Horvat: Hrvatskoj treba nuklearna elektrana

NE KrškoBez vlastite nuklearke Hrvatska će postati još ovisnija o uvozu struje, a bez nje neće biti moguće ni zadano smanjenje stakleničkih plinova, kazao je na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji o "zelenoj" energetici Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva. Njegove riječi nisu velika novost, budući da i Energetska strategija Hrvatske nuklearki ne zatvara vrata, no činjenica je da vlast o ovoj, "golišavoj", temi ne progovara često, zapravo ne progovara uopće, i da su Horvatove riječi, moguće, uvertira u ozbiljnije razmatranje nuklearne opcije u Hrvatskoj ...


ENERGETSKA STRATEGIJA

Piše: B.Mrvoš Pavić / Glas Slavonije
Izvor: Glas Slavonije

Sabor, naime, najkasnije 2012. godine mora donijeti konačnu odluku o tome hoćemo li nuklearku graditi ili nećemo, a kako su za pripremu takve odluke potrebne najmanje dvije do tri godine, očito se shvatilo da se mora početi raditi i na pripremama.

"U Saboru se mora dogoditi strateška politička odluka da takav objekt želimo u Hrvatskoj, nakon čega će struka napraviti sve ostalo potrebno da takav objekt postane dio energetske infrastrukture", kazao je Horvat.

Općenito, dodao je, u Hrvatskoj se, na lokalnim razinama, ne osiguravaju uvjeti da se u prostorne planove uvrste lokacije namijenjene gradnji novih elektrana bez kojih ćemo, pogotovo kad iz upotrebe iziđu stare elektrane, biti još ovisniji o uvozu struje. Jednako tako, kaže, bez novih temeljnih proizvodnih objekata ne možemo prihvatiti ni struju proizvedenu u obnovljivim izvorima energije.

HEP sada može primiti struje iz najviše 650 MW obnovljivih izvora, dok među privatnim investitorima postoji interes za gradnju deset puta više kapaciteta.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 281 guests and no members online