Namještanje natječaja u četiri lake lekcije

KorupcijaKoliko znate o korupciji? U Hrvatskoj je lakše namjestiti natječaj nego stan! Korumpirani domaći moćnici rado s vole šegačiti s tom činjenicom, pa je često ismijavaju na najokrutniji način. Okorjeli lovac na rupe u zakonu napisat će vam, recimo,  kako se traži najpovoljniji najmoprimac za zemljište na Mejama u Splitu. Javiti se, stajat će u tekstu natječaja, mogu svi punoljetni građani RH, ako imaju domovnicu, putovnicu, tekući račun, člansku iskaznicu HDZ-a... E, sad se vi bunite i prosvjedujete: nigdje se više ne pišu takve stvari u javnim natječajima. Dobro, okej, u pravu ste: samo provjeravamo da niste zaspali na početku teksta. To su prošla vremena - ta  iskaznica HDZ-a, podrazumijeva se ...


VEČERNJA ŠKOLA ZA BUDUĆE LOKALNE MOĆNIKE

Namještanje natječaja u četiri lake lekcije

Piše: Jovanka Budisavljević jr. / H-Alter
Izvor: H-Alter

H-alterova korupcijska stručnjakinja, koja se nakon završenog studija politologije uhljebila u USKOK-u, analizira korupcijske modele kojima se zaključuju poslovi na način da vuk bude sit, a da sve ima formu legalnosti: nespecificiranje ugovora, cjepkanje vrijednosti, tajne nabave, poništavanje natječaja. Ma kakva Agatha Christie!?

U Hrvatskoj je lakše namjestiti natječaj nego stan! Korumpirani domaći moćnici rado s vole šegačiti s tom činjenicom, pa je često ismijavaju na najokrutniji način.

korupcija


A) Nespecificiranje ugovora

Idemo dalje s tekstom natječaja. Dakle, treba imati prebivalište i boravište na teritoriju RH; potvrdu da niste kažnjavani i da ste bar jednom u životu osvojili Wimbledon ...

Stop! Tu se vi opet bunite. I - opet ste u pravu. VI ste pravi, okorjeli čitatelj: poput neprijatelja ste - nikad ne spavate.

Tu doista ima jedna kvaka. Postoji samo jedan takav lik u Hrvatskoj, Ivanišević. To vi znate i to svi znaju, ali ne znaju svi da samo Škoda Octavia i Passat imaju minimalni obujam prtljažnika od 550 do 560 litara, u kombinaciji sa snagom motora koja treba biti od 75 do 90 konja, a kako je Škoda jeftinija od Passata, to je jasno kolika je prednost koju ima pred svim drugim takmacima. Nedostižna!

Pitate se zašto biste to trebali znati i kake to veze ima sa životom? Pa ima: MUP je raspisao takav natječaj. U oba slučaja, Zubak auto dobija. 

Nitko razuman, dakako, neće reći da bi MUP, koji bdije nad  zakonima ove čestite zemlje, namještao natječaj, pa na ovom mjestu moramo iskazati vjeru u to da je za dobar policijski auto prtljažnik od 550 do 560 litara doista uvjet bez kojega se ne može.

Šteta je što nije propisan i promjer getribe te izgled ler dizne; to su važni rekviziti u životu i radu svakog policajca. Trebalo bi, dakle, malo zagledati u prtljažnike inspektoru Kolombu ili inspektoru Cattaniju, pa bismo vidjeli što ih je činilo tako moćnima, tako neodoljivima - prtljažnik.

Stručnjaci ovaj raskošan model - namijenjen samo pravoj gospodi i pustolovima - nazivaju "specificiranjem ugovora", a mi odmah prelazimo na njegovu potpunu suprotnost - to je, pogađate vi, "nespecificiranje ugovora".

U čemu je kvaka? Pa u tome da u ugovoru ne specificirate milijun pojedinosti. Što će vam? Optužit će vas za hipernormiranje, prcati sa getribom ili prtljažnikom.

Ne, već ćete jednostavno napisati da tražite ponuđača s najpovoljnijom cijenom. U tome nema problema - reći ćete vi. E, pa, u tome nema, ali ima kasnije - u aneksima ugovora, gdje se "pimpla cijena".

