Cili svit u Split!

splitSplit privlači turiste brojnim događanjima: osim upravo završenog Splitskog festivala, potkraj srpnja na Žnjan dolazi David Guetta, 22. srpnja će koncert na Prokurativama održati Goran Bregović, a sljedećeg vikenda počinje Blues˛&Jazz festival. Pa Dani Dioklecijana, filmske večeri, festival street arta i ekstremnih sportova... Dio je to događanja kojima Splićani mame svoje goste da se u gradu zadrže dulje od prosječna dva i pol dana, koliko su se zadržavali lani ...


KULTURNO-ZABAVNO SPLITSKO LJETO

Cili svit u Split!

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

peristil»Turizam je jedna od strateških djelatnosti na kojoj temeljimo razvoj grada. Svojom aktivnošću nastojimo grad potvrditi kao turističko odredište, a turistički pokazatelji posljednjih godina nedvojbeno potvrđuju da smo na dobrom putu u ostvarenju tog cilja.

U razvoju turističkog segmenta ne smijemo i ne želimo zaboraviti i Splićane jer svaki uređeni kutak grada, svaki kulturni, zabavni ili sportski događaj, svaki novi sadržaj napravljen je za naše građane, a ujedno omogućava turistima bolji doživljaj Splita«, ističe splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Vruće kulturno-zabavno splitsko ljeto otvorilo je 51. izdanje Festivala zabavne glazbe Split na Prokurativama nakon kojeg je održan dječji festival Mali Split. Međunarodna godišnja manifestacija Blues&Jazz festival u organizaciji Blues&Jazz kluba pokrenuta je radi razvoja međukulturne suradnje i dijaloga na glazbenoj jazz-sceni.

Ovogodišnji 6. međunarodni Blues&Jazz festival Split 2011. održat će se 9. i 10 srpnja na Rivi. U subotu, 9. srpnja, s programom svjetskih jazz-standarda nastupa Sinan Alimanović International Quartet i Indexi in Jazz (obrade poznatih kompozicija grupe Index). U nedjelju, 10. srpnja, nastupa Telephone Blues Band - tribute to Rory Gallagher + blues of taste. Na programu su blues i rock.

atlantis skate

Od 15. do 17. srpnja održat će se treći urbani festival xSTatic. To je festival street arta i ekstremnih sportova koji okuplja crtače grafita, skatere, breakdancere, DJ-e i glazbenike u organizaciji udruge Festive, a pod pokroviteljstvom Grada i Splitsko-dalmatinske županije.

Ovogodišnje otvaranje xSTatica obilježit će nastupi slovenske skupine DJ-a Roots in session, Yulae (beat box live) i Sinesteta te, kvalifikacijsko breakdance natjecanje. Dan kasnije crtat će se grafiti po nedovršenom dijelu Spaladium arene, organizirati skate i in-line natjecanje, finale breakdancea, a u večernjim satima koncert na kojem će nastupati Marcelo & Filter crew, Ajs Nigrutin i Timbe, Dječaci, Kandžija i Banana zvuk. Trećeg dana završavat će se grafiti, a zatvaranje festivala obilježit će se proslavom u hostelu »Golly&Bossy« uz nastupe nekoliko DJ-a.

atlantic festival

Atlantis festival počeo je 2007. godine s prvim ljetnim izdanjem koji je sve do nedavno nosio ime Atlantis Summer Challenge. Peti Atlantis Festival traje od 19. do 23. srpnja, a srijeda (20. 7.) i četvrtak (21. 7.) rezervirani su za sportski program - Lord of the Lines - skatersko natjecanje na kojem će natjecatelji izvoditi linijske trikove. Atlantis Festival 2011. donosi i bogat glazbeni program koji će se održavati 22. i 23. srpnja na Tvrđavi Gripe. Dosad objavljeni izvođači su: Uffie, Gold Panda, Tesla Boy i Overflow.

