Finila je još jedna ljetna ugostiteljska sezona, ali bablje ljeto i sezona kupanja u moru, hvala Bogu, još traje, oblacima usprkos turista ima još u solidnom broju čak i u Dugom Ratu, no "horde" koje su opsjedale omiške ulice i trgove u večernjim satima već su se polako vratile svojim kućama u Mitteleuropi, a domaći trudbenici u turizmu nakon mjeseci napornog, pa i iscrpljujućeg rada mogu konačno malo odahnuti i nastaviti u nešto laganijem tempu. A neki, poput samozatajnih junaka ove naše priče odlučili su, kao i svake godine, zadnje svete nedjelje u rujnu staviti na hlađenje svoje uzavrele "visoke" peći i "istopiti" vino i pivo iz frižidera, te se pomalo prepuštati uživanju u dokoličarenju u nadolazećoj sezoni jesen/zima. Dugoraćani koji, to zna se, peku najbolje pizze u Omišu, braća Ivica i Mate Bulić s marljivom ekipom svoje pizzerije "Antula" večeras, posljednjeg dana svoje naporne sezone, planiraju staviti ključ u bravu svog popularnog ugostiteljskog objekta i još jedne uspješne gastronomske sezone. Mirisi i okusi nadaleko poznate pizze (i manistre i lazanja također!) neće više mirisati duž Kačićeve kale, a iskusni pizza majstor Ivica i prvi konobar Mate, popularni rocker s tacnom, pomalo će se pretvarati u doktore lake šetnje po dugoratskoj rivi i čitače Čikinog horrorskopa iz taloga najcrnje Julius Meinl kave u omiljenom kafiću s pogledom na nadolazeću tužnu jesen te će uspješno glumiti tatice u penziji... Bareenko do sljedeće sezone. A onda jovo nanovo! Mjesi, peci, sjeckaj, nosi. Ponovi. I tako na tisuće puta. Eto, da ne dužim više, drage lokalne pizzjelice i obožavatelji velebitskog i kasačkog piva te Pošipa iz Smokvice, primite ovu malu vjesticu na znanje. Obavjestite o ovome samo najbliže i najdraže. Pa ne želimo da i danas, na zadnji dan, prije fajrunta, opet čekamo u Antule na slobodan stol...
 

Tko je bio Mate Brničević?

Tko je bio Mate Brničević Antin, rođen 1891. u poljičkim Jesenicama? Ajmo djeco, đaci, veseljaci, kviz znalci, zna li tko? U utorak, 1. veljače obilježava se točno sto i četiri godine od velike pobune mornara tadašnje Austro-Ugarske monarhije pred kraj Prvog svjetskog rata u Boki Kotorskoj u kojoj je sudjelovalo 6.000 mornara. Naš Poljičanin, brodski artiljerac, rukovodio je pobunom na bojnom brodu "Gea", sve do njenog sloma tri dana poslije. - "Ja ne žalim.." - rekao je Mate pred austrijskim vojnim sudom nakon sloma pobune - "..što sam sudjelovao u pobuni. Ja ne žalim što sam osuđen na smrt, jer smatram da će naša smrt donijeti bolji život našem narodu.". Četvorica mornara, kolovođa velike pobune mornara u Boki, a među njima i naš Mate, streljani su u mjestu Škaljari kod Kotora, 11.2.1918. godine.
O pravdoljubivom i hrabrom jeseničaninu snimljen je i dokumentarni film “Tko je bio Mate Brničević” u produkciji HRT-a, scenarista i redatelja Stipe Ercegovića, našeg Kriljanina, predsjednika Zajednice Hrvata Beograda "Tin Ujević".
 

Život u koloni

 

Deja vu

 

Živija 1. svibnja! Živija praznik rada!

Svitu, sritan Vam praznik rada! Čestitam Vam i blagdan Sv. Josipa radnika, najveći praznik radnog čovjeka! Praznik čestitam i svim ženama na vrhu Mosora. Našim krizmanicima u župi Svetog Josipa. I svim curama na livadama Radmanovim. I našem neponovljivom, jednom i jedinom, predsjedniku udruge "Korito". I ekipi na višefaznom kominu poviše dugoratske savane koja se divi pola lešom, a pola pečenom kralju životinja...   Sritan Vam Prvi Svibnja, praznik rada!  

Feštu nastavljamo uz prigodni članak neponovljivog i legendarnog Ćiće! U prvomajskom izdanju. Pročitajte u nastavku. Suvišno je išta više reć ...
 

