hr.
Nijemci su tradicionalno prvi gosti po važnosti u našem kampingu, a odmah do njih su Austrijanci. Tako su gosti njemačkog govornog područja lani u našim kampovima ostvarili skoro 1,2 milijuna dolazaka i 8,7 milijuna noćenja, čime pokrivaju 45% ukupnih noćenja u kampovima naše zemlje, uz rast noćenja od 2% u odnosu na prethodnu godinu. Stoga, značaj ADAC kamping vodiča za njemačko govorno područje, iznimno je velik. U vodiču ADAC-a za 2020. je tako navedeno ukupno 134 hrvatskih kampova, 8 više u odnosu na prethodnu godinu. Po ADAC-u, prosječna ocjena kvalitete hrvatskih kampova povećana je za 1,4% u odnosu na lani i iznosi 3,7 (od mogućih 5). Gledajući po regijama, regije sa najkvalitetnijim kampovima (iznad prosjeka RH) ostaju i dalje Istra, Ličko-senjska županija i i Kvarner. U Dalmaciji najkvalitetnije kampove ima Zadarska županija.
 
Nekako s početkom ljeta, čitava Hrvatska započne s brojanjem pinezi (malih) iznajmljivača. Priča je tipično naša, ona u kojoj domaćini diljem obale, u glavnoj turističkoj sezoni, postanu glavni zlikovci, gulikože, džabalebaroši, s tablama "cimerfraj" oko vrata leže u 'ladovini i čekaju da se njihove lakomi takujini sami napune zamamnim eurićima.
Javni linč podupiru mediji koji likuju nad svakim praznim krevetom obiteljskog smještaja ili manjkom čistačica koji bi pospremili one ležajeve koje su, pukom srećom valjda, ipak ulovili ponekog zalutalog gosta. Jer spas domaćeg turizma valja potražiti u hotelskom smještaju, koji se guši pod jarmom privatnih ležajeva i lakomih njihovih (ino)gospodara. Nato aktualni ministar turizma isuče pero i sroči novi zakon ili pravilnik, dok masa oduševljeno kliče u zemlji opterećenoj porezima, s još većim daćama privatnim iznajmljivačima.
Scenarij je to kojeg pratimo posljednjih nekoliko godina, a jednako je i u ovoj - otvoreno je (još uvijek) savjetovanje o Pravilniku o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe. Kojim se, između ostalog, propisuje i novi minimalni iznos boravišne pristojbe za najnerazvijenija naselja u Hrvatskoj veći za 100% od dosadašnjeg. I ne, nemojte se uključiti u javno savjetovanje o visini turističke pristojbe. Nemojte, ni za živu glavu...
I zato, nemojte se uključiti u javnu raspravu o visini turističke pristojbe, svi vi koji smatrate da pohlepni iznajmljivači ubiru velike novce u sezoni. Nemojte se uključiti i vi koji se ne osjećate opljačkanima jer pokušavate zadržati djedovinu uz mizerna primanja i osigurati kakvu - takvu mogućnost izbora i budućnost svojoj djeci u domovini. Nemojte, kažemo, jer pozivali smo vas da se uključite u javnu raspravu o paušalnom porezu na dohodak u kolovozu i rujnu prošle godine pa je svoje demokratsko pravo iskoristilo tek stotinjak domaćina, od 100 tisuća koliko kažu da nas sad ima. Možda se, ako kažemo "nemojte", ipak dogodi čudo...
 
Turistička zajednica naše županije u suradnji s turističkim klasterima TZSDŽ nastupit će samostalno na sajmu ITB Berlin od 06. do 10. ožujka. Unutar klastera Splitska rivijera nalazi se i Turistička zajednica Grada Omiša koja želi na najbolji način promovirati Omiš te poziva sve gospodarske subjekte koji žele izložiti svoje promotivne materijale na štandu da ih dostave u ured Turističke zajednice Grada Omiša do petka 01. veljače. Promotivni materijali trebaju biti na engleskom ili njemačkom jeziku, a za dodatne informacije slobodno ih kontaktirajte na 021 861 350.
 
