Razgledajte izložbu u Krugu

U četvrtak, 04.11.2021. u 20:30 sati u galeriji Krug Poljičke likovne udruge "KRUG" u Kući kulture (zgrada stare općine) Dugom Ratu otvorena je izložba likovnih radova Silvane Čuvić i Željane Koljanin, koja će se moći razgledati u par večernjih sati sve do 18.11. Što je o njihovoj romantičnoj i senzibilnoj umjetnosti napisao Zdravko Cota pročitajte u nastavku članka, a dolje su crtice o slikaricama.
Silvana Čuvić rođena je u Trilju, još iz osnovne škole zaljubljena u slikanje, ali tek nakon bolesti i životnih šokova 2010. g. ponovno uzima kist u ruke i slika za svoju dušu. Na nagovor prijateljica pridružuje se Triljskoj LU Tilurium, kasnije i ULKU vlaho Bukovac i od tada aktivno sudjeluje na likovnim kolonijama i izlaganjima svojih udruga, a i šire. Željama Koljanin rođena je u Splitu. Slikanjem se bavi više od 20 godina. Radi u svim slikarskom tehnikama. Izražava se najviše u ulju i akvarelu. Imala je do sada 6 samostalnih i 40 skupnih izložbi. Članica je LU Art Clissa, ULKU vlaho Bukovac, LU Tilirium.
Nađimo se u navečer zajedno u Krugu i uživajmo u njihovoj lijepoj umjetnosti.

Piše: Zdravko Cota, prof.

Silvana Čuvić

Romantična i senzibilna slikarica Silvana Čuvić, manje je eksponirana svekolikoj javnosti. Porijeklom iz florom i faunom okruženog antičkog Tiluriuma, današnjeg Trilja kroz koji protiče opjevana Cetina, u kojoj se međusobno spajaju naše zagorske ljepotice: Grab u Rudu, a Ruda u Cetinu... i kad si okružen tom ljepotom moraš biti ili nadahnuti pjesnik ili slikar. naša slikarica otkriva u sebi slikarski gen (talent), koji će nadograđivatina tečaju slikanja kod Ivana Svaguše Svagija, splitskog slikara mlađe generacije.

Silvana Čuvić

U skladu sa svojom naravi, Silvana percipira teme poput graciozne žene (s dekolteom na leđima), markantnu glavu grivastog konja bilaša, nježna stabla breza u usplamtjelom bordo-cinober-oker i žutom okruženju, maritimnu vedutu (pretpostavljam, vrboske, op.p.)... Staru mlinicu.. itd.

Ona je pedantna u svom izričaju, teži estetici zadanog motiva gradeći s velikim strpljenjem kompoziciju do same završnice.


Željana Koljanin

Željana Koljanin

Dugi niz godina pratim Željanu kroz likovne kolonije, poduku u ateljeu pok. splitskog slikara Petra Periša. Pokazala se kao vrlo dobra, uporna i učenica s vrlo dobrom percepcijom. nakon poduke kod slikara Periša, trebalo je stečenu poduku primijeniti kroz samostalan pristup zahtijevnom slikarskom izazovu i pokušati stvoriti svoj slikarski “rukopis” što nije nimalo lagan zadatak. Taj put se manifestirao poput sinusoide, nekad s više, a nekad s manje uspjeha što je logična posljedica koja ima svoje premise u Periševom slikarstvu, s jedne strane i s druge, sudjelovanju na velikom broju likovnih kolonija uzduž i poprijeko lijepe naše.

u međuvremenu (što mi je posebno zadovoljstvo i ugodno iznenađenje!) Željana vrlo uspješno slika i akvarel tehnikom, koja je u samom pristupu potpuna opozicija ulju na platnu. Da nebi bilo nesporazuma, ona i dalje ostvaruje vrlo estetski realistične motive, npr. ”Balkon sa cvijećem i robom na sušilu”; “Pejzaž s dvije jedrilice”; “Grozd na trsu”; “Stare brave”... itd. u kojima nastoji dosljedno prenijeti lokalnu boju zadanih motiva.

Veseli me što će nam se na ovoj izložbi predstaviti s obje tehnike.

Čestitam Željani i Silvani na ovoj izložbi i želim da im bude podstrek u budućim prezentacijama njihovih djela!


izložba likovnih radova Silvane Čuvić i Željane Koljanin

Povezani članci

Who's Online

We have 79 guests and no members online