Potrebne su nam urbanističke ambulante

prostorno planiranjeInicijativa uglednog arhitekta Mladena Škreblina: U kontekstu u kojem su vladajući godinama pridonosili povređivanju prostora, potrebno je pokrenuti osnivanje Mreže urbanističkih, graditeljskih i zaštitarskih ambulanti - predstavništava, savjetovališta ministarstava - organiziranih u lokalnim zajednicama poput "Primarne zdravstvene zaštite"! Najava i organiziranje te mreže predstavljala bi - napokon -  pruženu ruku građanima, onaj toliko potrebni "servis" koji predstavlja i glavni smisao i zadatak svake dobre vladavine, uprave i samouprave. Nužno je temeljito redefiniranje uloge građana u cjelokupnom procesu planiranja i zaštite okoline ...

URBANIZAM

Potrebne su nam urbanističke ambulante

Piše: Mladen Škreblin
Izvor: H-Alter

Važno je da su svi dokumenti koji se odnose na lokalni prostor stalno  budu "izloženi" - na uvidu građanima u "ambulantama". Oni su ujedno i podloga za raspravljanje o postojećem stanju i za pripremanje projekata koje pojedinci ili zajednica pokreću.

Nužno je, u početku, da stručnjaci - koji rade u tako organiziranim savjetovalištima, poput liječnika i drugih učitelja - budu državni službenici, opunomoćeni, da kao svojevrsni "javni  prostorni bilježnici"  dokumentiraju prostor, educiraju i informiraju građane.

prostorno planiranje

Građanima je potrebno pomoći da prigodom realizacije vlastitih interesa ne povređuju javni, da planirajući i gradeći štite svoj i javni interes na temelju boljih zakona.

Takvo prosvjetiteljsko djelovanje sastoji se u ukazivanju na činjenicu  - da su dobro planiranje, građenje i zaštita prostora povezani činovi - da se događaju u onoj praksi koja povezuje i objedinjuje visoke društvene, stručne i zakonske standarde...

Put prema ozdravljenju prostora valja potražiti u uzajamnosti, zajedničkom traženju rješenja: s građanima i prostorom, uprava treba napokon početi normalno komunicirati!

PROČITAJTE VIŠE...

prostorno planiranje

Povezani članci

Who's Online

We have 187 guests and no members online