Dugoratsko ljeto: završila je Jesenička kazališna Ultra

I dok su moj Utlra "dopisnik" Leso i ostali mladi partijaneri proteklog vikenda skakali s švedskim house mafijašima i gologuzom bjelosvjetskom delegacijom vesele, lijepe i bezbrižne mladosti po splitskom Parku mladeži u hipnotizirajućem ritmu popularne EDM glazbe, petanaestak kilometara dalje pa malo uzbrdo, u spokojnom miru starog sela Jesenice, u samom srcu primorskih Poljica, dvije dugoraratske udruge, udruga "Tvornica" Dugi Rat i "ona druga" jesenička udruga poznata i kao "udruga Romea Tomaša", pod okriljem Dugoratskog ljeta 2019. priredile su za svoje sumještane, prijatelje i goste dvije vesele i izvrsno posjećene kazališne večeri.
U subotu, prvog dana Vesele jeseničke kazališne Ultre, kako ju je u javljanju za Radio Dalmaciju "krstila" Ana Brničević, neumorni motorin udruge "Tvornica", u starom selu podno Primorske kose, u pravoj igri i nadmudrivanju čovjeka i prirode (kiše) iščekivala se izvedba "životne komedije" (tragikomedije) "KUMOVI" Omiškog gradskog teatra "Mali Princ". Priroda (strah od kiše) je pobijedila pa se kazališna scena s par lucidnih scenografskih bisera improvizacije postavila u zgradi Blagajne. Oko 21 ure svjedočili smo povratku Jeseničana u selo! Blagajna se ispunila i prepunila dok si rekao "Vlado Šeks"! Sve što se prije šezdeset godina spustilo iz sela na more takoreći se vratilo tu večer nazad gore. Pogledati predstavu omiških kazalištaraca. Tko je kasnio, ili čekao posljednji trenutak, poput mojih dragih Pavića, preostala mu je prozračna "galerija" u dvoru i "kanoćal" za praćenje "hit" predstave. Cijela posljepodnevna meteo muka s postavljanjem scene učas je zaboravljena. Veselje i strast kazališne igre ispunilo je staru zadrugarsku štedionicu, staru Blagajnu, i idućih sat vremena držala posjetitelje u hipnotizirajućem ritmu životne (tragi)komedije autora Dušana Kovačevića ("Balkanski špijun", "Maratonci trče počasni krug" i dr.) postavljene na scenu u režiji Petra Buljevića i u dojmljivoj izvedbi glumačke trupe omiškog kazališta "Mali Princ". Poslije smo se malo podružili uz čašicu i kus razgovora i tako (uz malu radnu akciju) dočekali i novi dan.
A drugog dana veselog kazališnog vikenda u starom selu Jesenice, iza Blagajne, u svetu nedjelju se poslije 20:30 sati u organizaciji Udruge za očuvanje starih sela Jesenica, Zeljovića i Kruga odigrala komedija "Testament" autora Vanče Kljakovića, u režiji Trpimira Jurkića, u izvedbi naših veselih Gaćana iz KUU "Mosor". Predstava je to koja osebujno tematizira odnose u dalmatinskoj obitelji nakon što glava familije premine, a ne ostavi oporuku baš po volji ukućana... Ali zato je i predstava KUU Mosor i jesenička fešta koja je usljedila po završetku predstave bila baš po volji svima!

Završila je Jesenička kazališna Ultra

Subota, 13.07.2019., Staro selo Jesenice, iza Blagajne, od 21:00 sati
Dramska predstava "Kumovi" CZK Omiš
Organizator: Udruga "Tvornica" Dugi Rat

Nedjelja, 14.07.2019., Staro selo Jesenice, ispred Blagajne, od 20:30 sati
"Veselo selo Jesenice": Kazuališna predstava "Testament" KUU "Mosor" Gata + pučka fešta
Organizator: Udruga za očuvanje starih sela Jesenica, Zeljovića i Kruga.

Povezani članci

Who's Online

We have 67 guests and no members online