Na trenutke tek zadovoljavajuća kakvoća mora u akvatoriju Dugog Rata

Kakvoća mora u Općini Dugi RatUredbom o kakvoći mora za kupanje Hrvatska je prilagodila sustav praćenja, prikupljanja i izvješćivanja prema zahtjevima nove europske direktive o upravljanju kakvoćom vode za kupanje, a ti se podaci nalaze u jedinstvenoj bazu podataka Europske agencije za okoliš. Na taj je način omogućeno da svi zainteresirani Europljani (naši potencijalni turisti) na jednome mjestu pronađu informacije o kakvoći voda za kupanje na svim plažama Europe i odaberu plažu na kojoj se žele kupati. Od ove godine to mogu saznati i za plaže na hrvatskom dijelu Jadrana. Pa dobro, kakve su nam plaže i kakva je kakvoća mora na području Općine Dugi Rat? ...


U KAKVOM SE MORU KUPAMO

Piše: Mladen Banović
Izvor: www.izor.hr/kakvoca


Na Bajnicama je mjerenje izvršeno 23. lipnja 2010. pokazalo da je more izvrsne kakvoće, kakvo je bilo i na prijašnjim ispitivanjima tijekom lipnja i svibnja.

kakvoća mora

I na Krilu je izvrsno kaže Ministarstvo, baš kao i na Sumpetru. I na cijelom području Duća je kakvoća mora izvrsna za kupanje. Ispred popularne plaže na dugoratskoj Glavici more je također izvrsne kvalitete.

No kakvoća mora u Dugom Ratu je khm.. tek  zadovoljavajuća, što je prilično loša ocjena (gora je samo - nezadovoljavajuća), a u to se sve češće može uvjeriti svaki kupač nezačepljenog nosa ako se odluči bućniti u more na popularnoj plaži ispod Žilića ili na Oriju ispod posljednjih kupača - Brničevića, pogotovo u vrijeme kada puše jugo.

plaža u dugom ratu

Iako je mjerenje vršeno 23. lipnja za vrijeme bure nakon kiše u Dugom Ratu pokazalo izvrsne rezultate, u prethodnom ispitivanju  (7.lipnja) kod južine instrumenti su zabilježili tek zadovoljavajuću kakvoću mora na našoj plaži.

Da čistoća mora u Dugom Ratu i nije na idealnoj razini dobro je poznato svim upućenim kupačima i onima koji ne žele zatvarati oči pred itekako "zamjetljivim" problemima.

Nedostatak kvalitetnog kanalizacijskog sustava, povremena "probijanja" kanalizacijskih šahti i cijevi, obali poreblizu ostavljen podmorski ispust, sve veći broj domaćinstava u mjestu... sve su to čimbenici koji itekako utječu na kakvoću mora i bezbrižnost kupanja u dugoratskom akvatoriju.

plaža u dugom ratu


A što više govoriti i pisati o kanalizaciji u Dugom Ratu kada ni naš načelnik i predsjednik turističke zajednice, inače strastveni plivač, ne želi vidjeti da tuš na plaži u Dugom Ratu još nije u funkciji ...
 

Vode, vode gospodaru
Vode, vode gospodaru..


Ajde dobro, barem na Oriju rade tuševi, pa nam valja lipo otplivat do tamo, otuširat se, pa se pješke vratit plažom punim smišnica ili lungomarem do prve plaže. 

Ma nije sva ljenost za zlo ...


u moru

Povezani članci

Who's Online

We have 153 guests and no members online