Autocesta od Ravče do Ploča promijenila je, recimo, u jednom trenutku gradnje, smjer. Umjesto južnog smjera odabran je, nakon sklapanja ugovora, sjeverni.  Ta sitnica koštala nas je pola milijarde kuna.

"S obzirom da se radi o novoj trasi, a trasa je u ovom slučaju predmet javne nabave i ona je osnovni element te nabave, trebalo je razvrgnuti taj ugovor koji je potpisan 2005. godine i raspisati novi javni natječaj. Hrvatske autoceste to nisu napravile", rekao je Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Potpisan je - pogađate - tek aneks ugovora, kojim je sve riješeno.


B) Cjepkanje vrijednosti

Idući model je jednostavan. Zove se "cjepkanje vrijednosti". Za sve poslove s državom veće od 200 000 kuna, vi morate raspisati javni natječaj.

No umjesto te zaguljene procedure, vi ćete bližnjemu svojemu razdijeliti poslove na iznose manje od 200 000 kuna, pa ćete elegantno zaobići javni natječaj.

Mana ovog modela je jasna na prvi pogled. On je, naime, pacerski. Na koliko biste poslova morali rascjepkati cestu od Ravče do Ploča, da biste zaobišli javni natječaj? Nekoliko desetaka tisuća. Zato se na rascjepljivače javnih natječaja u društvu ozbiljnih koruptivaca gleda sa uzvišenim prezirom; oni su nešto poput kandidata za leprozorij, parije, jadnici po kojima svi mogu pljuvati.


C) Tajne nabave

Idući model zove se "tajne nabave". To je jedan jako aristokratski model. Ako, recimo, želite vašem bližnjemu udijeliti neki moćan posao bez javnog natječaja, a u odori ste, u nekom od naoružanih ministarstava ili imate posla sa sigurnošću, vi ćete posao lijepo proglasiti - tajnim.

Tako je recimo Vlado Zagorec u Ukrajini kupovao rezervne dijelove za helikoptere, zaštićen velom tajne. Kasnije, mnogo kasnije - ali prije no što je taj odlikovani general smješten na ženski odjel Remetinca - pokazat će se da je trajnost većine dijelova istekla još negdje u vrijeme potpisivanja Osimskih sporazuma, oko 1975. godine.

Zagija je štitio veo tajne, a  - premda nam prtljažnik nije veći od 400 litara - odglumimo malo policajca i izrecimo smjelu hipotezu: Zagi je na tim starim dijelovima sigurno masno zaradio. Uopće, dok su lijeni i zaostali Ukrajinci smatrali kako su dijelovi za Migove stari 40 godina staro željezo, naš čovjek, junak i general, od njih je napravio suho zlato.

Takav je naš čovjek, kad ga se javno ne propituje, nego ga se pusti da radi u miru.

Alo, spavate? Poništit ćemo vam priznanje da ste poput neprijatelja. Ne spavate? Idemo dalje, na završnu točku koja glasi: poništavanje, poništavanje do kraja.
 

korupcija


D) Poništavanje natječaja

Stvar je jednostavna; poništavate natječaj sve dok neprijatelji vašeg bližnjeg ne lipsaju od umora. Za tu metodu valja, dakako, imati smjelosti - i političko zaleđe.

Stipe Gabrić Jambo ispričao je Aci Stankoviću toplu ljudsku tragediju o tome kako je tvrtka GP zaredom gubila natječaje za neki posao na Mljetu, sve dok ne bi odustala.

"Četiri puta su raspisali natječaj i dobivao je GP, pa su poništavali natječaj. Kad se GP ne prijavi, onda natječaj prođe. Slična stvar se dogodila na čvoru Ploče, nekih 750 milijuna kuna, gdje lokalna operativa više nije samo Skladgradnja, nego i GP Opšivač, inače miljenik Luke Bebića. Taj posao su odradili Frano Matošić i Luka Bebić..."

Vidite kako je sve jednostavno. Mala zemlja, a toliko mogućnosti!

Koja je vaša? Koji biste natječaj najradije namjestili i kako? Je li lakše namjestiti natječaj ili  getribu na FAP-u? Javite nam se s najdojmljivijim idejama, a pisati možete i Zorislavu Antunu Petroviću, koji u nesmiljenoj borbi protiv korupcije, na mrtvoj straži, provodi svoje zemaljske dane.

Povezani članci

Who's Online

We have 326 guests and no members online