Plasman vina bez marži i trgovačkih ucjena

vinoKolik potencijal kriju vinske ceste, najbolje se vidi po tome što u Europi mnoga vinogradarska područja imaju toliku navalu da vinari gotovo tjeraju posjetitelje sa svojih vrata, koji mogu biti dodatni izvor zarade vinarima, ali i prigoda da se jeftinije popije čaša vina. Istrani su svoje vinske ceste doveli do savršenstva. Istarske podrume velikim dijelom pune stranci kojima je itekako jasno, i koji si to bez problema mogu priuštiti, da istarski vinar u svom podrumu nudi dobar omjer vrijednosti za novac. Dalmacija je kraljevstvo odličnih crvenih vina, no s projektom vinskih cesta i agroturizma je tek na začetku ...


VINSKE CESTE - SVI ZAVIDE ISTRANIMA

Plasman vina bez marži i trgovačkih ucjena

Danas možete satima, po relativno povoljnoj cijeni, uživati u podrumu neke istarske, kutjevačke, plešivičke, međimurske... vinske ceste i poželjeti da se vrijeme zaustavi

Piše: Marinko Petković, Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Stručnjaci smatraju da bi Hrvatska samo na vinskom turizmu mogla zaraditi oko 550 milijuna eura. Osim dodatnog prohoda razvoj vinskih cesta, nosi i mnoge druge prednosti, prije svega za ruralni razvoj.

Austriju čak osam posto turista posjeti zbog vinskog turizma, a i od ukupnoga turističkog prihoda 10 je posto vezano uz vinske podrume. To je najbolji dokaz da zemlja može biti jako uspješna na tom području i ako nema jak vinski pedigre.

Sasvim je sigurno da se netko tko podigne višegodišnje nasade, bilo vinograde ili voćnjake, neće odseliti iz ruralnog područja, jer se investicijom vezao uz njega. Nadalje, prema procjenama vinogradara, upravo oni uplaćuju najviše PDV-a od svih poljoprivrednih djelatnosti.

vino Iako se i dalje mogu nabrajati prednosti, valja još samo reći da je vino autentičan, visokokvalitetan domaći poljoprivredni proizvod. Dakle, ima sve odlike o kojima se često govori kad se opisuje poželjan hrvatski izvozni proizvod.

Korakovo je obiteljsko gospodarstvo jedno od tridesetak njih koje okuplja Plešivička vinska cesta, a vinar koji proizvodi između 25 i 30.000 butelja i iz godine u godinu kiti se priznanjima za svoj rad zadovoljan je načinom na koji je ona ustrojena.

"Projekt je osmišljen početkom 2000. godine i među prvima samo ušli u tu priču. Budući da Plešivica ima dugu turističku tradiciju, još se od 60-ih godina pokušavala sagraditi vinska cesta, a kad se tomu pristupilo, projekt je proveden vrlo ozbiljno. Vinari su podijeljeni u tri skupine: one koji nude samo degustaciju vina, one koji uz to nude i hladna jela, odnosno nareske, i one koji nude i topla jela, a neki i smještaj", pojašnjava Vlado Korak.

Ideja je jednostavna: što više proizvoda plasirati kod kuće, izravno kupcu, bez marži, uz mogućnost vrlo detaljne prezentacije svih kvaliteta proizvoda koji se nudi. U vinorodnom kraju povezivanjem više takvih proizvođača nastaje vinska cesta. Označena putokazima, omogućuje da se posjetitelj upozna s različitim proizvođačima, kuša njihova vina, možda malo i pojede i, što je najvažnije, kupi proizvod.

Računica kaže da bi prodaja trebala biti butelja po posjetitelju. Zato i cijene kušanja nisu visoke, od tri do pet eura po osobi, čisto da se pokrije trošak. Na tome ne nastojimo zaraditi, kaže drugi vinar s Pelješke vinske ceste Zdravko Režek koji cjelokupnu proizvodnju sa svoja tri hektara plasira upravo kod kuće.

vinarNajvećom prednošću plešivičkog kraja, u kojem se vinskom cestom plasiraju vina s četiristotinjak hektara nasada, Režek smatra to što se poslom bavi mnogo mladih, obrazovanih ljudi.

 O tome svjedoči i podatak da je u posljednjih pet godina nagrada za najboljega mladog vinara godine čak tri puta otišla u ruke upravo proizvođačima s Plešivice, koju poznavatelji vina smatraju jednom od najkvalitetnijih vinskih cesta u Hrvatskoj.

Ipak, neovisno o tome tko što misli o kvaliteti, najpoznatije i najuspješnije svakako su istarske vinske ceste. Formalno je riječ o četiri odvojene vinske ceste koje okupljaju stotinjak vinara, ali je promišljenim brendiranjem cijela županija uspjela postati asocijacija na jednu vrstu vina - istarsku malvaziju.

Vinari iz drugih dijelova Hrvatske Istranima zavide na organiziranosti i jedinstvenosti nastupa. Shvatili su da jedni druge trebaju i uspjeli su naći način da prevladavaju osobne interese. No ima i manje uspješnih primjera.

Na Zelinskoj vinskoj cesti proizvođača je malo i nedovoljno je mladih ljudi koji bi se tim poslom ozbiljno bavili. Da bi bio uspješan u sklopu ponude vinske ceste, vinar mora biti i stručnjak za proizvodnju, i poduzetnik, i trgovac, a malo je onih koji u jednoj obitelji uspiju biti sve to, kaže Nataša Puhelek, bivša vinska kraljica, jedna od onih čija se obitelj uključila u Zelinsku vinsku cestu.

PROČITAJTE VIŠE...

vinski podrum

Povezani članci

Who's Online

We have 126 guests and no members online