In Memoriam: Fabijan Trgo

fabijan trgoUmro je Fabijan Trgo, dijete jeseničkog kraja, splitski gimnazijalac između dva rata i sudionik antifašističke borbe iz njezinih prvih dana. Prije samo nekoliko tjedana proslavljen je jubilej Osmog dalmatinskog korpusa NOP-a. Na svečanoj akademiji o osnivanju i borbama govorio je Trgo, bivši rukovodilac 26. dalmatinske divizije koja je bila u sastavu 8 korpusa i s kojom je i Trgo prošao put od Dalmacije do Istre. Zahvaljujući u prvom redu tome što su jedinice Osmog korpusa kroz borbu došle na teren Istre, bilo je moguće da ona nakon završetka rata uđe u sastav matice zemlje ...

IN MEMORIAM
UMRO JE FABIJAN TRGO, PARTIZANSKI ZAPOVJEDNIK I ZNANSTVENIK

Odlazak aktera i znalca antifašističke borbe

Piše: Sibe Kvesić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Fabijan Trgo je bio osoba lucidna uma. Mogao je proniknuti u sva složena zbivanja što su se na ovim prostorima događala posljednjih desetljeća, ukazati na njihove uzroke i posljedice što su iz njih izvirali.

Bio je plodan pisac i u brojnim je člancima i raspravama, naročito obrađivao problematiku NOB-a. Posebno u vrijeme kada je bio direktor Vojno-historijskog instituta.

fabijan trgoVolio se naći sa svojim nekadašnjim borcima pa je često iz Krila Jesenica navraćao u Split gdje je nerijetko sa suborcima raspravljao o aktualnim događajnjima.

Vijest da Trge više nema duboko je potresla sve njegove poznanike i prijatelje.

Saznanje da više neće biti u prilici susretati njegov dragi lik i čuti uvijek njegovu zrelu i nadahnutu misao, ostavilo je duboku prazninu za koju svi znaju da se neće tako lako moći nadoknaditi. 
 

Povezani članci

Who's Online

We have 398 guests and no members online