Dino Banović: Kaštela sigurno imaju kapacitet za ostanak u Premijer ligi

Na stranicama Hrvatskog rukometnog saveza izašao je nedavno razgovor s dugoratskom rukometnom "zvijezdom" Dinom Banovićem, koji nakon dresa matičnog kluba RK Hrvatski Dragovoljac danas već tri godine nosi dres kaštelanskog prvoligaša čiji je ponajbolji igrač i najbolji strijelac. Svoje prve rukometne korake Dino je napravio na Streljani u dresu rukometnog kluba Hrvatski Dragovoljac Dugi Rat, gdje je počeo trenirati sa 6 godina. Na dugoratskoj Streljani mu treniraju i sestre, članice RK Orkan Dugi Rat. Nakon što je u dresu Dragovoljca stekao rukometno ime Dino se okušao kratko u njemačkom rukometu, no u dresu niželigaša nije se dugo zadržao. Po povratku je odigrao jednu polusezonu za RK Split, a potom je produžio u Kaštela gdje je već treću sezonu nezamjenjiv član prve ekipe. Na ljeto planira opet put Njemačke. Iskusniji i odlučniji nego prije. U razgovoru za HRS istakao je da je najviše na njega kao na igrača utjecao legendarni trener u matičnom klubu, Boško Nazor, s kojim su Dugoraćani kao kadeti generacije 1994/95 osvojili i naslov prvaka Hrvatske. Što je još novinarima rekla dugoratska rukometna "zvijezda" lakog koraka, precizne ruke te brzog jezika, što kaže o planovima ekipe Ribola Kaštela do kraja sezone, a što o svojoj karijeri te planovima za budućnost pročitajte ovdje.

DINO BANOVIĆ:

Izvor: HRS.hr
Foto: Dragan Kovač / kastela.org


Svoje prve rukometne korake sam napravio u rukometnom klubu Hrvatski Dragovoljac Dugi Rat, gdje sam počeo trenirati sa 6 godina, kaže Dino Banović. Rukomet sam izabrao zato što u mom mjestu postoji duga rukometna tradicija pa su me roditelji upisali.

Dino Banović

Trenutno nastupam za rukometni klub Ribola Kaštela, a do sada sam igrao najduže za već spomenuti Hrvatski Dragovoljac, odakle sam otišao kratko u Njemačku. Potom sam se vratio i odigrao jednu polusezonu za RK Split iz kojeg dolazim u Kaštela gdje sam sad već treću sezonu. Najviše je na mene kao na igrača utjecao trener u mom matičnom klubu Boško Nazor s kojim smo kao kadeti generacije 1994/95 osvojili naslov prvaka Hrvatske.

Ova polusezona u Kaštelima je stvarno bila za zaborav. Slijedom nesretnih okolnosti i ozljeda prvu polusezonu nismo mogli računati na Galića, Jelinića, Dunata, Šindika i Ilića. Praktički smo igrali bez zamjena što se osjetilo na našoj igri. Dolaskom 2017. godine i povratkom već spomenutih igrača i odlično odrađenim pripremama pod trenerskim tandemom Bujas/Pavić počele su dolazili bolje igre i bolji rezultati. Sigurno je da imamo kapacitet za ostanak u Ligi i da bi sve osim ostanka bilo veliko iznenađenje.

Ukoliko ispadnemo sigurno je da će to biti neuspjeh. Mislim da smo po igračkim imenima sigurno za Top 5 klubova Premijer lige samo što smo spletom nesretnih okolnosti, ozljeda i nekih loše odigranih utakmica tu gdje jesmo. Međutim, polako stižemo i stigli smo priključak na ljestvici i u naš ostanak ne sumnjam, ali to će trebati pokazati na terenu... - kaže Banović.

Dino Banović je trenutno šesti strijelac Premijer lige i prvi svog kluba sa 78 pogodaka. I u prošloj sezoni je zabio najviše za svoj klub (133 pogotka).

Na pitanje "Tko je najzaslužniji za tvoju raspucanost" odgovorio je vrlo poznatim klišejom: ‘Ekipa je zaslužna za sve pojedinačne uspjehe pa tako i moj’. Uvijek ekipa izbaci pojedinca. Nekad sam to ja, nekad netko drugi.

Planiram na kraju sezone se opet okušati u inozemstvu. Imam nekoliko konkretnih ponuda, ali o tome ću razmisliti na kraju sezone. Sada su misli usmjerene samo na to da izborimo opstanak u Premijer ligi.

Rukometni uzor:  Kao i većini mu je Ivano Balić, a općenito veliki sportski uzori su mi Goran Ivanišević i pokojni Dražen Petrović. Najdraži rukometni klub mu je Hrvatski Dragovoljac.

Prije utakmice uvijek… popije kavu s prijateljima i prokomentiram utakmicu koja dolazi. Pjesme koje slušam za "nabrijavanje“ su: definitivno pjesme Minee, Vesne Pisarović i najdraže od svega su pjesme Magazina, ali starog Magazina iz vremena Ljiljane Nikolovske i Jelene Rozge: Ako poludim, Ne tiče me se, Ljube se dobri, loši, zli, Nebo boje moje ljubavi i drugi bezvremenski hitovi.

U slobodno vrijeme najviše voli… druženje s ekipom, a kad ne igra i trenira rukomet… ide na utakmice splitskog Hajduka.