Božo Kovačević: Vlada može ubrzati

božo kovačevićOsim dvojice najagilnijih ministara, Čačića i Linića, ostali iz Milanovićeva tima ne samo kao da nisu bili unaprijed spremni za posao koji ih je dočekao nego, čini se, još ni danas ne znaju pouzdano što im je činiti. Premda je pokretanje investicijskog ciklusa u energetici načelno pozitivno kao i plan povećanja energetske učinkovitosti zgrada u državnom vlasništvu, ti projekti ipak ulijevaju manje razloga za optimizam jer se temelje na državnim investicijama. Tek oživljavanjem privatnog investiranja i intenziviranjem gospodarskih aktivnosti pojavit će se multiplikativni efekti državnih investicija u infrastrukturu... Ministar u Račanovoj vladi i bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević na stranicama Banka magazina iznio je nekoliko intrigantnih prijedloga kojima bi se dinamiziralo tržište rada, smanjila siva ekonomija a građanima smanjio porezni teret ...

Vlada može ubrzati

Piše: Božo Kovačević
Izvor:
Banka magazin

nešto nije u reduDa je izostanak investicija ključni problem Hrvatske i da nerješavanje tog problema vodi u povećanu nezaposlenost, znalo se mnogo prije prosinačkih izbora. Isto tako nije bilo nepoznato da u javnim poduzećima i u državnoj upravi ima previše zaposlenih. Odnos broja zaposlenih, s jedne strane, i umirovljenika i nezaposlenih s druge već je godinama nepovoljan i neprestano se pogoršava.

Dugogodišnje neodgovorno upravljanje državom rezultiralo je time da sve manji broj zaposlenih u realnom sektoru financira sve veću državnu potrošnju, da sve manji broj preopterećenih urednih poreznih obveznika financira sve veći broj proračunskih ovisnika.

Temeljem toga još je davno bilo jasno da  je potrebno smanjiti porezne stope, proširiti poreznu osnovu, odnosno povećati broj poreznih obveznika i prestati s praksom selektivne primjene poreznih zakona.

Budući da je sve to bilo poznato davno prije izbora, od nove vlasti moglo se očekivati da će u prvih sto dana donijeti i početi primjenjivati neophodne mjere ...

PROČITAJTE VIŠE...

Milanovićeva Vlada

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online