U nedjelju, 11. veljače 2024. navršilo se točno 106. godina od smrti jeseničkog junaka Mate Brničevića, jednog od vođa pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. god. Pobunio se naš Mate protiv besmisla rata i nepravde i teških uvjeta života carevih mornara, svojih kolega. Svojih 27 godina života položio je na oltar domovine, bez prava na obranu, strijeljan je s još troje mornara u Škaljarima. Rodni kraj mu je i do sada obilježavao velike godišnjice, prije šest godina s nizom manifestacija na okruglo stoljeće od njegove smrti, a i u nedjelju će ova ponosna jesenička postojbina mornara i brodara pokazati, makar prisjećanjem i ponekim polaganjem vijenaca na njegov grob na Sustipanu, groblju poviše Sumpetra u Jesenicama, da nije zaboravila svoje zaslužne i odvažne sinove...
 

T(r)oska u Dugom Ratu

Joško Marušić, veliki as hrvatske karikature, izvrsno je upućen i u dugoračke kult(ur)ne teme... a tko, osim Vlade RH, nije?
 

Grinch advent u Pina

Tko kaže da se u srijedu i četvrtak ništa u mistu ne događa?  Zanimljivo...
 

Živija 1. svibnja! Živija praznik rada!

Svitu, sritan Vam praznik rada! Čestitam Vam i blagdan Sv. Josipa radnika, najveći praznik radnog čovjeka! Praznik čestitam i svim ženama na vrhu Mosora. Našim krizmanicima u župi Svetog Josipa. I svim curama na livadama Radmanovim. I našem neponovljivom, jednom i jedinom, predsjedniku udruge "Korito". I ekipi na višefaznom kominu poviše dugoratske savane koja se divi pola lešom, a pola pečenom kralju životinja...   Sritan Vam Prvi Svibnja, praznik rada!  

Feštu nastavljamo uz prigodni članak neponovljivog i legendarnog Ćiće! U prvomajskom izdanju. Pročitajte u nastavku. Suvišno je išta više reć ...
 

Fifa FC24 gejmerski advent u Pina

Da ne bi bilo da se na rubu vala na dugoratskoj plaži, na trećem peru od srca, organiziraju samo nekakve tombule, pivanja, sviranja, štrapanja... evo malo aktivnosti i za naše gejmere! Budite attento u petak, 15.12. jer u 18 sati organiziramo Prvenstvo Dugog Rata i ostatka svita u  popularnoj, sad već bivšoj FIFI, a FC24 po novom, na djevičanski još netaknutoj Playstation 5 kanti, pardon, platformi...
Ukratko, broj mista je ograničen, kotizacija po osobi je 10€ i osoba mora biti punoljetna, dakle turnir je 18+ i bez zgodnih teta,osim ovih za šankom.
Izvlačenje parova će početi u petak u 18 sati, svi igrači će imati jednake uvjete igranja, dakle, igrati će sa istim klubom, Hajdukom! A kojim drugim? Bašo i modroljupci ne moraju dolazit na muku ježevu, ali za sve ostale... tu smo!
Eh da, sav prihod od kotizacija ide u nagradni fond. Kotizaciju je potrebno ranije uplatiti dolaskom u Pino bar gdje ćemo vas registrirati za igru, ali imajte na umu da je broj prijava ograničen, pa dođite na vrijeme, a prijave su već otvorene!
Živi bili i u Pina u petak FIFU dobro s Hajdukom odigrali, Dinama dobili... i doma lipu nagradu odnili!
 

