Jazz u veljači u GKL-u Split

Gradsko kazalište lutaka Split će i ovu splitsku zimu zagrijati jazz zvukovima u sklopu glazbenog ciklusa Jazz u veljači. Tri subote za redom i iznimno ove godine u utorak na Valentinovo, na večernjoj sceni održat će se ukupno četiri koncerta vrhunskih domaćih glazbenika. Nastupit će sjajna vokalistica Zrinka Posavec u pratnji pijanista Hrvoja Gallera, akustični duo splitskih glazbenika, Sara Brodarić i Željko Brodarić Jappa s koncertnom poslasticom My Jazzy Valentine, domaća jazz atrakcija Bow vs Plectrum održati će koncert u subotu, 18. veljače, a posljednji koncert ovogodišnjeg ciklusa održat će kvartet Oridano Gypsy Jazz Band. Svi koncerti bit će održani u Gradskom kazalištu lutaka Split, s početkom u 20 sati. Ulaznice je moguće rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni Kazališta u Tončićevoj 1 ili putem internetske stranice www.croatia-tickets.com.

Četiri koncerta vrhunskih domaćih glazbenika

Izvor: GKL Split, Dalmatinski portal

PROČITAJTE VIŠE..


Subota, 11. Veljača 2017., od 20 h

ZRINKA POSAVEC U PRATNJI HRVOJA GALLERA

Zrinka Posavec vokal / Hrvoje Galler klavir

Zrinka Posavec je akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, etnomuzikologinja, dirigentica, producentica i pjesnikinja. Svoj pjevački put gradila je polako, počevši od folklora, potom kroz klasično obrazovanje i dva fakultetska studija, da bi na koncu našla potpuno svoj novi pravac do kojeg ju je vodilo srce. 2013. godine je započela s projektom Sevdah i tako ostvarila svoju dugogodišnju želju da na urbani način izvede specifičnu tradicijsku glazbu. Njezin glazbeni stil je intiman, dubok i snažan iskaz emocija koje svojim glasom s lakoćom pretače u različita muzička stanja donoseći pred slušatelja spoj osobnog glazbenog izričaja i vrlo duboke i karakteristične tradicijske glazbe. U veljači 2016. izašao joj je album Pantomima – SEVDAH I PANONIKA, hvaljen od publike i kritike. U pratnji kreativnih glazbenika, Zrinka Posavec svojim načinom muziciranja iskazuje poštovanje prema generacijama i prostorima na kojima su nastajale starogradske pjesme Panonije (Vojvodine i Slavonije) i sevdah.

Zrinka će u Splitu nastupiti u pratnji Hrvoja Gallera, jednog od najboljih jazz pijanista u Hrvatskoj. Dobitnik je diskografske nagrade Porin i mnogih drugih nagrada, a član je mnogih  ansambala i  jazz sastava.

Ova suradnja plod je zajedničkog koncertiranja i istraživanja etno glazbe koja publici otvara novi put,  put u glazbenu mantru  isprepletenu jazzom, tradicijskim pjevanjem, lirskim narodnim pjesmama i  osobnim zvukom koji ističe emotivnu kreativnost ovo dvoje glazbenika.


Utorak, 14. Veljača 2017., od 20 h

MY JAZZ VALENTINE: SARA I JAPPA

Sara Brodarić vokal / Željko Brodarić Jappa vokal, gitara

Nakon blagdanskog koncerta Jazz Winter Wonderland kojim su oduševili publiku u prepunoj dvorani GKL-a, Sara i Jappa Brodarić uoči dana zaljubljenih pripremaju još jednu prigodnu koncertnu poslasticu pod nazivom – My Jazzy Valentine.

Ovaj pjevački duo uz pratnju Jappine akustične gitare izvodi repertoar poznatih jazz standarda i evergreen melodija iz 40-ih, 50-ih i 60-ih godina, koje su svojim izvedbama popularizirali pjevači kao što su Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Frank Sinatra, Peggy Lee, Tony Bennet i mnogi drugi izvođači tog žanra. Za nastup na Valentinovo na repertoaru će se naći i prigodne pjesme kao što su My funny Valentine, At Last, Misty, Unforgettable i druge.


Subota, 18. Veljača 2017., od 20 h

BOW VS PLECTRUM (Gudalo protiv trzalice)

Filip Novosel tambura brač / Tihomir Hojsak kontrabas

Bow vs Plectrum (Gudalo protiv trzalice) je nova glazbena senzacija na hrvatskoj sceni u sastavu Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka, profesionalnih akademskih glazbenika, dobitnika brojnih nagrada i priznanja. U svega godinu dana postojanja dua održali su niz koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, BiH, turneju u SAD-u , a 2016. su objavili i album naziva Bow vs Plectrum na kojem gostuju Matija Dedić, Žan Tetičkovič, Vlatko Stefanovski i Theodosii Spassov i kojeg je Jutarnji list proglasio najboljim jazz albumom godine.

Novosel i Hojsak pišu i sviraju uzbudljivi fusion stilova zamiješan od etno glazbe do jazza, a nesvakidašnji zvuk banda temelje na ideji spajanja dvaju instrumenata - kontrabasa sviranog gudalom (Bow) i, posve neobično, tambure svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom (Plectrum). Rezultat su originalne kompozicije i u konceptu i u zvuku, koje su jedinstvena pojava na jazz i world music sceni!

Ovaj duo kombinira stilove s izvorima u etno glazbi Balkana i Panonije te suvremenom jazzu, a oba izvođača su autori originalnih skladbi koje u njihovoj virtuoznoj interpretaciji, osobito improvizacijama dodatno naglašavaju potencijal instrumenata.


Subota, 25. Veljača 2017., od 20 h

ORIDANO GYPSY JAZZ BAND

Orjen Riđanović lead gitara / Aldo Foško klarinet / Gustav Barišin kontrabas / Milivoj Majdak ritam gitara

Jedini kvartet ovogodišnjeg programa je Oridano Gypsy Jazz Band, jazz swing bend iz Zagreba. Band je osnovan  u proljeće 2010. godine, nakon jazz radionice u Grožnjanu, gdje ih je spojila fascinacija opusom Djanga Reinhardta i ljubav prema gypsy jazzu. Do sada su objavili tri albuma Oridano (2013.), Swing 14 (2014.), Hot Club of Croatia (2016.), a nastupili su i na brojnim domaćim i međunarodnim jazz pozornicama. Originalnu postavu čini sedam glazbenika, a u Splitu će nastupiti u formi kvarteta, u sastavu Orjen Riđanović na lead gitari, Aldo Foško na klarinetu, za kontrabasom Gustav Barišin i Milivoj Majdak na ritam gitari.