Koronoskopija: Općina samo djelomično oslobađa od plaćanja usluga Dječjeg vrtića Dugi Rat

Uvijek racionalni i štedljivi općinski načelnik Općine Dugi Rat, uzimajući u obzir izvanrednu situaciju vezano za Covid-19 virus, donio je odluku o samo djelomičnom oslobađanju od plaćanja usluga Dječjeg vrtića "Dugi Rat". Zbog zatvaranja za rad javne ustanove dječji vrtić "Dugi Rat", a sve u cilju suzbijanja corona virusa COVID-19, roditelj/staratelj - korisnik usluga odnosno programa dječjeg vrtića "Dugi Rat" za mjesec travanj 2020. godine sudjeluje u cijeni vrtića u visini 30% od pune cijene boravka koji koristi.
– Mi još uvijek imamo obavezu isplaćivati plaće tetama u vrtiću. Inače od naknade koju plaćaju roditelji 30% odlazi za plaće tetama, a ostatak plaća Općina Dugi Rat. Kako vrtić ne radi, neće se plaćati ostatak iznosa, ali ovo je obaveza jer ako treba zbrinuti bilo koje dijete u vrtiću, tete su u pripravnosti – rekao je načelnik Jerko Roglić novinarima portala Dalmacija Danas.

Dječji vrtić Dugi Rat u općinskom je vlasništvu i iz proračuna općine izdvajaju se nemala sredstva za njegovo funkcioniranje. Od 16. ožujka 2020. godine roditeljima je preopručeno da ne dovode djecu u vrtić iz sigurnosnih razloga. Za ožujak su roditelji platili cijelu naknadu, iako vrtić nije radio pola mjeseca. Došao je travanj i načelnik donosi odluku da roditelji opet plate, doduše 30% pune cijene, za nešto što njihova djeca neće moći koristiti. A to nije OK.
Nije OK u ovoj krizi jednim potpisom prebaciti dio financijskog tereta na leđa roditelja korisnika usluga, a prvo se ne pokušati dogovoriti s djelatnicima vrtića kako, npr. za tih 30% (ili barem za 10% jer nikome u ovoj K-krizi nije lako) smanjiti khmm.. "troškove hladnog pogona" Dječjeg vrtića, dok se sigurnosna situacija ne normalizira i vrtić ne nastavi normalno s radom. Naravno, tu su i nedavno oglašene vladine mjere za pomoć u ovoj krizi.. Je li se baš moralo odmah udariti po sve tanjim novčanicima roditelja?
Eh da, ovisno o razvoju daljnje situacije, po potrebi će se donijeti i nova odluka za mjesec svibanj 2020., kažu u Općini Dugi Rat. Nadamo se novoj odluci što prije i to već za travanj.

MB

 

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online