Poljičani proslavili blagdan sv.Jure

Dok je Poljica i Poljičana bit će Graca i Jurjevdanâ! I Poljičanki i Poljičana svih uzrasta okupljenih na poljičkome povijesnome zborištu Gracu gdje po tradiciji hodočaste svome nebeskome patronu sv. Juri ali, zamijetno je, posljednjih godina u sve manjemu broju. Tako su i jučer, u nedjelju 23. travnja 2023. tek stotine štovatelja umjesto negdašnjih tisućâ nazočnošću uveličali misno slavlje koje je predvodio domaći gatski župnik don Luka Stipinović.
Blagdanskome ozračju pridonijeli su Pučki pivači iz Kostanja, svečari Društva Poljičana sv. Jure Priko i skupina pjevačica iz Mostara odjevenih u nošnje svoga kraja te uvodno Hrvatsko katolično glazbeno društvo Podstrana. Na samome kraju nije, naravno, izostao ni uobičajeni blagoslov limenih ljubimaca i njihovih vozača ali je izostalo svjetovnoga povoda za više neformalnoga druženja okupljenih što upućuje na promišljanje o osvježenju koncepta same proslave jer ‘galantari’ na prilazu Gracu s bancima punih kineskih zjogatula za najmlađe odraslima očito nisu dovoljno privlačni...
 

Dogodilo se na današnji dan

"Danas je Dan Republike, i stari se sjeća ratnih dana. Žao mu je što se ni klinci više ne igraju.. partizana. Danas svako zna da je glava samo jedna. Danas svako zna pred kim pasti.. na koljena. Danas je Dan Republike, stari kaže. Otvorite pozore. Pijan je i čini mu se da Logorske vatre u daljini gore. Danas je Dan Republike. I stara kaže, Jesi normalan, Dragane, Zatvaraj prozore, ne radi grijanje! Danas je Dan Republike i stari je popio malo. Na satelitu Lepa Brena, i stari se sjeća ratnih vremena.. Da bi danas bilo bolje, oni su poturali svoja pleća, gazili hladne rijeke, jeli koru s drveća. Žao mu je što neki misle da je život negdje drugdje. I ne sanja se više stari san. Čekaju pasoš da odu van. Danas je Dan Republike. Stara kaže, Dragane šuti, skrati jezik, mogu te čuti ..."
 

Nemoj zaboravit Dan žena

Ne vuci ih za kosu.
Ne pipaj ih di ne triba.
Pridrži in vrata.
Digni joj se ako nema di sist.
Daj joj ruku kad izlazi iz auta.
Pusti je isprid sebe kad ulazite negdi.
Ali ne ako je restoran, onda ti prvi ulaziš.
Natoči joj piće.
Kupi joj cviće.
Uza skale prvo ti, pa ona.
Kad su one stvari, prvo ona, pa ti.
Priđi ti njoj, nemoj čekat da ona priđe tebi.
Ponudi da ćeš platit račun uvik.
Nemoj zaboravit godišnjicu.
Rođendan isto.
Daj joj jaketu ako joj je ladno.
Daj joj ruku kad ulazi na brod.
Zakopčaj joj šlic od vešte.
Ako je neko maltretira, ponudi pomoć, ali nemoj odma ovoga opizdit šakon, mogla bi se naljutit.
Mogla bi i ako ga ne opizdiš.
Budi joj dobar s materon.
Za mater vridi isto ovo sve navedeno.
I za sestru.
I za sve ženske.
Osin kad si s njon, pa ne smiš nijednu ni pogledat.
Čuvaj poruke koje ti je poslala.
Poljubi je za laku noć.
Odvedi je di god.
Drži svoj kalendar uza se, da znaš kad si u minskon polju.
Kupi joj čokoladu.
Ne komentiraj dok vozi.
Pusti je da komentira kad voziš.
Ako je njoj neka ženska lipa, tebi nije.
Ako joj nije lipa, tebi isto nije.
Ako joj je neki muški lip, muči, jer i ti si za onu reka da je lipa. (nisi)
Opet joj kupi čokoladu.
Može i nutela.
Pofali joj postole.
Ako te pita je li se udebljala, reci da nije.
Nije!
Kad ti reče da lažeš, zakuni se na mater da nije.
Kad muči, muči i ti, ali nemoj dugo.
Kad ti reče da je sve u redu, nije.
Ne pravi se pametan, nije!
Nemoj zaboravit Osmi mart.
Nemoj zaboravit Osmi mart.
Nemoj zaboravit Osmi mart...

   - Autor meni nepoznat, dojavite ako znate :-)