Stogodišnjica pobune bokeljskih mornara

Ja i pokojni Mate Brničević služili smo četiri godine zajedno na ratnom brodu 'Gea'. U Đenoviću bila je krčma, gdje smo mi mornari često zalazili, osobito od nedjelje kada bi dobili dopust. Tu bi se pilo, pjevalo i tamburalo. Dojadilo nam ratovanje i austrijsko robovanje. Svi smo željeli kući. Došlo je i do naših ušiju, otkad je Amerika ušla u rat da Austriji i Njemačkoj nema spasa iz ovoga rata, a da našem narodu osviću bolji dani. Između pouzdanih prijatelja Hrvata, Slovenaca, Srba i Čeha vodili su se potajni dogovori što se ima učiniti – ispričao je jednom davno mornar Božo Šaban iz Omiša novinaru Slobodne Dalmacije Damiru Šarcu uvertiru u događaj koji je označio da je ocvalom 'Cesarstvu u kojem nije zalazilo Sunce' došao kraj, što su među prvima naslutili pripadnici Carske mornarice ukotvljene u Bokokotorskom zaljevu. Tako je započela čuvena Pobuna bokeljskih mornara, prvog dana veljače 1918. godine, čija se stogodišnjica obilježava u Splitu i Boki kotorskoj...
 

Pub kviz Omiš

Sedmo kolo pub kviza Omiš održati će se večeras (ponedjeljak) u caffe baru "Volta" u Omišu s početkom u 20 sati. Evo pravog izazova za lokalne sveznadare koji kauč i TV zagonetke rado mjenjaju za opušteno druženje u društvu prijatelja za stolom u omiljenom lokalnom kafiću, uz pivo, vino ili pak sokić i pravu natjecateljsku atmosferu i publiku koja je priča za sebe.
 

Gdje za doček Novog lita?

Nakon novogodišnjih gastro i plesnih dogodovština u simpatičnoj Rinovoj konobi, ove godine neće biti organiziranog  dočeka Novog lita u Dugom Ratu. Na Dućama će se Novo lito dočekati u hotelu Plaža-Duće koji će se opet otvoriti vrata za ovu prigodu. U Omišu će se nova godina organizirano dočekati na dva susjedna trga i u hotelu Plaža. Na Trgu sv. Mihovila nastupa popularna Dućanka Sara Barbarić s bendom Visoki napon, dok će na Trgu Stjepana Radića svirati tamburaški sastav Slučajni partneri iz Županje. Program na oba trga počinje u 22 sata. U hotelu Plaža dočekati će vas izvrsna zabava iz grupu Amor i raskošnu svečanu buffet večeru. U "najluđoj noći" Splićane će zabavljati popularni Jole, Mjesni odbor te Gustafi. Na Kačićevom trgu će Makarane zabavljati vječni Željko Bebek. Naravno, u svim mjestima predviđen je i prigodni ponoćni vatromet. Doček na otvorenom u Trogiru se organizira uz Trogirske kante i DJ. Ponajbolji doček novog lita čeka pak Šibenčane koje će na otvorenom zabavljati Dubioza kolektiv i Elemental. Na reprizi, 01.01.2018. nastupa Neno Belan i Fiumensi. Eto pregleda, pa ne čamite doma u tami, izađite malo na obližnji trg među ljudi i razveselite se malo. Stiže Novo Lito! Stižu nam opet turistice, ljetne fešte i.. reforme! Za ovo zadnje nisam siguran.
 

Sveti Nikola u Omišu

U srijedu 06.12., a nakon posjeta i druženja s pomorcima na Krilu, oko 16 ure na trgu Stjepana Radića očekuje se dolazak kočije s kojom će se sveti Nikola i njegova pomoćnica Snježna vila doći u grad nasljednika drevnih gusara podjeliti darove djeci koja su bila barem malo nestašna (jer tko je čuo za anđelčiće među malim gusaricama i gusarima?), a i onoj koja su bila dobra.. Uz djecu radost povodom njihovog dolaska pjesmom će uveličati klapa Bepo, Vera Art čiji će čarobni kist oslikavati dječja lica te ekipa sa prigodnog štanda Udruge Prijatelj.
 

Božićni rock'n'roll kviz

Iako nemamo ni crvene kape, ni poput snijega bijele brade, a bome ne ni soba po imenu Rudolf, svejedno smo Vas, poštovani čitatelji i još draže čitateljice, ovog Božića odlučili obradovati sa skromnim darom ispod vašeg bora, malim, prigodnim, blagdanskom rock 'n' roll kvizom. Sve što trebate učiniti je okupiti svoje voljene oko sebe, uzeti olovku u ruke i uz njihovu pomoć zaokružiti točne odgovore na pitanja koja vam dajemo u nastavku. Želimo vam puno uspjeha u rješavanju kviza, te sretan Božić i ugodne nadolazeće blagdane...
 

Odlazak mladih iz Hrvatske

"Teror Porezne uprave i kazne za svaku sitnicu, pa i par kuna viška u blagajni ili jedno pogrešno slovo na računu potjerali su i poznatog hrvatskog poduzetnika I. T. (podaci poznati redakciji) u inozemstvo."

   - Lucijan Carić
 

'Last Christmas' najslušanija Božićna pjesma

Nikakvo iznenađenje za gorepotpisanog i vjerojatno pola anketiranih na temu najdraže Božićne pjesme. Meni ovo doista jest ponajdraža pjesma između onih koju možemo čuti sa svih strana u ovo predblagdansko doba godine. Eto, priznao sam.. Da, stari rocker pred penzijom pada na ofucanu, dobro razvodnjenu pop konfekciju 80-ih!. Wham! WTF?! Dobro, pada se ničice i pred Sade (eeee Sade... to je žena!).  Ali na "Last Christmas"?!
Naš glazbeni u(ne)rednik Čiko će me od sada izbjegavati u širokom luku, ali eto, tako stvari stoje još od one zime 1984. kad je Baščaršijom vladao Vučko, a nestašni George Michael još faćkao cure i s kompanjonom iz banda harao top ljestvicama i backstageom... 
"Last Christmas, I gave you my heart, But the very next day, You gave it away, This year, to save me from tears, I'll give it to someone special...".
Dođe i ova zima a smišnica od lani je još uvijek samo daleka smišnica srca koju, istina, prečesto viđam, a one posebne još uvijek nema pa nema... Tko zna, možda je uspijem prepoznati pred ovaj Božić? ...
 

Gejmerski obračun u Lava

Mač, magija, zle čini, napadi, njihovo odbijanje... Hotel “Le Meridien Lav" u Podstrani postao je scenografija virtualnih bitki na život i smrt, piše Slobodna Dalmacija. Razna fantastična bića ogledala su se na zaslonima kompjuterskih ekrana u međusobnim sukobima turnirske prirode, a sve kako bi ostvarila dominaciju na virtualnom bojnom polju. Na esport turniru, koji je sada jedan od Minor turnira u Dota Pro Circuitu, sudjeluje i ekipa svjetskih prvaka - Team Liquid. Oni su, naime, osvajači prošlogodišnjeg izdanja Dota Internationala (svjetsko finale) i bodove za novi juriš na tron počeli su prikupljati jučer (pa sve do nedjelje) upravo u Splitu, kada je i bio prvi dan AMD Sapphire Dota PIT League turnira. One Game Agency, organizator gejmerske priredbe, manifestaciju je premjestila iz Spaladium Arene u hotel “Lav , a novost je što je ove godine Dota Pit i službeno pod Valveovom paskom.