Slavni glazbenik Goran Bregović, nakon više od 20 godina kada je posljednji put nastupio u Splitu s Bijelim dugmetom, dolazi u Split održati koncert na Prokurativama zajedno sa svojim Orkestrom za vjenčanja i sprovode. U Hrvatskoj je do sada gostovao u Zagrebu i Puli, a koncert koji će se održati u Splitu 22. srpnja dio je njegove svjetske turneje »Alkohol« gdje će zajedno sa svojim Orkestrom svirati ponešto starih pjesama koje je pisao za filmove i operu »Karmen sa sretnim krajem« te skladbe s albuma »Šljivovica« i »Šampanjac za cigane« koji izlazi u listopadu.

partySvjetska megazvijezda DJ David Guetta nastupit će 30. srpnja 2011. na Žnjanskom platou. Guetta je jedna od najvećih svjetskih glazbenih zvijezda. U profesionalnom portfoliju ima pet nominacija i dva osvojena Grammyja, 18 milijuna prodanih ploča, milijun sljedbenika na društvenoj mreži Twitter, 19 milijuna »sviđanja» na Facebooku i više od 500 milijuna klikova na Youtubeu. Taj »kralj Ibize«, domaćin je prestižnih zabava F*** Me I'm Famous u legendarnoj Pachi te autor hitova koje je producirao u suradnji s najvećim glazbenim zvijezdama.

Predviđa se da će taj spektakl posjetiti oko 50.000 ljudi, a gradska plaža Žnjan pretvorit će se u najveću plesnu pozornicu u Europi. Glazbeni, zvučni i svjetlosni šou koji prati nastup te zvijezde sigurno će, nakon što je napunio najveće dvorane u regiji - u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Beogradu - još jednom postaviti visoke standarde u produkciji i organizaciji na regionalnoj plesno-elektroničkoj sceni.

I ove godine na Bačvicama se organizira spektakularni Enter festival. Ovogodišnji trodnevni festival ugostit će glazbenike housea, electra i hip-hopa. U tri dana od 20.00 sati do ranih jutarnjih sati nastupit će svjetski poznati producenti i DJ-i, a kao najveća zvijezda ove godine najavljen je Axwell, član najpopularnijeg trojca u svijetu housea Swedish House Mafie (Axwell, Ingrosso, Angelo).

Axwell

Axwell je sigurno najpoznatije ime kolektiva koji je u svojoj bogatoj karijeri radio s imenima kao što su Usher, Nelly Furtado, Faith Evans, Pharell, Madonna, Bob Sinclair i Eric Prydz. Na Enteru će nastupiti i nizozemski glazbenik Laidback Luke trenutačno najtraženiji DJ i producent na svijetu, te Homeaffairs, Joe2Shine, Marc Bucca, Voi'sa, Real'Ness i Schoolboy. Na Bačvicama će ta tri dana biti najveći beach-festival u Hrvatskoj koji će privući tisuće mladih ljudi.

Projekt Discotheque Riva prošle je godine na splitsku rivu doveo Carla Coxa, a ove će 12. kolovoza na istome mjestu ugostiti Faithless Sound System. Budući da su Faithless nedavno objavili prestanak rada, ovom će se prilikom publici predstaviti kao Sound System koji čine Sister Bliss i Maxi Jazz. Publiku će na velikom plesnom podiju zabavljati i nizozemski DJ Fedde le Grand koji će ekskluzivno predstaviti »Takeover show'«

Nastupit će i pionir klupske glazbe, američka ikona housea i electra Felix da Housecat, koji se proslavio hitom »Phantasy Girl« te jedan od trenutačno najpopularnijih britanskih DJ-a James Zabiela. Discotheque rivu će otvoriti DJ Battle, pobjednik natjecanja za najboljeg hrvatskog DJ-a 2011. Otvorenog radija, a DJ Pero FullHouse, jedan od pionira hrvatske klupske scene, bit će zadužen za zatvaranje spektakla.

»Cili svit u Split« kulturna je i zabavna manifestacija koja se događa na rivi od 23. do 29. kolovoza. U sklopu manifestacije predstavljaju se gradovi iz svih dijelova Hrvatske uz raznovrsni kulturni i zabavni program.

tribal dance

Međunarodni festival modernog trbušnog plesa Split Tribal fest održava se od 25. do 28. kolovoza na carskom Peristilu. Festival ugošćuje poznata inozemna i domaća imena novonastale vrste trbušnog plesa, uz višednevne plesne radionice. Primjerice, voditeljice ovogodišnjih radionica su April Rose, The Lady Fred, Elizabet Strong, Samantha Emanuel, Manca Pavli, Martina Crow Hewitt i Sundari te Nataša - jedina hrvatska predstavnica na festivalu. Večernji performansi bit će 26., 27. i 28. kolovoza na Peristilu.

