Jurica Pavičić: Obala nestaje pod udarima pikamera

bajniceMa koji Grdović, ma koji Mišo, Jurica Pavičić zaslužuje titulu "Dalmatinca godine"! Šalu na stranu, koja nije toliko daleka od zbilje, splitski novinar i aktivist iz tjedna u tjedan na stranicama Slobodne oduševljava seciranjem naše tužne zbilje, naših hajduka i sjecikesa, odnosa prema prostoru u kojem živimo, kojeg baštinimo, i opećenito, stupnja razvoja društva kojem pripadamo. U današnjoj kolumni uhvatio se našeg pretposljednjeg resursa (zadnji je, ako koga zanima - ljudski) kojeg još uvijek nismo potpuno uništili - obale koja ovakva kakva je danas nestaje pod udarima apartmanizacije i betonizacije, a bome, piše Jurica, krenilo se već i pikamerima na sike i grote, uništavajući tako posljednju priliku Dalmaciji za održivi razvoj u skladu s potrebama i malog čovjeka, a ne samo krupnog kapitala ...


ATAK NA MANDRAČ

JURICA PAVIČIĆ:

Obala nestaje pod udarima pikamera

atak na mandrač

Piše: Jurica Pavičić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


... U jednom trenutku, plaža je postala tijesna. A onda se netko od iznajmljivača, nezadovoljan kako mu ide posao, dosjetio kako je proširiti.  Nepoznat netko, uz pasivnu toleranciju kapetanije i vlasti, dovezao je desetke kamiona šute i šljunka i zatrpao mihanovićevski mandrač da dobije zaravnanu plažu.

kamioni šuta

Maritimna orijentacija” žrtvovana je u Račicama na odar suncobrana i luftića. Ništa nova, reći ćete. Priča koju mi je ispričao stariji gospodin iz Rogoznice nije ništa drukčija od priče koju imamo prilike gledati od Salduna do Kašjuna, od Arbanije do Žnjana i Krila, gdje su žuljne ruke naših cimerfrajaša desetke i desetke kilometara prirodne dalmatinske obale zatrpale šutom, prekrile šljunkom, razbile cepinima i uresile lažnim poluotocima od iskopina tunela, a sve zato da bi na obali bilo mjesta za još tri suncobrana za Zdeneka, Frantu i Hansa.

kamioni šuta

To je ta razvojna politika” našeg malog mista, razvojna politika koja se sastoji u tome da se svaka tri nova reda apartmana moraju zrcalno preslikati u novoj feti otetog i zatrpanog mora, u armaturama koje vire iz šljunka, u vodi mutnoj od iskopane ilovače, uništenom podmorju i ribljim staništima.

kamion u moru

Postoje, međutim, neki koji bi ovu filozofiju razvoja digli na viši level i pretvorili u državnu politiku ....

PROČITAJ ČLANAK...

Fantom

Povezani članci

Who's Online

We have 113 guests and no members online