Ajme, porat u Oriju čitav pliva u.. da ne rečemo čemu

Nije zgodno, a ni normalno: u zadnjim danima turističke sezone lučica i plaže Orija, mjesta u sklopu dugoratske općine, preplavljene su fekalijama! Nevolja je, piše Slobodna Dalmacija, to veća što se to događa prilično često, a prizor koji zatiču domaći i furešti daleko je od idile kojom se reklamira dalmatinski turizam: po uvali pliva izmet, toaletni papir, more je mutno, a i dobro smrdi. Novinari pitaju mještane, a ovi sliježu ramenima, usta su pod katancem – nisu ludi govoriti o izlijevanju fekalnih voda po plažama kad svi iznajmljuju apartmane... Komunalna infrastruktura nam je loša i jedva izdržava. - Kolektor koji odnosi kanalizaciju stotinjak metara u more izgrađen je prije više od trideset godina. A kad se sustav začepi, fekalije izbiju. U sklopu projekta “Jadran” predviđena je izgradnja suvremenog kanalizacijskog prstena i tada se ovakve stvari više neće događati – pojašnjava dugoratske neprilike općinski komunalni redar ...

BUES MUTNE VODE

Ajme, porat u Oriju čitav pliva u.. da ne rečemo čemu

Piše: Damir Šarac / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


– Ova ista stvar je u po dalmatinskih mista, samo vas nema ko zvat – kazala nam je gospođa u prolazu.

No, problem je razbijesnio Zagrepčanku Anu, koja je već deset godina gošća Orija i kaže da je iz ljeta u ljeto ovo sve češća pojava.

– Ovo je treći put u četiri tjedna otkad sam ovdje. Prije nekoliko dana izbili su mi plikovi po rukama i tijelu pa sam morala u omišku ambulantu po lijekove. Ne mogu vjerovati da nitko ne upozorava kupače da ne ulaze u more, valjda jadni ljudi i ne slute što ovo pluta oko njih. Šahte po rivi doslovno izbije unutrašnji tlak, začepljenje ili ne znam što, i sve se onda ulijeva u more.

Danas je vrhunac, nisam mogla izdržati i nazvala sam u Općinu Dugi Rat, a gospodin mi je poručio: "Premjestite se na drugu plažu, nemojte se tu kupati".

- Nakon pola sata na plažu je stigao kombi s dva čovjeka koji su lopaticom i grabljicama skupljali izmet iz mora i bacali ga u vrećicu. To je trebalo vidjeti! Sada su tu vatrogasci koji šmrkovima čiste žalo, ali kakva korist kad more stalno nanosi.

Zvala sam i sanitarnog inspektora u Omiš, koji mi je odvratio: “To je stvar Općine Dugi Rat, ja vas nisam zvao na ljetovanje u Orij, niti vas tjeram..” Kakav je to odgovor? – pita se Ana.

Dok smo razgovarali s njom, vatrogasci su završili tuširanje plaže i stigao je kamion splitskog “Ciana”, tvrtke koja se bavi sanitarnom zaštitom.

dugoratske plaže

– Poprskat ćemo žalo ovom tekućinom za dezinfekciju i to će biti dovoljno.

Samo litrica na stotinjak metara plaža?!

– Ne, naručeno nam je prskanje samo ove zadnje, najzapadnije plaže. To je 25 metara, od mula do mula.

Ali, more će nanijeti još fekalija!

– More je prirodni dezinficijens – poučio nas je ljubazni djelatnik.

A lučica je krcata fekalija?

– Ne znam ništa o tome, mi radimo na području gdje nas naruče.

– Radi se o jednom incidentu, na terenu su komunalci, vatrogasci i “Cian” – kazao nam je Pave Tomić, komunalni redar Dugog Rata.

– Pa kako se ovo događa?

– Čujte, kolektor koji odnosi kanalizaciju stotinjak metara u more izgrađen je prije više od trideset godina. Kad se sustav začepi, fekalije izbiju. U sklopu projekta Jadran” predviđena je izgradnja suvremenog kanalizacijskog prstena i tada se ovakve stvari više neće događati – kaže Tomić.

Povezani članci

Who's Online

We have 46 guests and no members online