Iz Regije..

Gasi semafor!

Grad Omiš je izvijestio da će u ponedjeljak, 23. rujna biti uključeni semafori na državnoj cesti D8 u centru Omiša, u ulici Fošal, radi povećanja sigurnosti i protočnosti prometa. Vozači i pješaci oprez! Semafori koji već 20-ak godina "trepću samo žuto" napokon će proraditi u koloru. U narednom razdoblju pratiti će se odvijanje tokova prometa s novom prometnom regulacijom i, ako se ukaže potreba, izvodit će se neke sitnije intervencije, kažu u Gradu. Hmm.. vidjeti ćemo uskoro da li će to ubrzati ili dodatno usporiti ionako slabu protočnost vozila kroz Omiš. Obavijest iz Grada u nastavku pročitajte u cijelosti..

EPILOG? 'Ovo je ka da smo u Bangladešu!'. Semafori izazvali totalni kaos u Omišu: na crvenome svi prolaze, na zelenome svi stoje, mladi policajac na rubu živaca...

OBAVIJEST VOZAČIMA

Od ponedjeljka se uključuju semafori u centru Omiša

Izvori: Grad Omiš. Dalmacija Danas

Semaforske uređaje uključuju Hrvatske ceste d.o.o. u suradnji sa Gradom Omišom i Policijskom postajom Omiš, a sukladno smjernicama danima u elaboratu: "Analiza odvijanja prometnih tokova na dionici državne ceste DC8 u Omišu“ (Split, listopad 2018. godine), koju je za Grad Omiš izradio Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, odnosno prof.dr.sc. Dražen Cvitanić, dipl.ing.građ. kao voditelj i izv.prof.dr.sc. Deana Breški, dipl.ing.građ. kao suradnica.

U navedenom je elaboratu analizirano nekoliko prijedloga za poboljšanje prometnih tokova kroz centar Grada Omiša (Vukovarska ulica (DC8), Ulica Fošal (DC8), kao i sporedne ulice: Mosorska cesta (DC70), Ulica Josipa Pupačića i Obala gusara) od kojih je kao optimalna za ovu fazu (prije očekivane izgradnje obilaznice Omiša) odabrana varijanta sa uključivanjem već postojeće svjetlosne signalizacije uz potrebu kvalitetne koordinacije rada semafora na oba semaforizirana raskrižja i poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu.

U tu svrhu Hrvatske ceste d.o.o., poštujući svoju proceduru, izradile su novu instalaciju programa rada semaforskih uređaja čijim bi se uključivanjem trebala poboljšati protočnost i sigurnost svih sudionika u prometu kroz centar grada.

Iz istog su razloga ranije (u srpnju 2019. godine) Hrvatske ceste d.o.o., uz suglasnost Grada Omiša i Policijske postaje Omiš, uklonile tri pješačka prijelaza na dionici ceste D8.

U narednom ćemo razdoblju pratiti odvijanje tokova prometa s novom prometnom regulacijom i, ukoliko se ukaže potreba, izvoditi neke sitnije intervencije kako bismo dodatno poboljšavali protočnost vozila i sigurnost svih sudionika u prometu.

Upravo u cilju očuvanja sigurnosti, obavijest o uključenju semafora poslana je u obe omiške škole te upućena i vrtiću, a uz objavu na stranicama Grada Omiša, bit će postavljena i na oglasnim pločama po gradu.

Također je poslana obavijest i Policijskoj postaji Omiš sa zamolbom da se u prvim tjednima uključenja semafora osigura prikladan preventivni nadzor sigurnog odvijanja prometa putem potrebnog broja policijskih službenika u blizini aktiviranih semafora, a osobito u vremenima dolaska i odlaska djece u i iz škola te za vrijeme velikih odmora.

Obavijest je poslana i prijevoznicima koji najviše prometuju rečenom dionicom kako bi skrenuli pozornost svom vozačkom osoblju na nove okolnosti, a sve s ciljem pojačane sigurnosti putnika, pješaka i ostalih sudionika u prometu. Ista obavijest uputit će se i medijima.

Svi smo svjesni prevelikog prometnog opterećenja na državnoj cesti kroz centar grada, što znači da je poboljšanje prometne protočnosti uz ograničena financijska sredstva izuzetno složen i osjetljiv proces za čiju će nam uspješnu realizaciju biti potrebna odgovornost svih sudionika u prometu, kažu u Gradu Omišu."

Povezani članci

Who's Online

We have 232 guests and no members online