KoronaVirus.hr: provjerene informacije o pandemiji korona virusa

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Civilna zaštita te Ministarstvo zdravstva pokrenuli su internet stranicu KoronaVirus.hr gdje možete saznati sve provjerene informacije o pandemiji korona virusa, trenutnoj situaciji u Hrvatskoj, savjete i opće informacije o samoizolaciji, što učiniti ako se sumnja na koronavirus te Vladine mjere i medijske objave Nacionalnog stožera civilne zaštite ...

PANDEMIJA KORONE

SRIJEDA, 18.03.2020.

Na snagu stupaju rigorozne mjere

Kako bi pojačali izvršnost takvog postupanja, odnosno kako bi se to poštivalo, Nacionalni stožer Civilne zaštite priprema odluku kojom ćemo u RH otkazati sve javne događaje i okupljanja, obustaviti rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu neophodne za svakodnevno funkcioniranje - saune, bazeni, kina, noćni klubovi, muzeji, kazališta, knjižnice i tako dalje.

Također, obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorije, uz izuzetak onih za pripremu i dostavu hrane te pučkih kuhinja. Obustavit će se i rad svih trgovina osim onih koji prodaju prehrambene i higijenske artikle, kioska, ljekarni, pekarnica, trgovina za kućne ljubimce i dječju opremu, benzinskih postaja. Obustavit će se i rad kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, fitness centara te održavanje sportskih natjecanja, izložbi, sajmova, revija i vjerskih okupljanja, rekao je ministar Božinović pa nastavio:

- Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće ako su to u mogućnosti. Moraju otkazati sastanke i službena putovanja osim prijeko potrebnih te zabraniti dolazak na radna mjesta onima koji imaju akutnu respiratornu bolest. U pripremi je i odluka o privremenoj zabrani kretanja osoba preko graničnih prijelaza RH. Tom odlukom će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u RH uz primjenu mjera HZJZ-a, a omogućit će se povratak u matične države i državljanima članica EU, zaključio je Božinović.

- Obustavlja se sve što nije nužno. Naše je da procjenjujemo situaciju iz dana u dan i to ne znači da ona ne može biti izmijenjena, dopunjena i produljena, rekao je Božinović na pitanje što će biti s automehaničarskim radnjama i centrima za registraciju vozila.

Božinović je na kraju rekao i da tržnice ostaju otvorene, dok će u shopping centrima ostati otvoreni samo trgovine kojima je rad dozvoljen. Također je najavio da će se o javnom prijevozu raspravljati u četvrtak.

Who's Online

We have 160 guests and no members online