SplitTalks: O strategiji razvoja hrvatske obale

Strategija razvoja hrvatske obale specifična je po izoliranju turizma u izdvojene turističke zone: u njima nema stanovanja, dok u stambenim područjima nije dopuštena gradnja hotela. U šest godina, koliko ova strategija postoji, od sedamstotinjak previđenih zona ni jedna se nije približila realizaciji - navodi arhitekt Saša Randić u povodu SplitTalksa, trodnevnog događanja u organizaciji Sveučilišta u Splitu i arhitektonskog portala pogledaj.to, koji je počeo u srijedu u Splitu ...


SPLITTALKS


Piše: Patricia Kiš / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List


- Naš odnos prema turizmu je ambivalentan i određen nizom nesporazuma. Protiv gradnje novih stanova ogroman je dio javnosti. Apartmane nitko ne želi, strance još i manje.

Ovaj je stav atipičan za turističke destinacije, primjerice portugalska šira javnost izjednačava prosperitet s gradnjom i podržava je. Novi stanovi jednako novi Englezi jednako prihodi - nastavlja Saša Randić.

Randić smatra kako i današnju turističku populaciju ne razumijemo:

- Izdvajanje turizma u posebne zone motivirano je željom da se očuva autohtona vrijednost urbanističke strukture koju bi nove zgrade dovele u debalans.

To je vrijeme puno jednostavnijih odnosa u društvu, a mi i dalje stanovnike na obali dijelimo na domaće stanovništvo i turiste koji noće u hotelima, dok se pojam povremenog stanovanja uopće ne uzima u obzir.


Najmanje izgrađena obala

Slika današnjih gradova je sasvim drukčija pa je i model neprimjeren i operativno neuspješan. No, gradnju nije moguće zaustaviti jer je pritisak prevelik. Mi smo usporili procese, ali njih nije moguće zaustaviti, oni su jednostavno prejaki.

Hrvatska obala je među najmanje sagrađenim obalama Mediterana, a u našem zaleđu živi 400 milijuna stanovnika koji na nju žele doći.

Pritisak turističke gradnje zapravo bi trebalo promatrati kao izuzetnu priliku, ali je istovremeno izuzetno opasan: graditi se može samo jednom. Ne postoje gotovi recepti, a još manje takvi koji bi se jednostavno prepisali na naš prostor.

Rješenje je, navodi, stvaranje nove inteligencije zasnovane na lokalnom iskustvu. To je i razlog organizacije skupa.

Povezani članci

Who's Online

We have 130 guests and no members online