Ma koja zima?

Vidite li sve te ljude tamo vani koji nose debele jakete i kapute jer navodno dolazi zima..  Koje ovce!
Ja imam svoje mišljenje nakon što sam se detaljno informirao na fejsu i saznao da se u zimi 2018/2019 smrznulo samo 9 ljudi.
To je 0,0000001 % stanovništva.
Ovi idioti koji nose debele jakete i kapute se boje nečega što je za 99,9999999 % stanovništva potpuno bezopasno.
Koji paničari i robovi meinstream medija, koji ih bombardiraju reklamama.
A znate što je najsmješnije?
Neki od smrznutih su imali jakete na sebi i svejedno su umrli.
Dakle - jakete i kaputi vam ne pomažu!
Dokazano je da nošenje teške zimske odjeće izaziva herniu ili ti ga kilu, te i optički povećava vašu tjelesnu težinu. Koja je već troznamenkasta.
Ne dozvolite da vas Trikotaža Galeb i tekstilna mafija zastraši!
H&M i C&A je duboka država na nedjelu, razmislite zašto su u svakom njihovom dućanu pokretne skaline. A tek Varteks, to ishodište zla... Bakić, brrr... dovoljan je jedan ulazak u taj dućan pa da vam prestanu rasti nokti. Recite NE jaketama i kaputima!
Mislite svojom glavom i dočekajte Novu u kupaćima. U Australji nose kupaće za Božić i Novu Godinu. Njihova vlada ih ne tjera da nose debele zimske jakete, ne plaše ih ljutom zimom i smrtonosnim propuhom kao nas...
 

Nemoj zaboravit Dan žena

Ne vuci ih za kosu.
Ne pipaj ih di ne triba.
Pridrži in vrata.
Digni joj se ako nema di sist.
Daj joj ruku kad izlazi iz auta.
Pusti je isprid sebe kad ulazite negdi.
Ali ne ako je restoran, onda ti prvi ulaziš.
Natoči joj piće.
Kupi joj cviće.
Uza skale prvo ti, pa ona.
Kad su one stvari, prvo ona, pa ti.
Priđi ti njoj, nemoj čekat da ona priđe tebi.
Ponudi da ćeš platit račun uvik.
Nemoj zaboravit godišnjicu.
Rođendan isto.
Daj joj jaketu ako joj je ladno.
Daj joj ruku kad ulazi na brod.
Zakopčaj joj šlic od vešte.
Ako je neko maltretira, ponudi pomoć, ali nemoj odma ovoga opizdit šakon, mogla bi se naljutit.
Mogla bi i ako ga ne opizdiš.
Budi joj dobar s materon.
Za mater vridi isto ovo sve navedeno.
I za sestru.
I za sve ženske.
Osin kad si s njon, pa ne smiš nijednu ni pogledat.
Čuvaj poruke koje ti je poslala.
Poljubi je za laku noć.
Odvedi je di god.
Drži svoj kalendar uza se, da znaš kad si u minskon polju.
Kupi joj čokoladu.
Ne komentiraj dok vozi.
Pusti je da komentira kad voziš.
Ako je njoj neka ženska lipa, tebi nije.
Ako joj nije lipa, tebi isto nije.
Ako joj je neki muški lip, muči, jer i ti si za onu reka da je lipa. (nisi)
Opet joj kupi čokoladu.
Može i nutela.
Pofali joj postole.
Ako te pita je li se udebljala, reci da nije.
Nije!
Kad ti reče da lažeš, zakuni se na mater da nije.
Kad muči, muči i ti, ali nemoj dugo.
Kad ti reče da je sve u redu, nije.
Ne pravi se pametan, nije!
Nemoj zaboravit Osmi mart.
Nemoj zaboravit Osmi mart.
Nemoj zaboravit Osmi mart...

   - Autor meni nepoznat, dojavite ako znate :-)
 

Svitu, sritno Vam Novo Lito 2022!

Eto, naša majčica Zemlja je učinila još jednu elipsu oko svog Sunca, baš kao i milijardama godina prije, a i mi idemo dalje, u novi đir, nadam se radišnije, pametnije i zdravije nego lani, pazeći na zdravlje i ljubeći one što nas vole (a i ove druge).
Svitu, sritno Vam Novo Lito 2022!
Potrudite se da vam bude najbolje do sad..