Branko Roglić: Glasajte za hrvatsku ekonomiju

Branko Roglić, predsjednik Grupe ORBICO, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, i predavač na Katedri za ekonomiju Zagrebačke škole ekonomije i managementa Vuk Vuković medijima su poslali pismo upućeno cijeloj javnosti, osobito poduzetnicima u Hrvatskoj. Smatraju da se radi o vrlo bitnom odabiru za sve hrvatske poduzetnike i ekonomiju. Njihovo pismo s naslovom "Glasajte za hrvatsku ekonomiju" prenosimo u nastavku teksta u cijelosti ...

BRANKO ROGLIĆ:

Glasajte za hrvatsku ekonomiju

Izvor: DalmatinskiPortal.hr

Kao poslovni ljudi i stručnjaci, smatramo da je osobito važno da upravo s vama podijelimo ovu poruku uoči nadolazećega drugog kruga predsjedničkih izbora. Pred nama je važan izbor između dvaju programa – ustavnih reformi koje garantiraju manje poreznih opterećenja i bolju poslovnu klimu ili povećanja javne potrošnje i viših poreza, kao jedine solucije za veću potrošnju. Evo zašto mislimo da biste trebali podržati pravi put.

Vodeći svjetski politički ekonomisti povezuju ustavne reforme i regionalizaciju s boljim ekonomskim rezultatima. Koje su posljedice uvođenja regionalizacije i preferencijalnog sustava na razinu korupcije i poreza u zemlji?

Tamo gdje se političari biraju neposredno i gdje ima manje izbornih jedinica, niža je razina korupcije, veća odgovornost političara prema poslodavcima, niža državna potrošnja (u udjelu BDP-a) i manje uplitanje države u gospodarstvo te veća sloboda gospodarstva. Konačno, regionalizacija stvara manje deficita te za posljedicu ima manje poreza.

Za Hrvatsku će poslovna 2015. biti godina u kojoj padaju maske. Gospodarstvo propada, a rast se ne potiče demagogijom, nego stvaranjem klime koja omogućava brži povrat uloženog novca i manje poreza. Neučinkovita administracija, korupcija, organizirani kriminal te cijena kapitala samo su neki od elemenata koji nas na tom putu koče. Neki od tih problema riješeni su, no zbog velikih poreza i parafiskalnih davanja, kojih je oko 400, teško je postići profitabilnost poslovanja.

U tom parafiskalnom grmu leži zec. Perspektiva je za Hrvatsku sljedeća: ustavna reforma omogućit će neposredno, preferencijalno glasovanje, uz regionalizaciju usmjerenu na smanjenje broja općina i županija u Hrvatskoj.

Dovest će do:

1. smanjenja korupcije na svim razinama kroz povećanje odgovornosti političara

2. niže državne potrošnje – uvjeta za smanjenje poreza i privlačenje investicija

3. nižih proračunskih deficita kao drugoga važnog faktora za manje poreze.

Riječ je o reformama koje će izravno potaknuti rast produktivnosti, povećati investicije i privlačenje sredstava iz fondova EU-a te posljedično povećati rast BDP-a.

Zaključno, želimo naglasiti važnost participiranja u drugome krugu predsjedničkih izbora ove nedjelje. Izlazak na birališta 11. siječnja način je na koji možemo dati i osobni poticaj viziji Hrvatske kakvu želimo graditi kao poduzetnici i stručnjaci sljedećih pet godina. Zemlja se nalazi u ključnoj i osjetljivoj fazi oporavka. Preuzimanjem odgovornosti za njezinu budućnost možemo je i moramo izvesti na pravi put. Glasajmo u skladu s našim poslovnim vrijednostima i uvjerenjima, a pozitivni će rezultati, uvjereni smo, slijediti našu prosudbu.

Povezani članci

Who's Online

We have 510 guests and no members online