Informacijske tehnologije nedovoljno se koriste u turizmu

Hrvatski hoteli u primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) ne zaostaju za europskim u kvantitativnom smislu, ali je problem u kvaliteti strukturiranja informacija, optimizaciji sustava te općoj inertnosti u praćenju i uvođenju novih trendova, čulo se na nedavno održanom okruglom stolu "Turizam i informacijske tehnologije". Smatra i da bi se oko bolje primjene ICT tehnologija moglo više napraviti i u sustavu Hrvatske turističke zajednice, kao i da Hrvatskoj nedostaje ozbiljan jedinstveni portal koji će osim za smještaj nuditi i brojne druge informacije, o sadržajima u destinaciji i drugom ...

ICT i TURIZAM
 
Informacijske tehnologije nedovoljno se koriste u turizmu
 
Izvor: SEEbiz, Hina
 
Govoreći o glavnim problemima primjene ICT-a u hrvatskim hotelima profesor na školi Utilus Damir Pavlović istaknuo je nedefinirane vlasnike (u nekim hotelskim kućama), kompleksnost poslovanja, strah od novih tehnologija i nedovoljnu motiviranost radnika.

Osim toga problemi su u nasnalaženje oko formiranja ICT timova, oko izbora opreme i softverskih rješenja, te u edukaciji koju svakako treba u tom smjeru pojačati na svim 'turističkim' razinama.
 
Smatra i da bi se oko bolje primjene ICT tehnologija moglo više napraviti i u sustavu Hrvatske turističke zajednice, kao i da Hrvatskoj nedostaje ozbiljan jedinstveni portal koji će osim za smještaj nuditi i brojne druge informacije, o sadržajima u destinaciji i drugom.
 
Na skupu je naglašeno da primjena ICT tehnologija u turizmu kao i u drugim sektorima može samo koristiti, posebno pri raznim uštedama i općenito povećanju učinkovitosti poslovanja.

On-line rezervacijski sustavi već su zastupljeni u brojnim tvrtkama te umreženi s sličnim globalnim, ali još se puno može poraditi na drugim on-line uslugama.

Predstavnik Ministarstva turizma kazao je da je Ministarstvo ove godine za središnji informacijski sustav kategoriziranja turističkih objekata predvidio 280 tisuća kuna, a za informacijski sustav praćenja i razvoja programa poticanja u turizmu 50 tisuća kuna.
 
Skup je u organizaciji Visoke poslovne škole za turistički i hotelski menadžment Utilus, tvrtke Ericsson Nikole Tesle te Hrvatskog poslovnog savjeta za održiv razvoj u zagrebačkoj gospodarskoj Komori okupio 60-ak predstavnika hotela, agencija, informatičkih tvrtki i studenata.

Povezani članci

Who's Online

We have 173 guests and no members online