Otvorene su prijave za izbor najboljih turističkih apartmana/kuća za odmor u Europi „European Holiday Home Award 2018“ u organizaciji EHHA-e (European Holiday Home Association). Čak četiri kuće za odmor u Hrvatskoj su u 2017. pobijedile te je Hrvatska bila apsolutni pobjednik. S obzirom na raznolikost i kvalitetu obiteljskog smještaja u našem kraju i okolici, pozivamo vas da prijavite svoj objekt za natjecanje. Objekt se može prijaviti u nekoliko kategorija.. (više u nastavku članka). Detaljnije o kategorijama i kriterijima: KATEGORIJE I KRITERIJI. Prijavnicu za natječaj molimo pronađite na linku: PRIJAVNICA. Svoju prijavu podnesete najkasnije do 15.06.2018. Do sada prijavljene objekte  za ovogodišnje natjecanje možete vidjeti na linku PRIJAVLJENI 2018. Za pomoć pri ispunjavanju prijavnice, nazovite na 01 4561617.
 
U tijeku je Javno savjetovanje o Izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, propisa koji uređuju način i uvjete iznajmljivanja smještaja i pružanja ugostiteljskih usluga pravnih i fizičkih osoba. Ovo je prilika za sve iznajmljivače, koji su žučno komentirali brojna medijska nagađanja posljednjih tjedana o novoj inačici spomenutog Zakona, da ulože svoj prigovor ili komentar tamo gdje se isti broji i može uvažiti.
Mogućnost pružanja usluge polupansiona i punog pansiona uz smještaj u kućanstvima je u prijedlogu novih izmjena zakona ocijenjena nelojalnom konkurencijom ugostiteljima, pravnim osobama, zbog strožih propisa koje posljednji moraju zadovoljiti, pa novi prijedlog ukida tu mogućnost privatnim iznajmljivačima, osim doručka. Nužno je i "usklađivanje standarda objekata za iznajmljivače" koji su ishodili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu do 1. rujna 2007., odnosno čuvena "rekategorizacija". Nastavlja se hajka na privatne iznajmljivače jer resorno Ministarstvo namjerava suzbiti daljnji rast ponude privatnog smještaja te pretvoriti isti u male obiteljske hotele i potaknuti rast hotelskog smještaja..
Javno savjetovanje je otvoreno do 2. lipnja 2018. godine. Privatni iznajmljivači, uključite se u raspravu za kvalitetniju i profesionalniju uslugu obiteljskog smještaja. Sada je vrijeme za komentiranje, izvolite poručiti neznalicama što vas muči.. Nedo Pinezić, pružatelj ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, ima šta javno reći o ovakvom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. U nastavku pročitajte njegov osvrt na najnovije uplitanje naše države u tržišne odnose u demokratskom društvu.
 
U organizaciji Turističke zajednice grada Solina, Hotela President Solin i grada Solina, od 20. do 23. ožujka 2018. u hotelu President u Solinu održava se 4. Međunarodni kongres povijesnih gradova u čijem radu, zaslugom udruge Savez za Poljica, prvi put sudjeluje i jedna povijesna regija – Poljica.
Nekoć slavna Poljička knežija predstavit će se u četvrtak, 22. ožujka u terminu od 10.30 –10.55 sati prezentacijom pod nazivom "Od drevne republike do turističke destinacije" koja će uskoro svima biti dostupna na internetskoj stranici www.poljica.hr. Kako kongres okuplja čelne ljude u turizmu i arheologiji povijesnih gradova s ciljem razmjene iskustava u pogledu promocije istih na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu te poticanja razvoja novih turističkih proizvoda i aranžmana, vjerujemo da će Savez za Poljica ovim predstavljanjem okrenuti novu stranicu u prepoznavanju Poljica kao suvremene hrvatske povijesne regije i jedinstvene turističke destinacije iznimnog potencijala. Stoga organizatorima zahvaljujemo na uvrštenju naše Udruge među sudionike kongresa, a našim Poljicima priželjkujemo uspješan uzlet među brendirane turističke destinacije gdje nam je, po povijesno-kulturnim i prirodnim resursima, već odavno trebalo biti mjesto.