Dani otvorenih vrata peljeških podruma

Manifestacija koja prija svim čulima, Dani otvorenih vrata peljeških podruma, održavat će se 6. i 7. prosinca duž cijelog Pelješca i okuput će više od trideset vinarija s poluotoka, piše Dalmacija Danas. Službeno započinje svečanim otvorenjem u subotu, 7.12. u 11 sati u stonskom Kaštiju, nakon čega ljubitelji vina, gosti i uzvanici kreću u tradicionalni obilazak peljeških vinarija. Ovo je prigoda za degustaciju najboljih peljeških vina, druženje s poznatim vinarima i upoznavanje juga Dalmacije koji je neodoljiv u svako doba godine. Dan ranije, u petak, 6.12., u Domu vinarske tradicije u sklopu PZ Putniković dvadesetak mladih peljeških enologa ocjenjuju vina autohtonih sorti berbe 2019., a kuhari amateri natjecat će se u pripravljanju lovačkog gulaša...

Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2019.

Izvor: Dalmacija Danas

– Ovogodišnje, 14. izdanje Dana otvorenih vrata bit će rekordno po broju posjetitelja i po broju vinarija. Očekujemo više od četiri tisuće gostiju iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke i Zagreba, a od Stona do Mokala uključene su 32 vinarije – rekao je Slobodan Rosić, tajnik udruga Plavac mali – Pelješac i Pelješki vinski puti.

– U Dalmaciji je stara izreka “Svaku sortu hvali, ali plavac mali sadi”. Na Pelješcu se proizvodi 90 posto od ukupne hrvatske proizvodnje plavca malog. Na južnim stranama okrenutim prema moru sunce tri puta obasjava lozu. Prvi put direktnim zračenjem po vinogradu, drugi put u lomu svjetlosti od mora prema vinogradu te od kamena prema lozi. Zbog neujednačenosti zriobe na grozdu plavca mogu se naći bobice od zelenih nedozrelih do suhvica. Ova nedozrela bobica vinu će dati lepršavu svježinu, a suhvica punoću i bogatstvo mirisa suhog voća. Vinova loza stoljećima osigurava egzistenciju Pelješčana čija se tradicija nastavlja i prenosi s koljena na koljeno. U čast trudu pelješkog težaka i da bi se što vjernije prikazala tradicija uzgoja loze na škrtim i nepristupačnim terenima, u Putnikoviću je ove godine svečano otvoren Prvi hrvatski muzej vinarstva i vinogradarstva – kaže Ana Barać, predstavnica spomenutih udruga, ističući kvalitetu i posebnost plavca.

Osim struke i ljubitelja vina, ovu manifestaciju prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora.

– U razvoju hrvatskoga vinarstva ključnu ulogu imati zaštićene oznake izvornosti i autohtone sorte kojih Hrvatska ima više od 120. To je veliko bogatstvo za ovako prostorno malu zemlju. Ne možemo konkurirati s globalnim sortama i vinima koja se proizvode diljem Europe i svijeta. Rješenje su vina više cjenovne kategorije koja sada i jesu dominantna u izvozu, poput sorte plavac mali – kaže potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, naglasivši da HGK i organizacijski i financijski podupire hrvatske proizvođače vina kroz brend Vina Croatia Vina Mosaica.

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online