Nataša Škaričić, novinarka godine

Nataša ŠkaričićHrvatsko novinarsko društvo podijelilo je  na Svjetski dan slobode medija, godišnje nagrade najboljima. Nagradu Novinar godine za 2012. zaslužila je Nataša Škaričić, novinarka "Slobodne Dalmacije", za otkrivanje afere Farmal o korupcijskoj vezi između farmaceutske industrije i liječnika. Afera ima i pravosudni epilog, činjenicu da je oko 500 liječnika uhvaćeno u primanju mita za protuuslugu propisivanja lijekova iz Farmalovog pogona. Novinarka godine u svojoj zahvali finom se ironijom vođena zahvalila izdavačkoj kući EPH te poglavito matičnoj "Slobodnoj Dalmaciji" na svim sudskim sporovima koje s njom vodi od 2009. ...

POVODOM DANA SLOBODE MEDIJA

Nataša Škaričić novinarka godine

Piše: Siniša Pavić / Novi List
Izvor: Novi List


– Ako me nešto naučilo poniznosti i strpljenju, onda su to ti procesi – kazala je, zahvalivši i hrvatskom sudstvu, svim ministrima zdravlja i liječnicima koji su je svojim radom tjerali da o njima piše.

Danko Radaljac, novinar zagrebačkog dopisništva "Novog Lista", dobitnik je nagrade "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo i to za seriju tekstova o aferi Olivergate, u kojima je otkrio da policija i tajne službe nastavljaju pratiti, špijunirati i prisluškivati predstavnike društvenog i političkog života, pa i samog državnog odvjetnika Mladena Bajića, te novinare.

Kako stoji u obrazloženju žirija, Radaljac je svojim radom potvrdio da u sveopćoj estradizaciji medija, novinarstvo kojem je pravo i obaveza nadzirati djelovanje javnih tijela, nije posve izumrlo.

Nagradu za radijsko novinarstvo zaslužila je Ivana Radaljac Krušlin za serijal dokumentarnih reportaža na Radio Sljemenu. Anka Bilić Keserović s HTV-a dobitnica je nagrade za televizijsko novinarstvo i to za dvodijelni televizijski politički dokumentarac "I ružičasto je crno" koji govori o bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Po prvi put dodijeljena je i nagrada za internetsko novinarstvo, a zaslužile su je novinarke net.hr-a Ana Benačić i Jelena Šimac za serijal tjednih videointervjua.

Sergej Županić je dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo za seriju tekstova objavljenih u ugaslom tjedniku "Forum". Dobitnik nagrade "Nikša Antonini" za novinsku fotografiju je Srećko Niketić iz agencije Cropix, za fotografije požara kod Peroja i Barbarige.

Nagrada "Žarko Kaić" za snimateljski prilog na televiziji otišla je u ruke Igora Tukše s HTV-a i to za reportaže "Mađarska oaza na Bilogori" i "40 godina stvaralaštva podravske književnice Božice Jelušić".

A dobitnica nagrade za životno djelo "Otokar Keršovani" je Giga Gračan, novinarka, radijska urednica, urednica u kulturnim časopisima, prevoditeljica, jedna od posljednjih polihistoričarki našeg medijskog prostora i intelektualki među novinarima.

Povezani članci

Who's Online

We have 107 guests and no members online