 

Jeleni Rozgi pobjeda na Prokurativama

Pobjednica 51. festivala zabavne glazbe Split 2011., prema glasovima publike je Jelena Rozga s pjesmom »Razmažena«, kojoj je pripalo Zlatno jedro. Srebrno jedro zaslužila je, kao druga, klapa Cambi s pjesmom »Od zipke do križa«, a treći, s Brončanim jedrom je Marko Pecotić Peco sa skladbom »Ankora«.

jelena rozgaStručni ocjenjivački sud nagradu Zlatni valovi dodijelio je klapi Cambi Split s pjesmom »Ultima partenca«. Srebrne valove dobio je Tvrtko Stipić za skladbu »Na Marjanu jubav«. Stručni ocjenjivački sud dodijelio je nagradu Brončani valovi Tediju Spalatu koji je na ovogodišnjem festivalu nastupio s pjesmom znakovitog naziva »Fali more drž' se kraja«.

Na Splitskom festivalu ukupno je dodijeljeno 19 nagrada. Tako je nagrada za 40 godina umjetničkog djelovanja pripala Nenadu Viloviću. Najuspješniji debitant, odlukom glazbenih urednika radijskih postaja je Jessy band. Nagrada za najbolji scenski nastup pripala je Joli za pjesmu »Ona«, a nagrada za najbolju dalmatinsku pjesmu otišla je skladbi »Dalmacijo, ime si mi dala« autora i izvođača Mladena Grdovića.

Posebna nagrada stručnog ocjenjivačkog suda za tekstualno-glazbenu afirmaciju tradicijske teme u izvornom lokalnom ambijentu dodijeljena je autoru skladbe »Na Banje« Niki Buliću. Festivalsku nagradu za najbolje stihove dobio je Zoran Popović za pjesmu »Ultima partenca«, a Nenad Šiškov za skladbu »Moja ljubav ti si« u izvedbi Giuliana, dobio je nagradu za najbolji aranžman. Nagrada za najbolju interpretaciju otišla je Lidiji Bačić, a za najcjelovitije djelo Heleni Papić za skladu »Dok galebovi vrebaju« u izvedbi Marijana Bana i Diktatora.

Nagrada za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbi pripala je Marijanu Banu. Ocjenjivački sud novinara presudio je da je najbolja pjesma »Od zipke do križa« Klape Cambi. Priznanje za izuzetan rad na začetku, razvijanju, unaprjeđenju i internacionalizaciji najveće manifestacije lakih nota Festivala zabavne glazbe Split, postumno je dodijeljena maestru Vinku Lesiću. Nagradu za najizvođeniju skladbu Festivala zabavne glazbe Split 2010. na hrvatskim radijskim i televizijskim postajama rema službenim podacima HDS - ZAMP-a osvojili su autor glazbe Ernest Pelaić i autor teksta Nikša Krpetić za skladbu »Kako ću joj reć da varin«, koju izvodi Klapa sv. Florijan.

 

Dioklecijan vlada od 19. do 22. kolovoza

Za Dane Dioklecijana osiguran je termin od 19. do 22. kolovoza. Ta kostimirana zabavno-glazbena manifestacija predstavlja povijesni spektakl koji će na vjerodostojan način prikazati vladavinu cara Dioklecijana u gradu Splitu sa svim bitnim obilježjima tog razdoblja. Ove će dane Split zakoračiti u vrijeme kada je gradom koračao slavni rimski car.

Na ulicama i trgovima će se postrojiti rimske legije; car Dioklecijan će se zajedno s povorkom rimskih legija kočijama dovesti od rive do Peristila gdje će pozdraviti okupljene; predstavit će se Dioklecijanovi suvladari i obitelj, a gradom će se moći čuti zvuci fanfara, bubnjara, rimske glazbe...

dani dioklecijana

Sve će to upotpuniti ulični zabavljači na trgovima i ulicama užeg centra Splita, bogata gastro-ponuda iz tog doba, kostimirana skupina udruge Plemenitaši, bogati koncertni i plesni program, programi za djecu s motivom cara Dioklecijana te mnoštvo u tunikama i togama.

Od 19. kolovoza do 16. rujna svakoga petka u Noći filma Splićanima će se u parku Zvončac nuditi filmski sadržaj.

Povezani članci

Who's Online

We have 57 guests and no members online