Rezime 19. Noćnjaka

Kako je spektaklom i započela u dvorani Općinskog doma u Jelsi, kada su je ovogodišnji laureati uz pjenušac svečano proglasili otvorenom, tako je 19. međunarodna manifestacija maslinara i uljara "Noćnjak 2017." Zadružnog saveza Dalmacije i završila uz slapove konfeta u hotelu "Hvar", gdje su proglašeni šampioni i vicešampioni za kvalitetu i izgled maslinovih ulja, ali i dodijeljena priznanja za proizvode od maslina, piše Slobodna Dalmacija.
- Hvarani su pokazali svoje maslinarsko srce i pomogli u ostvarenju "Noćnjaka", koji će nam zasigurno dugo ostati u sjećanju po ugodnom ambijentu i novim sklopljenim poznanstvima, poslovima i projektima. Ovim smo susretom, vjerujemo, otvorili i turističku sezonu jer je osim otočana kroz četiri dana programa prošlo puno gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Razni znanstveni i poslovni projekti koji su predstavljeni na Noćnjaku posvjedočili su da je maslinovo ulje fenomenalan dar i da je stablo masline poseban blagoslov za one krajeve koji ga mogu uzgajati te da ga moramo još više iskoristiti na nacionalnoj razini. Ističem i sudjelovanje zadruga sa svojim proizvodima, a posebno hvarsku vinarsku zadrugu "Svirče". Ove 2017., kada obilježavamo 110 godina ZSD, mogli smo se na brojnim pokazanim primjerima uvjeriti da što prije počnemo prepoznavati mogućnosti i značenje zadruge kao poslovnog oblika udruživanja i da će poljoprivreda u cjelini prije biti bolja, a i život se vratiti i u ruralne sredine. Najdraže mi je čuti kako sudionici doživljavaju manifestaciju kao svoj događaj pa govore: "Moramo idući jubilarni 20. 'Noćnjak' učiniti najboljim". To zajedništvo i edukacija koji se ostvaruju na ovom susretu najbolje upisuje Hrvatsku u maslinarsku kartu svijeta kao zemlju najkvalitetnijih maslinovih ulja, a to nam je jedan od važnih ciljeva - rekao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije..

REZIME 19. NOĆNJAKA

Hvarani su pokazali srce, maslinovo ulje je fenomenalan dar, a stablo masline poseban blagoslo

Piše: Mirko Crnčević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Maslina, Slobodna Dalmacija


Odlukom posebnog Povjerenstva ZSD, pod predsjedanjem Želimira Bašića, ovogodišnji dobitnici priznanja su: uzorni maslinari Ivo Lučić Kompozitor iz Poljica, i Toma Lučić iz Svirča (priznanje "Joško Niskota"), Udruga maslinara "Sv. Špirijun" i Općina Jelsa za doprinos razvoju maslinarstva ("Zlatna amfora Noćnjaka"), novinar Slobodne Dalmacije Mirko Crnčević za afirmaciju maslinarstva, uljarstva, zadrugarstva i "Noćnjaka" ("Zlatno pero Noćnjaka"), Juraj Rubin iz Zastražišća (međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d’oliva"), Darko Smolić iz Pirovca za doprinos unapređenju uljarstva (priznanje "Branko Škarica") te dr. sc. Tatjana Klepo iz Splita za doprinos unapređenju maslinarstva (priznanje "Pavle Bakarić").

noćnjak 2017

A maslina, taj simbol Mediterana, majka i hraniteljica, u Jelsu je privukla više od 600 maslinara i uljara, pa i ljudi koji je itekako znaju cijeniti. Tako su organizatorima predana 394 uzorka ulja i proizvoda od maslina te čak 100 pakovina pristiglih iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore, a o priznanjima je odlučilo Povjerenstvo pod predsjedanjem Sandre Petričević.

Titule šampiona s ponosom su s završne večeri u svoje maslinike i konobe ponijeli: "Oljarna Lisjak" iz Kopera (Slovenija), za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja (vicešampion OPG Matijašić iz Zamaska), OPG "Legović" - Dragan i Marija Legović iz Kaštelira, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinova ulja (vicešampion OPG Milenko Zagorac iz Polače), i OPG Jerolim Petković iz Vele Luke na Korčuli, za izgled pakovine maslinova ulja.

Noćnjak 2017

Posebna priznanja su dobili: OPG Kristijan Brajko iz Oskoruše, za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG "Azienda Agricola Cecco" iz Nove Vasi, za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG Stipe Damić iz Rogotina, za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Oleum Maris" iz Vodnjana, za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Vina i ulja San Zvanini", za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG Kalebić Jakupčević iz Gornjeg Sela na Šolti, za najbolji ekološki proizvod, i OPG Eva Marija Ćurin iz Gdinja, za najbolji hrvatski otočni proizvod.

Šampion u kategoriji proizvoda od maslina je OPG Milan i Marija Miličić iz Brusja na otoku Hvaru (bruške hrustule), priznanje za najbolji proizvod od maslinova drva dobilo je Društvo za očuvanje kulturne baštine Bijaći Kaštela iz Kaštel Lukšića (plitica za masline s kućarinom), s najboljim prehrambenim proizvodom od maslina pojavio se OPG Vicko Kaštelanac iz Gornjeg Sela na otoku Šolti, dok je najbolji kozmetički proizvod od maslina imao OPG Nedjeljka Jurin iz Kućišta (šampon za kosu).

PROČITAJTE VIŠE..


Slavo i Ana Kadić

Mladi dugoratski maslinar Slavomir Kadić, koji je još prije 20 godina osvojio svoje Gatsko zlato, pozira s najnovijim priznanjem za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz OPG Konoba Kadić Dugi Rat - Zlatnom medaljom za kvalitetu ulja! Treća je ovo već ovogodišnja nagrada za dugoratskom maslinara. Nakon zlata na "Paićuši", osvojenog zlata na nartjecanju maslinara u Istri, maslinarsko zlato stiglo je u dugoratsku konobu i s "Noćnjaka".  Čestitamo!

Povezani članci

Who's Online

We have 211 guests and no members online