Antička palača u Ostrvici spašena od zaborava

Antička palača u OstrviciVeliko antičko nalazište u Poljicima možemo pronaći u naseljelju Ostrvica, koje se nalazi se u srednjim Poljicima, između Gata i Čišle na zapadu, te Zvečanja na istoku Poljica, smještena između rijeke Žrnovnice na zapadu i Cetine na istoku, imaju bogato kulturno naslijeđe i prekrasnu prirodu koja malo koga ostavlja ravnodušnim. Antička rimska palača u Ostrvici se nalazi u zaseoku Krcatovići, na lokalitetu Miri gdje je već dugo zbog nedostatka novca i nebrige struktura bio prepušten šikari, korovu i zaboravu. Godine 2009. u Ostrvici se osniva kulturna udruga Vila Rustika, koja je pokrenula obnovu i sanaciju ove turistički važne građevine ...

PRIRODNO I POVIJESNO BOGATSTVO NAŠIH POLJICA

Antička palača u Ostrvici spašena od zaborava

Piše: Rade Popadić / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


Još davno prije slavne Poljičke republike, koja je samostalnost branila od 13. stoljeća sve do Napoleonovog osvajanja u 19. stoljeću, na području Poljica miješali su se narodi i kulture.

Veliko antičko nalazište u Poljicima možemo pronaći u naseljelju Ostrvica, koje se nalazi se u srednjim Poljicima, između Gata i Čišle na zapadu, te Zvečanja na istoku.

Antička palača u Ostrvici

Antička rimska palača s kraja V. stoljeća u Ostrvici se nalazi u zaseoku Krcatovići, na lokalitetu Miri. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća počela su arheološka iskapanja pod vodstvom profesora i arheologa dr. Željka Rapanića. Iskapanja su u nekoliko navrata nastavljena i u ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Nakon toga radovi su prekinuti zbog nedostatka novca i nebrige struktura, pa je ovaj biser rimske arhitekture bio prepušten šikari, korovu i zaboravu.

Godine 2009. u Ostrvici se osniva kulturna udruga Vila Rustika, koja je pokrenula obnovu i sanaciju ove turistički važne građevine.

- Uz velike napore smo ušli u program Ministarstva kulture, pa je započela obnova uz nadležnost Konzervatorskog odjela u Splitu. Dakako, i sama udruga Vila Rustika skrbi i održava ovu rimsku ljepoticu.

Naša Ostrvica obiluje velikim turističkim potencijalom. Uz ovo antičko blago, tu su crkva sv. Nikole iz XI. stoljeća, sv. Ante iz XVII. stoljeća, te sv. Roka s početka XX. stoljeća.

Čitavo područje obiluje i prekrasnim pejzažima i vidikovcima s kojih se vide sve ljepote kanjona Cetine. Za izgradnju vidikovca su zaslužan mjesni odbor Donje Ostrvice - rekao nam je Nenad Krcatović, predsjednik udruge Vila Rustika.

ekipa Vile Rustika

- Svakoga ljeta održava se i manifestacija Dani Kate Bobetić u spomena na mladu ostrvičku i poljičku heroinu. Tih kasnih ljetnih dana na manifestaciji se okupi veći broj Ostrvičana i ljudi iz okolnih mjesta, pa i znatan broj turista.

Ovu godinu 6. po redu manifestacija trebala bi imati humanitarni karakter, a sve to organizira u suradnji s udrugom Agape koja skrbi o tjelesnim invalidima - dodao je Krcatović.

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and one member online

  • admin