Poljička proslava blagdana sv. Jure u Zagrebu

Jurjevo u metropoli DalmacijeZagrebački Poljičani, okupljeni u Udruzi zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure", njihovi prijatelji i gosti na svečan su način i ove godine proslavili blagdan poljičkoga sveca zaštitinika sv. Jure, 23. travnja. Proslava Jurjeva započela je već tradicionalnim misnim slavljem u 18 sati u crkvi sv. Marka na Gornjemu gradu, koje je predvodio don Anđelko Kaćunko, uz pjevanje mješovitog pjevačkog zbora sastavljenog za ovu prigodu od zagrebačkih Poljičana i Korčulana pod vodstvom maestra Tončija Petkovića. Nakon mise uslijedio je Poljički zbor (Godišnja skupština Udruge) u Poljičkom dvoru u Ilici 48 ...

JURJEVO 2013. U METROPOLI DALMACIJE

Poljička proslava blagdana sv. Jure u Zagrebu

Piše: Ivan Rodić
Izvor: Udruga zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure"


Godišnje izvješće o aktivnostima Udruge zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure” podnio je u ime Velikog kneza mr. sc. Augustina Bašića član Maloga stola Zdravko Vladanović, pobrojavši glavne aktivnosti Udruge u proteklu godinu dana, među kojima je bilo i nekoliko vrlo zapaženih književnih tribina i predstavljanja knjiga (Književne prosudbe dr. sc. Nedjeljka Mihanovića, zbirka pjesama Poljubac tišine Đurđice Tičinović, Anima Delmatica Ljube Stipišića Delmate, Hrvatski domovinski rat 1991. – 1995. – strateški pogled Davora Domazeta Loše, reprint izdanje zbirke pjesama Missa poetica Branka Klarića, Krvava Cetina mr. sc. Ivana Kozlice i dr.).

Jurjevo u metropoli Dalmacije

Njegovanje i promicanje kulturne baštine, ne samo uže zavičajne nego i one na nacionalnoj razini koja ima doticaja s Poljicima, ostat će i dalje jedan od glavnih sadržaja Udruge zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure”, koja trenutno broji 232 člana registirana člana i za čijega je Velikog kneza ponovno izabran Augustin Bašić, kojemu će to biti četvrti jednogodišnji mandat (od pet mogućih).

Osim Velikog kneza na Skupštini su izabrani i članovi Maloga stola u sljedećem jednogodišnjem mandatu te članovi drugih tijela predviđenih Statutom Udruge.

Jurjevo u metropoli Dalmacije

Nakon službenog dijela Godišnje skupštine uslijedio je prigodni koncert pjevačkog zbora Društva Korčulana Zagreb, koji su inače tradicionalni gosti na svim poljičkim okupljanjima u Zagrebu, a zatim se druženje nastavilo uz domjenak koji ni ovom prigodom nije mogao proći bez poljičkog soparnika.

Jurjevo u metropoli Dalmacije

Jurjevo u metropoli Dalmacije

Povezani članci

Who's Online

We have 196 guests and no members online